Home > Morgonrapport 10/2 – Minskad riskaptit inför fredagen

Morgonrapport 10/2 – Minskad riskaptit inför fredagen

Vi ser minskad riskaptit på väldens marknader inför fredagen och vi kan komma att se vinsthemtagningar inför helgen. 

Historien om Grekland verkar aldrig få sitt slut. Eurogruppen har skjutit upp godkännandet av Greklands andra stödprogram till ett nytt eurogruppsmöte på onsdag.

Den brittiska och europeiska lämnade som väntat räntan oförändrad på 0,50 procent. Bank of England meddelade även att de höjer målet för att köpa tillgångar till 325 miljarder pund.

Från USA rapporterades antalet nyanmälda arbetslösa och ett index över konsumentförtroendet. Bägge indikatorerna tog emot av marknaden positivt.

Aktiemarknaden

De ledande börserna i Europa och USA-börserna steg under torsdagen, men köptrycket har avtagit. Svansar på ovansidan av kursstaplarna visar att köparna tappar självförtroendet.

Flera så kallade doji-liknande formationer bildades under torsdagen, och denna kursstapel visar tydligt psykologin mellan säljare och köpare. Investerarkollektivet agerar nu med obeslutsamhet när ingen sida vill ta taktpinnen.

Inspirationslistan visar svenska aktier på Large Cap och kan sorteras utifrån våra olika indikatorer. Listan kan användas för att hitta intressanta aktier, men måste anpassas till individens tradingstrategi och riskhantering.

 

OMXS30 och E-mini S&P 500
OMXS30 och E-mini S&P 500

Råvaror

På råvarumarknaden noteras det flesta råvarukontrakt under nollinjen  på fredagsmorgonen, vilket speglar den minskade riskaptiten.

Ädelmetallerna guld och silver brottas med motståndsnivåer och behöver en trigger för att etablera sig ovanför. En sådan etablering ger oss isf köpsignaler i utbrottsstrategin.

Basmetallen koppar stängde under torsdagen ovanför en tidigare topp och har därmed effektuerat en köpsignal.

Guld Silver Koppar
Guld Silver Koppar

Börsen idag

Rapporter (LargeCap)

  • Assa Abloy (kl 8.00)
  • Boliden (omkring lunch)
  • Electra (kl 8.15-8.30)
  • Saab (kl 7.30)
  • SSAB (kl 8.00)

Statistik:

  • Tyskland: KPI (def) januari kl 8.00
  • Storbritannien: PPI januari kl 10.30
  • USA: handelsbalans december kl 14.30
  • USA: Michigan-index (prel) februari kl 15.55

Analys OMXS30

Analys OMXS30
Analys OMXS30

OMXS30-index var 0,2 procent upp till noteringen 1 077. Öppningskursen sammanföll med stängningskursen och en doji-formation bildades. Obeslutsamheten hos investerarna kan leda till vinsthemtagningar inför helgen.

Index har under veckan utvecklats inom ett snävt intervall sidledes i avsaknad på en katalysator för att trycka index vidare uppåt. I ett tekniskt perspektiv är den korta trenden stigande och index har längre noterat höga nivåer i Stochastics, vilket bekräftar den starka trenden.

Vi rekommenderar att man använder nedrekyler för att agera köpare. Blankningar bör undvikas.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto