Home > Morgonrapport: ”Veckan får avgöra – kraftsamling eller svaghet?”

Morgonrapport: ”Veckan får avgöra – kraftsamling eller svaghet?”

De svaghetstecken som började hopa sig under slutet av förra veckan minskade efter att Stockholmsbörsen under måndagen visade en uppgång med 0,31 % till 1393 och följer den smala trendkanal som de senaste dagarnas utveckling gett upphov till. Vi förväntar oss en pendling inom kanalen innan ett bryt ut från konsolideringsområdet 1380-1402 ger tydligare tecken på vart börsen ska ta vägen.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

God morgon kära läsare, efter ett långt sommarlov är nu morgonrapporten tillbaka och den för även med sig en ny skribent. Mitt namn är Fredrik Stenkil och jag kommer med glädje uppdatera er om vad som är nytt på marknaden varje morgon. Tidigare skribent av morgonrapporten Tony Ugrina kommer framöver att skriva månadsrapporten samt lansera ytterligare en ny analyskategori här på Tradingportalen under hösten.

Dagen bjuder utöver nypremiär av morgonrapporten på en intervju kl. 12:00 från ETP Direkt med Torbjörn Iwarson, råvaruchef på SEB. ETP Direkt kommer att vara ett stående inslag på Tradingportalen framöver- med börsnyheter, intervjuer, och tekniska analyser som uppdateras varje dag klockan 12.00. Missa inte det!

Trevlig läsning och happy trading!

Dagens Analys för OMXS30-index

Under förra veckan observerade vi hur Stockholmsbörsen tog sig upp och testade motståndet vid 1400-1402, vilket nu växt sig ännu starkare efter ytterligare ett misslyckat försök att bryta igenom. På dagsgrafen nedan kan vi se hur topparna sedan i slutet av juni blivit marginellt lägre samtidigt bottnarna blivit betydligt lägre, med 8e augustis vändning uppåt på 1321 som stöd ifall det är dags att pendla nedåt inom konsolideringsintervallet.

OMXS30 (dagsdiagram)
OMXS30 (dagsdiagram)

Det faktum att förra veckans besked från ECB om sänkt ränta och kommande tillgångsköp var högst oväntat och trots detta inte lyckades skapa tillräckligt med köptryck på svenska aktier för att ta oss vidare upp kan ses som ett svaghetstecken i en långsiktig trend som dock fortfarande är tydligt uppåtgående. Glidande medelvärden på 20 samt 200 dagar pekar tydligt uppåt men någon spikrak resa uppåt kan vi inte räkna med.

Med en relativt lugn vecka framför oss kan vi räkna med att fokus kommer ligga på den geopolitiska utvecklingen i Ukraina samt USAs inblandning i Irak. Att fredagens Ukrainska vapenvila som  mottogs med börsuppgångar bröts inom mindre än ett dygn lättar inte oron, skottlossningar fortsatte under måndagen men det hävdas ändå att vapenvilan kvarstår. EU har beslutat att gå vidare med ytterligare sanktioner mot Ryssland, denna gång ämnar de främst hämma rysk tillgång till militärutrustning, känslig teknologi och tillgång till EU:s kapitalmarknader, särskilt för statliga oljebolag.

Granskar vi tekniskt på en kortare tidsperiod kan vi notera formandet av en smal uppåtgående trendkanal. Den tighta konsolideringen mellan 1380 och 1402 är troligtvis en kraftsamling men handelsvolymer under uppgångsdagar har varit svag och skulle kursen ta sig ner under 1380 är det stor sannolikhet att lägre stöd ska testas. Måndagen startade dagen med ett tapp ned till 1384 för att sedan i bestämd takt klättra upp 0,31 % till 1392,73. Euro Stoxx 50 var igår ner 0,29 % och FTSE 100 ner 0,3 %. Amerikanska S&P 500 stängde även den  ner 0,3 % med svag energisektor och starka teknikaktier.

Tidigt igår morse visade det sig att Japans BNP sjönk mer än vad de preliminära siffrorna visat och detta fick under dagen effekten att yenen handlades nära de billigaste nivåerna mot amerikanska dollarn på sex år. Premiärminister Shinzo Abe får därmed tuff kritik för planen att gå vidare med moms-höjningen till 10 % då höjningen från 5 till 8 % i våras påstås vara en av anledningarna till BNP-tappet. 

Under natten i Asien steg ändå japanska Nikkei 225 med 0,5 % och Shanghai Composite var upp 0,1 %. Hong Kong och Sydkorea var stängt på grund av ledighet.

Idag klockan 19 svensk tid väntar investerare samt teknikfantaster, där jag personligen hamnar i båda grupper, med spänning på vad Apple har att visa upp. Det finns ingen anledning att här bidra till det överflöde av spekulation som råder, men jag ser definitivt fram emot att se vad sex kvartal av ökade R&D-kostnader kan leverera.

Slutsats: De svaghetstecken som började hopa sig under slutet av förra veckan minskade efter att Stockholmsbörsen under måndagen visade en uppgång med 0,31 % till 1393 och följer den smala trendkanal som de senaste dagarnas utveckling gett upphov till. Vi förväntar oss en pendling inom kanalen innan ett bryt ut från konsolideringsområdet 1380-1402 ger tydligare tecken på vart börsen ska ta vägen.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen handlades på måndagen över nollstrecket och klarade sig därmed bättre än flertalet europeiska handelsplatser.

Framför allt Electrolux, som gjorde en storaffär, men även Boliden och Assa Abloy stod stabilt på plussidan. Kinnevik, MTG och Astra Zeneca hörde till förlorarnas skara.

Vid stängning var OMXS30-index 0,3 procent upp till noteringen 1.392,7. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 10,8 miljarder kronor.

De kontinentala indexen tyngdes av fortsatt oro för konjunkturutvecklingen, alltmedan EU diskuterade nya sanktioner mot Ryssland. En opinionsundersökning som visade att de skotska självständighetsivrarna gått framåt gav negativa avtryck i London.

I Stockholm stod dock Electrolux i rampljuset med sitt förvärv av General Electrics vitvaruverksamhet för motsvarande drygt 23 miljarder kronor. En kraftig ökning av exponeringen mot Nordamerika samt väntade kostnadssynergier på över 2 miljarder kronor årligen gladde marknaden.

Electroluxaktien steg drygt 5 procent till 197:10 kronor, efter att under dagen ha nått rekordkursen 205 kronor.

Boliden fortsatte den senaste tidens uppgång och adderade 3 procent för dagen. Société Générale har höjt rekommendationen för gruvbolaget till köp, från tidigare behåll. Riktkursen sätter banken till 140 kronor.

Sektorkollegan Lundin Mining hade också en stark dag med en uppgång på 3,4 procent till 39:19 kronor. Basmetallpriserna ökade under dagen med 0,5-1 procent.

Bland råvarubolagen steg också Lundin Petroleum 0,7 procent med stöd av en rekommendationshöjning från Deutsche Bank.

Även låstillverkaren Assa Abloy låg på plus. Kepler Cheuvreux har gett aktien en köprekommendation och samtidigt skruvat upp riktkursen till 435 kronor. Aktien adderade 1,7 procent till 361 kronor.

Telekombolagen Ericsson och Nokia steg båda drygt 1,5 procent.

I andra änden av storbolagsindex återfanns Astra Zeneca, som backade 0,3 procent. De senaste dagarna har aktien gått svagt sedan bolagets vd Pascal Soriot i förra veckan sagt att bolaget är tillbaka i ett ”normalläge” och att Astra Zeneca står starkt som oberoende bolag. Uttalandet kom efter en tids spekulationer om återupptagna budsamtal med Pfizer.

Svagast i OMXS30 var dock Kinnevik och delägda MTG. Aktierna backade 1,1 respektive 1,0 procent.

Utanför OMXS30 avancerade kökstillverkaren Nobia drygt 4 procent efter en ”självklar” köprekommendation från Dagens Industri.

Medicinteknikbolaget Sectra rapporterade ett förbättrat resultat och steg nästan 6 procent efter sin delårsrapport.

Massatillverkaren Rottneros lyfte över 9 procent till 3:39 kronor, den högsta kursen på tre år. Peter Gyllenhammar, bolagets näst störste ägare, har under sommaren sålt 2,5 miljoner aktier, men avser att behålla sin nuvarande post om 15,6 miljoner aktier, motsvarande 10,1 procent av bolaget, tills vidare, sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Eniro fortsatte förra veckans utförslöpa och backade över 7 procent till 12:77 kronor. SEB sänkte riktkursen till 15 kronor från tidigare 35 kronor efter oklarheterna kring bolagets redovisning. Aktien har nu rasat cirka 75 procent sedan årsskiftet.

Detta händer idag

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– ABB: pressträff i London inför kapitalmarknadsdagen kl 9.30-11.00
– Arcam: bolagspresentation hos Remium kl 14.30
– Apple: håller evenemang i Kalifornien

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Precio Systemutveckling: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Thenberg & Kinde Fondkommission: byter namn på Aktietorget till Consensus Asset Management

KAPITALMARKNADSDAG
– Concentric kl 9.30-13.30
– ABB: i London kl 12.00-18.30

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC butiksförsäljning augusti kl 1.01
– SCB: näringslivets produktion juli kl 9.30
– Storbritannien: industriproduktion juli kl 10.30
– USA: NFIB småföretagsindex augusti kl 13.30
– USA: ICSC veckostatistik över detaljhandelsförsäljningen kl 13.45
– USA: Redbook veckostatistik över detaljhandelsförsäljningen kl 14.55
– Storbritannien: Niesr BNP-estimat augusti kl 16.00
– USA: Jolts-data (lediga jobb) juli kl 16.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.15

MAKRO ÖVRIGT
– Arbetsmarknad: Manpower presenterar arbetsmarknadsbarometer för fjärde kvartalet

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.