Home > Morgonrapport: ”Lurig halvdag med dragning uppåt, avslaget och uppsluppet…”

Morgonrapport: ”Lurig halvdag med dragning uppåt, avslaget och uppsluppet…”

Vi räknar med en fortsättning på studsen uppåt, om än i ett avslaget och uppsluppet tempo. Vi räknar med en lurig händelseutveckling med dragning svagt uppåt och håller koll på implikationerna för den ”inside day” som bildats i och med gårdagens kursstapel…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMX ser ut att studsa, men rapporttider är notoriskt svåra
OMX ser ut att studsa, men rapporttider är notoriskt svåra

Vi skrev i gårdagens morgonrapport att ”Marknaden balanserar på stödet vid 1330. Det ser svagt ut. Men samtidigt borde det fortfarande komma någon form av studs. Det är svårt att dra några distinkta slutsatser. Det finns för många motstridiga variabler och vi befinner oss i en situation där framåtblickande analys har ett tämligen begränsat värde. Vi inväntar fler ledtrådar innan vi väljer att sätta ned foten.” På det stora hela bibehåller vi denna ståndpunkt. Visst har sannolikheten för en fortsättning på studsen uppåt ökat och kanske kan vi trots allt nå 1355 (eller ända upp till 1373)? Men det är fortfarande ett osäkert och förhållandevis ombytligt läge, där rapporterna styr och ställer över såväl dagshumör som kursutveckling.

Och uppenbarligen delade marknaden vår uppfattning om att det inte riktigt var läge att ha en uppfattning. Onsdagens handel blev precis så vankelmodig och ambivalent som man kunnat vänta sig. En dag som ”roterade runt sin egen axel” inom ramen för en mycket avgränsad ”range”. Man kunde redan efter förmiddagens handel ana att vi var på väg att sätta upp en perfekt ”Inside day” för dagen, med allt vad det för med sig, och mycket riktigt blev så också fallet.

Idag stänger börsen redan 13.00, och det är en avslagen och uppsluppen atmosfär i de flesta handlarrum en dag som denna. Tittar man historiskt är dessa torsdagar luriga, lågvolymdagar med dragning uppåt. Inte sällan drar marknaden iväg uppåt framemot stängning. Och just på grund av att det är halvdag på börsen blir dagens morgonbrev av det kortare slaget.

Jag vill dock passa på att tacka Dig för att Du läser detta morgonbrev, och önskar Dig en underbar dag och en magisk Påskhelg med nära och kära!

Nasdaq studsar upp något- om rapporterna tillåter
Nasdaq studsar upp något- om rapporterna tillåter

Tradingportalen har under den gångna veckan fullkomligt sopat mattan med sina tidigare trafikrekord vilket vi naturligtvis varit mycket glada över. En mycket stor del av förklaringen bakom denna trafikökning är ett massivt uppsving i intresset för just vårt morgonbrev. Antalet läsare har mångdubblats på bara 2-3 veckor, tiden Ni lägger på att läsa brevet har utökats väsentligt (6-7 minuter i snitt), antalet prenumeranter har växt kraftigt och vi har en nästintill omöjligt hög ”klick-rate” på morgonbrevets mailinglista- också det ett nytt rekord.

Ännu så länge har vi bara skrapat på ytan av vad vi önskar skapa, men vi har för avsikt att bygga ut sidan och ständigt fortsätta att vidareutveckla den, en liten bit i taget. Vi välkomnar eventuella förslag på förändring eller förbättring som Du har. Tradingportalen finns för Din skull och vi hoppas att Du följer med oss mot vår vision; att skapa Sveriges främsta mötesplats för aktiva handlare…

Glad Påsk!

Ps Jag vet att vi på senare tid fått många nya läsare och vill därför (aningen oblygt) göra reklam för den exklusiva reportageresa till London som jag skrivit för Tradingportalens räkning. Om Du gillar trading och börs, och har missat den, borde Du avsätta en del av påskhelgen till att läsa mer om hur vardagen kan se ut för skickliga marknadsaktörer i Europas finansiella huvudstad. Ds

Länkar till denna påfallande Påsk-kompatibla Trading-lektyr hittar Du här:

1. Tradingportalen besöker London

2. Londons Tradingarkader

3. Möt Hedgefondförvaltaren Van Dam

4. Möt tradingmästaren med 50 års erfarenhet

5. Möt Daytradern med färre än 15 förlustdagar per år

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Du missar väl inte vårt rykande färska, populära Råvarubrev!

Gårdagens Marknadsutveckling

De europeiska börserna handlades på dymmelonsdagen i positivt territorium med stöd av överlag marknadspositiv statistik från såväl Kina, som från Europa och USA. Stockholmsbörsens uppgång var bred, med 27 av de 30 aktierna i storbolagsindex på plus. Vid stängning var OMXS30-index 1,0 procent upp till nivån 1.342,6. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till måttliga 11 miljarder kronor. Den tilltagande oron i Ukraina föreföll för dagen inte bekymra investerarna. Beväpnade proryska separatister uppgavs ha tagit kontroll över stadshuset i Donetsk, de ryska trupperna vid Ukrainas gräns sades vara i ”mycket hög” beredskap och Nato har aviserat att organisationen avser att stärka sin närvaro i de östliga medlemsländerna.

Marknaden fokuserade dock alltså på inkommande makrostatistik, som tolkades optimistiskt. Sålunda steg BNP i Kina med 7,4 procent under det första kvartalet, en ökning som SEB-ekonomen Robert Bergqvist i en tweet beskrev som ”lagom”. Tillväxten var den svagaste på sex kvartal, men ändå något bättre än väntat. Från eurozonen kom data som visade att inflationstakten minskade i mars, vilket bekräftade den rådande bilden av att ytterligare penningpolitiska stimulanser är att vänta framåt sommaren. Vidare framgick att den amerikanska industriproduktionen steg mer än prognostiserat i både februari och mars, medan kapacitetsutnyttjandet nådde sin högsta nivå sedan 2008. Endast bostadsbyggandet visade sig svagare än väntat.

I toppen av OMXS30 återfanns bolag i vitt skilda sektorer. Securitas, MTG och SSAB tillsammans med Ericsson steg alla omkring 2 procent. Dagens huvudnummer på rapportagendan var Getinge, som klättrade 2,1 procent. Rapporten var svårtolkad, men kursuppgången förklaras bland annat av ett resultat som visade sig bättre än väntat, trots en tidigare vinstvarning. Medicinteknikbolaget höll också fast vid sin försäljningsprognos för i år. Uppåt var det även för lastbilstillverkaren Volvo. Deutsche Bank tror att en återhämtning på de globala lastbilsmarknaderna kommer att kompensera mer än väl för Volvos svaga mix och höjer därför sin rekommendation till behåll från sälj. Aktien steg 1,6 procent. Vidare återhämtade SKF något av tisdagens nedgång, och adderade 0,7 procent. Andra verkstadsbolag noterade likartade uppgångar.

Högre basmetallpriser räckte inte riktigt till för att lyfta gruvbolagen Lundin Mining och Boliden, som adderade blygsamma 0,1 respektive 0,6 procent. Diamantproducenten Lucara Diamond vände däremot upp drygt 5 procent efter några dagars utförslöpa. Oljebolaget PA Resources steg nästan 9 procent efter en rapport med bättre rörelseresultat än väntat. Vd:n uttryckte i en intervju med Direkt också förhoppningar om en lösning på utfarmningsproblemen i Tunisien under innevarande kvartal. Även D Carnegie hade en bra dag och steg drygt 6 procent. Fastighetsbolaget har inlett förhandlingar om sammanslagning av sitt bostadsbestånd med Hyresbostäder i Sverige II, något som skulle trefaldiga beståndet. I sektorn lyfte också Balder 7,7 procent efter att ha aviserat köp av 14 hotell från Pandox för 2,2 miljarder kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

Skärtorsdag; börsen stänger 13.00

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Arcam (kl 8.30), Byggmax (kl 8.00)
FIRST NORTH
– Diadrom Holding, Mangold
AKTIETORGET
– H1 Communication
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– China Unicom, General Electric (före USA-börsernas öppning), Goldman Sachs (kl 13.30), Morgan Stanley (kl 12.45), SAP (före Europa-börsernas öppning), ZTE

STÄMMOR
– H1 Communication

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Arcam: telefonkonferens kl 14.00
– Byggmax: telefonkonferens kl 10.30

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Angler Gaming: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 6/5)
– Cryptzone: sista dag för handel inför avlistning från First North

EXKLUSIVE UTDELNING
– Sweco (3:25 kr)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Oslobörsen har stängt
– Stockholmsbörsen har halvdag

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: PPI mars kl 8.00
– USA: nyanmälda arbetslösa v 15 kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
– USA: Philadelphia Fed index april kl 16.00

MAKRO ÖVRIGT
– Penningmarknaden stänger kl 12.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.