Home > Morgonrapport 12/1 – Positiv öppning väntas

Morgonrapport 12/1 – Positiv öppning väntas

Aktiemarknaderna i Europa föll tillbaka på onsdagen. På torsdagen väntas viktig statistik och aktiemarknaderna väntas inleda uppåt i Europa.

Kreditvärderingsinstitutet Fitch meddelande på onsdagen att den europeiska centralbanken ECB bör öka sina köp av statspapper i skuldtyngda länder för att förhindra en ”omstörtande” kollaps av euron.

Spaniens emission av statspapper kl 10.30 ska bli intressant att följa. Kreditvärderingsinstitutet Moodys håller fast vid Sveriges AAA betyg och anser att vi har fortsatt hög ekonomisk styrka.

Aktiemarknaden

Oljeaktierna föll på bredfront i spåret av råoljans nedgång under onsdagen. Lundin Petroleum var ned 2,1 procent till 180,20 kr. Aktien är fortfarande kortsiktigt överköpt och skulle behöva en paus för att fortsätta trenda uppåt.

Alliance Oil däremot som var ner 1,8 procent till 88,kr kronor befinner sig i en långsiktig nedtrend, vilket innebär att man ska vara försiktig med att ta stora köppositioner.

Valutamarknaden

Mer riskfyllda valutor som euron fick sig en släng och föll under tisdagen i kölvattnet av Fitch uttalande. Valutaparet EUR/USD föll genom stödnivån 1,2750 ned under 1,2700. Många bedömare är överens om att valutaparet har potentialen att sjunka till 1,2600 nivån om EU inte skulle lyckas komma fram till en trovärdig lösning på den nuvarande krisen.

Marknadspsykologi

Ett tydligt utbrott uppåt från ett längre kursintervall är en effektiv katalysator för flockbeteende på marknaden. Placerare som blir emotionella och inte vet hur de ska agera har en stark benägenhet att studera hur andra gör och sedan springa i samma riktning – ingen vill bli kvar ensam på perrongen och se tåget försvinna i fjärran.

Just nu är dock börsen inne i en positiv fas även om det är kortsiktigt överköpt. Många upplever att de försäljningar som framstod som vettiga och förnuftiga i höstas nu istället skapar frustration över uteblivna vinster.

Händer idag

Idag har vi en händelserisk handelssession, fylld med statistik tillsammans med obligationsauktioner och ECB-chefen Mario Draghis presskonferens. Spanien ska emittera obligationer och Italien växlar under förmiddagen.

  • Tyskland: KPI (def) december kl 8.00
  • Spanien: obligationsemission kl 10.30
  • Italien: växelemission kl 11.00
  • EMU: industriproduktion november kl 11.00
  • ECB: räntebesked kl 13.45
  • ECB: presskonferens med ECB-chefen Mario Draghi kl 14.30
  • USA: detaljhandel december kl 14.30
  • USA: antalet nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
  • USA: lager osålda varor november kl 16.00

Teknisk analys OMXS30

OMXS30 handlades på bägge sidorna av nollstrecket under onsdagen, men stängde i negativt territorium vid noteringen 1 009,61. Omsättningen var 8 procent lägre än snittet för de 3 senaste månaderna.

I veckan har vi skrivit att marknaden är inne i en positiv fas och i samband med måndagens analys av OMXS30 anslog vi en köprekommendation. Rekommendationen var att köpa vid stödnivån 993. Index testade av nivån för att sedan stiga.

Vi fortsätter navigera efter den stigande kortsiktiga trenden(MA-20). MacD pekar uppåt och Stochastics befinner sig fortfarande på överköpt område.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.