Home > MIFID II-avskaffning – En chock för EURUSD

MIFID II-avskaffning – En chock för EURUSD

Europa fortsätter att gå igenom många förändringar då coronavirus-pandemin fortsätter att påverka området. Länder med dålig ekonomi drabbades hårdare än andra på ett liknande sett som vi historiskt har sett sedan den gemensamma valutan introducerades.

EURUSD specifikt har varit under enorm press under ett antal år. Den sjönk från 1,25 till under 1,07 på grund av ränteskillnaderna mellan den federala räntan och ECB:s huvudsakliga omfinansieringsränta.

Karlsruhe-beslutet satte press på valutaparet medan det fransk-tyska initiativet för en gemensam skulddelning skickade tillbaka EURUSD till 1,10. Men det finns något annat som händer i Europa som kan skicka Euro-paren och specifikt EURUSD till betydligt högre nivåer – MIFID II-avskaffning

Kan MIFID II komma att avskaffas?

MIFID II togs fram för att reglera finansiella tjänster i EU. Bland annat reglerar det OTC (Over the Counter)-trading genom att flytta detta till officiella börser.

Från ett juridiskt perspektiv är det rimligt med tanke på att börser är mer transparenta än OTC, så målet var, bland annat, att bättre kontrollera finansiella flöden. Men det skadade även banksektorns vinster.

En Bloomberg-artikel avslöjade förra veckan att lagstiftare nu tittar på att eventuellt avskaffa MIFID II, och denna tanke har stöd från bland annat BlackRock och Deutsche Bank. Ett av de främsta argumenten för en avskaffning är att MIFID II skapade en administrativ börda för mellanhänder, vilket gör det allt mer svårt för klienter att ta sig in på finansiella marknader.

Om en avskaffning av MIFID II sker lär EURUSD:s värdemodell, som baseras på säkringskostnader och relativ bankaktieutveckling, hamna på närmare 1,25. Detta är endast flöden som går rakt ner i Euron tack vare de lägre säkringskostnaderna. Dessutom får det utsatta europeiska banksystemet en behövd hjälpande hand då centralbankerna pumpar in likviditet i systemet på ett aldrig tidigare skådat sett.

När det kommer till finansiella marknader kommer ryktet först och sen en ”vänta och se”-metod för att se hur marknaden reagerar. Om det vet sitt i mitten på maj endast var det rykte som är tänkt att förbereda marknaden på vad som komma skall, då kan EURUSD:s ringlande väg snart komma att upphöra.

Denna eventuella avskaffning är tillsammans med den gemensamma EU-skulden något positivt för EURUSD. Detta kan vara den anledning paret behöver för att bryta den flera månader långa konsolidering som vi sett mellan 1,10-1,07.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto