Home > Morgonrapport 1/11 – Politisk oro sätter marknaden i gungning

Morgonrapport 1/11 – Politisk oro sätter marknaden i gungning

Stockholmsbörsen inledde börsveckan med kraftigt fallande kruser. OMXS30-index föll till noteringen 990, vilket motsvarade en nedgång med 3,1 procent. Italienska statsobligationer handlades klart över 6 procent och man kan fråga sig hur Italien ska finansiera sin statsskuld.

Rykten säger att EU och IMF överväger att sätta upp ett ”skyddsnät” för Italien och Spanien. Den så kallade ”beredskapsplanen” diskuteras bland internationella finansiella institutioner inklusive centralbankerna för att förhindra att smitta sprids från skuldkrisen.

Greklands hårt pressade premiärminister aviserade under måndagskvällen att landet ska folkomrösta om det nya EU-stödpaketet. Värt att konstatera i sammanhanget är att alla Greker inte kommer resonera som de som protesterar på gatorna. Således ogillar marknaden osäkerhet och detta beslut kommer sätta marknaden i gungning.

På valutamarknaden pressades euron under måndagen efter att investerarna blivit oroliga att den europeiska skuldkrisen kanske ändå inte fick sin lösning i och med uppgörelsen vid EU-toppmötet förra veckan och yenen tappade kraftigt efter att Japan för tredje gången i år intervenerat på valutamarknaden.

På råvarumarknaden korrigerades priserna under måndagen efter förra veckans starka rally. Råvarorna och specifikt basmetallerna påverkades negativt av kommentarer av Kinas premiärminister Wen Jiabao om att Kina ”bestämt” kommer att fortsätta med kontrollåtgärderna på fastighetsmarknaden.

Inför tisdagen

Inför dagen indikerar de europeiska terminerna på en en negativ öppning.

Ha koll på:
– Sandvik kl 08.00 (4,47% av OMXS30)
– Storbritannien: BNP (est) 3 kv kl 10.30
– USA: ISM inköpschefsindex industrin oktober kl 15.00

Sverige (OMXS30)

OMXS30 täppte till förra veckans gap (997-1103) under måndagens handelssession och stängde vid dagslägsta. Index har stigit kraftigt under kort tid och tagit Stochastics till överköpta nivåer. Förra veckans etablering ovanför 970 effektuerade en köpsignal till utbrottshandlare och vårt naturliga mål är 1050. Index har nu korrigerat tillbaka två dagar i följd och utmanar stödet 970. Korrigeringen bör ses som hälsosam och så länge som den kortsiktiga trenden är positiv (MA-20 pekar upp) är vår skyldighet i vår trendföljande strategi att leta efter köptillfällen. Nästa köptillfälle ges vid notering strax ovanför 970. Läs veckoanalysen av OMXS30.

USA (S&P 500)

S&P 500 inledde måndagen vid fredagens stängning och klättrade nedåt under dagen och stängde kring dagslägsta vid den kraftigt stigande trendlinjen. ”Gummisnodden” har varit spänd efter den senaste uppgången och i ett kortsiktigt perspektiv bör en nedgång ses som tillfällig såvida inte index punkterar 1 190. Så länge som trenden är positiv fortsätter vi navigera efter fortsätt uppgång och köp kan göras på rekyl ner mot 1 230 med en stop loss strax under stödnivån. Under dagen publicerar vi vår veckoanalys av S&P 500.

Tyskland (DAX)

Den tyska indexet DAX bottnade kring 5 000-nivån och har under oktober övergått i en positiv trend i ett kortsiktigt perspektiv. Momentum uppvisar bearish divergence efter att momentumindikatorn bildat en ny lägre topp medan prisgrafen bildat en ny högre topp. Detta är ingen säljsignal utan en indikation på att uppgången kan flacka av och korrigera ner mot 6 030 som är första bevakningsnivå. Precis som de flesta index ges köptillfällen på rekyler i den kortsiktga upptrenden. 6 030 är närmaste potentiella vändningspunkt.

Electrolux B

Electrolux fick köpsignaler när aktien i oktober gick över motståndet vid 107,5 kr. Se vår analys av Electrolux B från den 19 september. Där skrev vi att vi efter en köpsignal först skulle sikta på 120 kr nivån, men även att 143 kr sedan skulle kunna ligga inom räckhåll. Efter fredagens starka delårsrapport så bröt aktien även över motståndet vid 120 kr och fick då förnyade köpsignaler. Nu har 120 kr istället blivit en stödnivå att bevaka. Så länge det håller kan vi ha siktet inställt på 143 kr. Håller inte stödet vid ca 120 kr så har vi nästa stödområde kring 107 kr.

En strategi kan vara att försöka köpa Electrolux B nära stödområdena. Ha sedan en stop loss strax under stödet. Köp i så fall relativt små positioner. Den långa trenden är ju fortfarande nedåtriktad.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto