Home > Morgonrapport 12/9

Morgonrapport 12/9

Stockholmsbörsen föll under fredagen i likhet med de Europeiska börserna efter att  Jürgen Stark, styrelsemedlem i den Europeiska centralbanken, är på väg att avgå från sin post. Euron föll omedelbart till halvårslägsta och drog med sig europeiska börser nedåt.

På råvarumarknaden föll de mesta under fredagen. Basmetallen koppar bildade en lägre topp och ädelmetallerna gav upp tidigare uppgångar under fredagen. Oljepriserna föll efter att ha visat en viss motståndskraft på förmiddagen. Under morgonen blinkar de mesta rött bland råvarorna.

I Asien var nedgångarna breda under måndagen då riskaptiten minskade efter spekulationer om inställning av betalningar på den grekiska statsskulden, och därmed problem för de europeiska storbankerna.

Stockholmsbörsen (OMXS30)

OMXS30 har bildat lägre toppar i den flaggliknande formationen. Avstämningen av 970 och den efterföljande vändningen nedåt har bekräftat en del säljsignaler vilket givetvis även det talar för en fortsättning nedåt. Inför veckan är det 850 som vi kommer hålla under bevakning. Etablering under nivån bekräftar nya säljsignaler.

USA (S&P 500)

De amerikanska börserna har haft starkare utveckling än de europeiska aktiemarknaderna senaste månaden. S&P 500 handlas inom en stigande trendkanal, där stödlinjen framstår som allt mer stark då index ett flertal gånger använt nivån som vändningpunkt. En lägre topp bildades under förra veckan och en etablering under 1140 ger oss säljsignaler i vår utbrottsstrategi.

Koppar (HG)

Koppar föll kraftigt efter fredagens fall på aktiemarknaden. Basmetallen har tidigare handlats inom en stigande trendkanal men föll genom stödlinjen och hittade stöd vid 4,00 usd. Under morgonen fortsätter priset falla och har därmed triggat vår stop loss. Fallet genom nivåerna har effektuerat säljsignaler och på kort sikt (nån dag till några veckor) är jag bearish.

Guld (GC)

Guldet bildade en dubbeltopp, men priset fann stöd vid det glidande medelvärdet på 20 dagar. Trenden är fortsatt stigande, men mycket talar för att vi kommer se en konsolidersfas inledas och därefter ett utbrott på ovansidan. Närmaste motstånd på ovansidan utgörs av 1916 – 1920 som sammanfaller med Bollingerbandet.

Silver (GC)

Silver handlas kring MA-20. Ser vi priset falla genom MA-20 är det 39,55 – 40,35 som utgör ett viktigt stödområde och potentiell vändningspunkt. Trenden på kort sikt (någon dag till några veckor) har varit stigande sedan juni och vi fortsätter därför navigera utifrån att priset ska notera sig på högre nivåer.

Olja (BRN)

Brentoljan effektuerade en säljsignal under torsdagen (läs analysen) och som väntat fick vi se priset falla tillbaka efter att köparna utmanat allt för starka motstånd på ovansidan. Således är den stigande trenden intakt, men faller priset genom tidigare botten 110 faller en säljsignal på plats.

USD/SEK

Dollarn har stigit kraftigt de senaste tre handelssessionerna i spåren av den ökade osäkerheten i Europazonen och efter att den schweiziska centralbanken knutit schweizerfrance till euron. Under morgonen stiger dollarn och priset har passerat augustitoppen. Utbrottshandlare kan göra köp på dagens nivå. Alternativet är att invänta en rekyl.

Inför dagen 

Statistik

  • Danmark: KPI augusti kl 9.00
  • AF: veckostatistik kl 10.45

Centralbanker

  • BIS: centralbankschefsmöte i Basel

Makro övrigt

  • Opec: månadsrapport kl 12.30

Taggar:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.