Home > Morgonrapport 11/1 – Överköpt i många aktieindex

Morgonrapport 11/1 – Överköpt i många aktieindex

Europabörserna tog ett kraftigt steg uppåt under tisdagen. OMXS30 var upp 1,6 procent till noteringen 1 012. Inför onsdagen pekar terminerna på att aktiemarknaderna ska öppna i negativt territorium.

Den amerikanska aktiemarknaderna tog rygg på utvecklingen i Europa och steg för andra dagen i följd, men utvecklingen var mer blygsam. Alcoa agerade draglok efter att rapporten mottagits positiv av marknaden.

Nyheter som tog emot av marknaden positivt var bla. Frankrikes industriproduktionen som i november steg 1,1 procent, väsentligt mer än väntat. Dessutom kom uppgifter om att kreditvärderingsinstitutet Fitch troligen inte kommer att sänka Frankrikes kreditbetyg i år.

Aktiemarknaden

Just nu är aktiemarknaden inne i en positiv fas även om många index är något överköpta i ett kortsiktigt perspektiv och skulle må bra av lite andrum. Läs måndagens OMXS30 analys och tisdagens S&P 500 analys.

I vår trendföljande strategi följer vi de kortsiktiga trenderna som pekar upp genom att köpa på rekyler och utbrott. Ett utbrott är nära att inträffa i det tyska DAX-index som under tisdagen återigen utmanade decembertoppen.

Marknadspsykologi

Ett tydligt utbrott uppåt från ett längre kursintervall är en effektiv katalysator för flockbeteende på marknaden. Placerare som blir emotionella och inte vet hur de ska agera har en stark benägenhet att studera hur andra gör och sedan springa i samma riktning – ingen vill bli kvar ensam på perrongen och se tåget försvinna i fjärran.

Många upplever att de försäljningar som framstod som vettiga och förnuftiga i höstas nu istället skapar frustration över uteblivna vinster.

Råvarumarkanden

Metallerna fortsätter upp under onsdagsmorgonen efter tisdagens prisstegringar. Ädelmetallerna, guld och silver har i likhet med många aktiemarknader stigit raskt under en kort tid och ser kortsiktigt överköpta ut.

Råoljan fortsätter vara starkt av ökad rädsla för att spänningen i Mellanöstern ska komma att påverka utbudet av olja negativt.

Händer idag

  • USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
  • Fed: Beige Book kl 20.00

Teknisk analys OMXS30

OMXS30 inledde tisdagen som väntat i positivt territorium och därefter var utvecklingen stabilt uppåt och stängde kring dagshögsta vid 1 012.

Kursstaplarna befinner sig ovanför det stigande medeltalet på 20 dagar som definierar den kortsiktiga trenden. Detta säger oss att leta efter köptillfällen och positioner kan tas på nedrekyler i likhet med strategin i måndagens OMXS30 analys när vi skrev att vi skulle agera köpare vid stödnivån 993.

Index är fortfarande kortsiktigt överköpt. Vid nedrekyler har vi potentiella stöd vid 993 och därefter 967. På uppsidan är det framförallt MA-200 som är av intresse och därovan 1 037.

Teknisk analys S&P 500 

S&P 500 var upp 0,9 procent till 1 292 under tisdagen. Omsättningen var den högsta sen 16 december och bekräftar att de professionella investerarna är tillbaka framför desken.

Index befinner sig ovanför de glidande medeltalen, vilket är positivt för sentimentet och speglar den positiva fasen som aktiemarknaden är inne i. Efter en lång uppgångssvit utan andhämtningar ökar sannolikheten för en nedrekyl.

När rekylen kommer kan ingen svara på utan vi fokuserar på att följa trenden prestigeöst. På nedsidan utgör 1 268 närmsta stöd och därunder har vi 1 248. Passerar index oktobertoppen kring 1295 är vägen fri upp mot 1 350.

 

 

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.