Home > Möjligheter på aktiemarknaden under ett valår

Möjligheter på aktiemarknaden under ett valår

De finansiella marknaderna rör sig i snäva intervall medan de väntar på årets viktigaste händelse – det amerikanska presidentvalet. 

Den tredje november går det amerikanska folket till valurnorna för att välja deras nästa president, och även för representanter i den amerikanska kongressen. Båda dessa val har stora konsekvenser för de finansiella marknaderna och dollarn. Marknadsdeltagare tar inte gärna onödiga risker, vilket har varit anledningen varför marknaden har rört sig i snäva intervall i flera månader.

Volatilitet förväntas stiga signifikant i november. Statistiskt sett brukar november under valår leda till en ökad volatilitet på 30% i snitt, vilket innebär stora möjligheter för tålmodiga investerare.

Alternativ i november

Diagrammet ovan visar en intressant representation av investeringar under det senaste århundradet. Slutsatsen är att det inte spelar någon roll om en republikan eller demokrat vinner – det som är viktigt är att investera.

Både demokraterna och republikanerna har mer stödpaket på sin agenda. Oavsett vem som vinner valet kommer de ekonomiska bekymren inte försvinna efter den tredje november. Som investerare är det därför bäst att satsa långt snarare än att försöka förändra portföljen baserat på politiska övertygelser.

Hittills har kvartalsrapporterna under det tredje kvartalet varit imponerande och fler företag har slagit sina prognoser än sedan 2010. Även EPS-tillväxten har återhämtat sig från svackorna under det andra kvartalet, vilket är goda nyheter.

Marknaden kommer dock inte röra på sig så mycket fram tills det att valet är över. Inte ens det finansiella stöd som det förhandlas om just nu räcker för att få sentimentet att skifta. Om vi utgår från att vi inte ser ett stödpaket innan valet kan marknaden skifta otroligt snabbt efter valresultatet.

Ett alternativ för november är att vänta på en marknadsdipp och sen lägga till i portföljen. Att köpa vid en dipp har fungerat hittills, så varför ska det bli annorlunda denna gång?

Men vad händer om det inte blir någon dipp och marknaden stiger? I så fall kan investerare som sitter på spekulativ balans (det vill säga pengar som sitter och väntar på att priser ska sjunka) behöva använda pengar för att skapa en buffert för framtiden.

En balans på 20% rekommenderas alltid när man förvaltar en privat portfölj. Att vara 100% investerad är aldrig smart, för vad ska man då göra om det dyker upp en möjlighet att investera, men det går inte då man är helt investerad? Eller om man av någon anledning behöver ha tillgång till kontanter?

Den förväntat ökade volatiliteten i november kommer innebära att alla investerare har en möjlighet. Se till att du är förberedd att dra nytta av de möjligheter som finns på horisonten.

Taggar:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.