Home > Morgan Stanley ser flera orosmoln i svensk fastighetssektor.

Morgan Stanley ser flera orosmoln i svensk fastighetssektor.

Samtliga ljus lyser gröna för den svenska fastighetssektorn i dagsläget. Men som starkt cyklisk och högt belånad finns det potentiella katalysatorer som skulle kunna utlösa en kraftig korrektion.

Det skriver Morgan Stanley i en analys på tisdagen.

”Vi tittar på potentiella drivkrafter för en vändning till ’risk off’. Vi bekymrar oss över en avmattning på bostadsmarknaden (som skönjdes under det andra kvartalet), stigande politiska risker på grund av immigration och att stigande obligationsräntor ska minska investerares intresse för marknader som sett en stark ökning i tillgångspriser”, skriver Morgan Stanley i analysen.

Investmentbanken pekar samtidigt på att svensk fastighetssektor är cyklisk med en relativt hög belåningsgrad kombinerat med jämförelsevis kortsiktig upplåning.

”Vi noterar samtidigt att en avmattning i BNP-tillväxten (som skedde tidigare i år) tenderar att sammanfalla med lägre hyresnivåer på kontor”, fortsätter Morgan Stanley.

Riksbankens penningpolitik pekas ut som ytterligare en risk. Med den svenska centralbankens aktiva obligationsköp ser Morgan Stanley ”en ökad oro för var inverkan skulle vara om lättnaderna minskas och obligationsräntorna stiger”.

Morgan Stanley har rekommendationen jämvikt på Castellum och Pandox samt undervikt på Fabege.

Fastighetsbolag (dagsdiagram)

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.