Home > Morgonrapport 1/12 – FED lägger plåster på såren

Morgonrapport 1/12 – FED lägger plåster på såren

Aktiemarknaderna runt om i världen hade ett ordentligt glädjeskutt under onsdagen. Storbolagsindexet OMXS30 steg hela 5 procent till noteringen 979. Under torsdagsmorgonen stiger börserna i Asien och terminerna pekar på en inledande uppgång.

Amerikanska centralbanken FED, tillsammans med fem andra centralbanker, koordinerade åtgärder för att öka kapaciteten att erbjuda likviditetsstöd till det globala finansiella systemet. Priset för tillfälliga lån i dollar från FED sänktes rejält.

Det är viktigt att inse att åtgärderna är tillfälliga plåster på såren och hjälper bankerna som tidigare i veckan fick nedgraderade kreditbetyg. Politikerna agerar för undvika en ytterligare ”Lehman”. Marknadsreaktion antyder att åtgärden var ett steg i rätt riktning, men policyagerandet belyser också allvaret och omfattningen i den europeiska finanskrisen

Under onsdagen aviserade även Kina att de sänker reservkraven för bankerna. Makrokänsliga basmetaller fortsätter att röra sig fram och tillbaka med det globala risksentimentet. Koppar steg med med ca 5,5 procent och har handlats marginellt upp under natten.

Guld har under veckan stigit ca 4 procent och är på väg att utmana novembertoppen vid $1 800. Köptåget har gått och och nya chanser ges vid etablering ovanför  $1 800 eller på nedrekyl.

På valutamarknaden stärktes euron mot dollarn, men euron var inte lika stark mot övriga utländska valutor. USD/SEK fortsätter att tappa mark efter misslyckad forcering av motståndet kring 7-nivån. Se bild till höger.

VIX-index som mäter den implicita volatiliteten på S&P 500 optioner har fallit tillbaka under 30-nivån, men befinner sig fortfarande ovanför det långsiktiga medelvärdet.

Börsen idag

– Kina: PMI inköpschefsindex november kl 2.00
– EMU: inköpschefsindex (def) industrin november kl 9.58
– USA: antalet nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
– USA: bygginvesteringar oktober kl 16.00
– USA: ISM inköpschefsindex industrin november kl 16.00

Analys S&P 500

Amerikanska S&P 500 steg kraftigt i inledning och tog ett fast grepp kring 1 235-nivån. Strax innan stängningen ökade uppgångstakten och index stängde på dagshögsta. Omsättningen var över snittet.

På kort sikt är trenden fortfarande fallande. I tisdags skrev vi att risk-reward förhållandet inte var tillräckligt gynnsamt för att vi skulle blanka index på dåvarande nivå. Under onsdagen forcerade köparna motståndet 1 220 och Stochastics pekar uppåt.

Närmaste nivå på uppsidan utgörs av 1 260, följt av 1 295. På nedsidan har vi ett stödområde vid oktoberbotten. Punkteras nivån bör köpta positioner på lång sikt stängas.

Analys OMXS30

Svenska OMXS30 fortsatte upp under onsdagen och stängde kring dagshögsta vid 979 med en hög omsättning.

I tisdags skrev vi att vi kunde agera som säljare efter måndagens upprekyl mot den fallande trenden. På grund av de tvära kasten på marknaden föreslogs en nödutgång vid 942. Onsdagens glädjeskutt triggade stoppen. Nu är det dags att leta efter nya möjligheter.

Index är inte lika översålt jämfört med förra veckan. Index stiger från en högre botten, men köp är inte aktuellt eftersom index utmanar tidigare toppar.

Vi behöver en etablering ovanför 993 för att bli mer optimistiska, och en etablering ovanför 1 037 skulle definitivt påverka sentimentet positivt. På nedsidan skulle ett fall genom oktoberbotten ge oss säljsignaler.

Ericsson

Ericsson har under hösten konsoliderat, men veckans kraftiga uppgång strax över 10 procent har gett oss en köpsignal. Onsdagens stängning skedde nämligen ovanför vår bevakningsnivå 72,20.

Vi har tidigare skrivit att man bör köpa tillbaka eventuellt blankade positioner om aktien går över 75 kr. Vill man vara extra försiktig så gör man det redan om 72,2 kr passeras. Index har alltså passerat 72,20 och nettoköper man aktien på köpsignalen rekommenderas en stop loss på 68 kr.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto