Home > Morgonrapport 13/1 – OMXS30 försöker forcera primärtrenden

Morgonrapport 13/1 – OMXS30 försöker forcera primärtrenden

Stockholmsbörsen stängde svagt upp under torsdagen efter att ha tappat stor del av uppgången under eftermiddagen. Inför veckans sista handelssession lutar det åt en inledande uppgång. 

Den svenska börsen inledde uppåt efter att Spanien lånade på torsdagsförmiddagen under succéartade former 10 miljarder euro. Också Italien lyckades väl med en emission. Börsen svarade med ett glädjeskutt. Efter lunch påverkade statistik från USA sentimentet negativt.

De amerikanska börserna hade till skillnad från börserna i Europa en starkt avslutning. Aktiemarknaderna har stigit raskt de senaste veckorna utan någon större korrigering vilket gett oss höga nivåer Stochastics-indikator.

När index stiger raskt under en kort tidsperiod uppstår spänningar där jämviktspendling tenderar att ”dra” tillbaka kursen, vilket ännu inte skett.

Tolka nyheter

Det är roligt att se hur media ibland använder samma nyhet för att förklara både upp- och nedgång. Och detta är inte ovanligt. Vår åsikt är att man inte bör använda sig av nyheter för att prognostisera börsen.

Gör istället precis tvärt om, titta på börsen och räkna med att både nyheter och ekonomi kommer att följa kölvattnet av börsutvecklingen. När vi läser nyheter ska vi försöka analyserna psykologin bakom den händelse som nyheten beskriver.

Volatilitet

Rörelserna på börsen har fallit tillbaka kraftigt de senaste veckorna. VIX-index som mäter den implicita volatiliteten på S&P 500 optioner har tappat 60 procent sedan toppnoteringarna under hösten när oron i Europa var som mest påtaglig.

VIX-index har fallit tillbaka
VIX-index har fallit tillbaka

Händer idag:

De asiatiska börserna steg överlag (Kina ner) under morgonen och de amerikanska och europeiska terminerna pekar på uppgång inför dagen. Bland råvarorna ser vi uppgång i guldet under morgonen, medan de flesta andra metaller faller.

  • Storbritannien: PPI december kl 10.30
  • EMU: handelsbalans november kl 11.00
  • Italien: säljer obligationer kl 11.00
  • USA: importpriser december, handelsbalans november kl 14.30
  • USA: Michigan-index (prel) januari kl 15.55

Teknisk analys OMXS30

OMXS30 var upp, men lämnade efter sig en svans på uppsidan av torsdagens kursstapel. Kursstapeln illustrerar tydligt att köpkraften avtog vid 1 026. Säljarna pressade sedan ner index till 1 015. Omsättningen var hela 14,3 miljarder kronor. Den högsta sen 8 december.

Den kortsiktiga trenden som definieras av det glidande medeltalet på 20 dagar är stigande. Således är index överköpt och det är inte fördelaktigt att agera köpare på denna nivå. Istället inväntar man en nedrekyl för att komma in i den stigande trenden till ett bättre pris.

På nedsidan har vi stödnivåer kring 993, ca 967, ca 926 och ca 900. Det är framförallt om vi skulle gå under stödet vid 926 som vi skulle få några rejäla säljsignaler.

Teknisk analys DAX

Tyska DAX-index steg inledningsvis, men precis som de övriga ledande börserna föll index tillbaka efter lunch. Stängningen skedde nedanför vår bevakningsnivå 6 120.

Utvecklingen har varit mer blygsam jämfört med de amerikanska börserna de senaste veckorna. Ser vi en etablering ovanför 6 180 kommer det locka till sig köpare och då har vi oktobertoppen vid 6 430 inom nära räckhåll.

På nedsidan har index sitt närmaste stöd vid 5 980, men det är framförallt när index skulle falla genom 5 350 som varningsflaggor skulle hissas.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.