Home > Morgonrapport: ”Accelererad nedgång..”

Morgonrapport: ”Accelererad nedgång..”

Nedgången tog fart ytterligare igår och grusade tidigare förhoppningar om en uppsamlingsfas innan en vändning. Stora nedgångar ger ofta möjligheter till en liten rekyl uppåt men överlag råder vi placerare till att istället fokusera på dagens bolagsspecifika rapporter då indexen är särskilt otydliga kring rapportperiod. Vi tar oss idag en titt på Nikkei 225 som i skrivande stund står i en spännande position.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, daglig graf
OMXS30, daglig graf

Det blev en riktigt ordentlig baissedag igår, OMXS30 fick erfara en svidande nedgång nedgång på -2,9 %. Vi kan dock ta tröst i att den till och med var något värre runt om i Europa. Amerikansk statistik visade på att Europa inte är ensamma om att uppleva statistik under förväntningar och att ekonomin kanske inte är fullt så stark som har antagits. Omsättningen var ordentligt hög och det var en entydig signal nedåt. Rådet att avvakta om man står utanför marknaden kvarstår, vi har nästa stöd vid 1250 och även om detta ser ut att ha varit mer motståndskraftigt tidigare kan vi inte räkna med något lättanalyserat beteende när volatiliteten är på dessa nivåer med tvära kast dagligen.

Nikkei 225, daglig graf
Nikkei 225, daglig graf

I brist på framåtblickande för OMXS30 fortsätter vi vår grafanalyserande resa kring jordklotet och landar idag i Japan. Som väntat i en globaliserad finansmarknad har även Nikkei 225 sjunkit på sistone, trots att nedgången varit kraftig även där har den marknaden vant sig något vid stora svängningar de senaste åren. Marknadsaktörernas humör har växlat mellan förhoppningar om att Shinzo Abes politik ska lyckas sätta igång ekonomin till oro kring att de demografiska utmaningarna är allt för tuffa och att efterfrågan är för tunn. Även där har tekniska säljsignaler givits när den stigande trendkanalen bröts såväl som i förrgår när MA200 bröts. Nu på morgonen har även lägsta nivån från augusti testats, men visat tendenser på att kunna stå emot när köpare kommit in och skapat en ”köpsvans” och försätter därmed indexet i ett intressant läge på kort sikt. Bryter kursen ned är det därefter en väletablerad nivå vid 13800 som skulle ge fortsatta tecken på en kraftig nedgång.

På morgonen kan vi läsa att utländska direktinvesteringar i Kina ökade med 1,9 % i september, vilket ordentligt slog analytikers förväntan på -14 %.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 11.00: EMU: KPI (def) september
Brukar följa nära det preliminära utfallet, som visade en överraskande nedgång i kärninflationen. ECB spår fortsatt låga utfall kommande månader, men bevakar detta noga, liksom inflationsförväntningarna.

kl 15.15: USA: industriproduktion september
Väntas ha ökat med 0,4% och dra upp en svag start på tredje kvartalet.

Credit Suisse: ”Industriproduktionen vände sannolikt augusti månads överraskande nedgång och steg något, med stöd från teknik, gruvor och nyttigheter (utilities).”

kl 16.00: USA: Philadelphia Fed index oktober
Vek något ned i september efter några månaders stadig uppgång. Antas nu fortsätta lite lägre. En indikator inför ISM:s nationella inköpschefsindex.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Gårdagens marknadsutveckling

Kräftgången på Stockholmsbörsen fortsatte i stadig takt i onsdagens handel. Nedgången accelererade på eftermiddagen, efter svaga amerikanska makrodata.

Rapporterande SKF klarade sig något bättre än storbolagsindex, som tyngdes av stora nedgångar för bland andra Kinnevik, Astra Zeneca och bankerna.

Vid stängning hade OMXS30-index backat 2,9 procent till nivån 1.269,9, den lägsta nivån för dagen. Därmed har index tappat mark under sju av de åtta senaste handelsdagarna. Omsättningen uppgick till höga 21 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Obligationsräntorna rasade, dollarn föll och en redan svag börs backade ytterligare sedan flera amerikanska makroindex visat värden som alla ökat oron för den ekonomiska återhämtningen i USA. Samtidigt steg volatilitetsindex VIX, ”skräckindex”, till den högsta nivån sedan sommaren 2012.

Detaljhandelns försäljning i USA minskade med 0,3 procent i september från månaden innan, den första negativa noteringen sedan januari. Väntat var enligt Bloomberg News en liten uppgång. Samtidigt sjönk producentpriserna 0,1 procent, att jämföra med en prognostiserad ökning av samma storlek.

I negativ riktning pekade också Empire State Index över affärsförhållandena för industrin i New York, som kom in långt under vad som väntades i Bloomberg News enkät.

Av de 30 bolagen i Stockholmsbörsens storbolagsindex noterade samtliga röda siffror. Minst dåligt gick det för snustillverkaren Swedish Match, som kom undan med en nedgång på 0,5 procent.

H&M stod också emot nedgången relativt väl. Modejätten rapporterade en försäljningsökning med 8 procent för september, något högre än väntat. Aktien backade likväl 1,7 procent.

Kullagertillverkaren SKF inledde rapportsäsongen för verkstadssektorn med intäkter som var bättre än väntat, medan marginalerna var något sämre. Speciellt affärsområdet Automotive pekas ut som en negativ överraskning.

”SKF hade ändå bra organisk tillväxt, över förväntan. Vi tror att mycket av skillnaden förklaras av Automotive, som ser ut att vara svagare i Europa och Nordamerika”, sade en analytiker.

SKF-aktien stängde 2 procent ned, vilket gör aktien till den för dagen bästa bland de stora verkstadsbolagen.

Bland förlorarna märktes Kinnevik, som tappade 4 procent, samt storbankerna, som var ned 2,5-4,5 procent.

Astra Zeneca förlorade 3,7 procent sedan det amerikanska läkemedelsbolaget Abbvie meddelat att det ska se över sitt bud på brittiska Shire, som därefter rasade brant i London. Detta sedan amerikanska myndigheter försvårat skattemässigt gynnsamma flyttar av den legala hemvisten i samband med företagsköp.

Rysslands president Valdimir Putin undertecknade som väntat den lag som begränsar utländskt ägande i ryska mediebolag. MTG, som äger 38 procent av ryska CTC, backade 3 procent.

Råvarubolagen hade också en tung dag, med lägre basmetallpriser och rejäla nedgångar för Boliden och Lundin Mining. Mot trenden i sektorn gick Semafo, som steg 1 procent med stöd av ett högre guldpris. Africa Oil rasade däremot ytterligare 10 procent och Lundin Petroleum tappade 4,5 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
Dow Jones Industrial Average
Nasdaq Composite
NIKKEI 225
HANG SENG
Euro / US Dollar
Euro / Swedish Krona
US Dollar / Swedish Krona
Gold Spot Indicator
WTI Spot Indicator
-2,90%
-3,61%
-2,87%
-2,83%
-3,63%
-0,81%
-1,06%
-0,28%
-1,85%
-0,54%
0,02%
-0,05%
-0,06%
-0,09%
-0,30%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.