Home > Morgonrapport 13/10 – OMXS30 närmar sig avgörande nivå

Morgonrapport 13/10 – OMXS30 närmar sig avgörande nivå

Stockholmsbörsen inledde onsdagen i moll, sedan Slovakien röstat nej till förslaget om att utvidga stödfonden EFSF. Tidiga signaler tydde dock på att en politisk lösning var möjlig och på eftermiddagen meddelade mycket riktigt det slovakiska oppositionspartiet Smer att det var överens med regeringen om att godkänna förslaget.

Verkstad och råvarubolag låg i toppen och vissa telekomföretag och banker på den svagare sidan stod för uppgångarna i Stockholm.  Allt fler svenska bolag ser intressanta ut som köpkandidater och vi kommer frekvent publicera kostnadsfria analyser på webbsidan.

I USA var aktiebörserna i New York högre på onsdagen, och för en stund var även Dow Jones på plus för året. Protokollet av det Federal Reserves FOMC-möte, som ägde rum den 20-21 september i Washington publicerades. Där framgick det att vissa Fed-ledamöter ville se ytterligare kvantitativa lättnader, så kallat ”QE3”, som ett verktyg för att stimulera tillväxten.

På valuta- och räntemarknaden fortsätt Europeiska statspappersräntor stiga och euron stärktes kraftigt på onsdagen. EUR/USD har nu tagit sig genom MA-20 och är på väg att utmana MA-50. USD/SEK har rekylerat ner mot stödnivån och utmanar den positiva trenden.

På råvarumarknaden visades breda uppgångar under onsdagens tidiga kvällshandel och den kraftiga uppgången i aktier gav spekulativt köp i många råvaror, men under morgonen ser vi fallande priser på de flesta håll.

Det amerikanska energidepartementet höjde sin prognos för global efterfrågan på råolja till 89,84 miljoner fat per dag under 2011, från 88,20 miljoner fat i septemberprognosen. Under 2012 väntas efterfrågan uppgå till 88,40 miljoner fat per dag (89,59 i septemberprognosen).

Bland ädelmetallerna är intradagsrörelserna relativt mindre än för några veckor sedan och vi avvaktar tydliga trendriktningar eller utbrott för att agera. Guldet rekylerar mot en kortsiktigt fallande trend och har svårt att bryta ovanför $1680. Silver har en fallande trend på kort sikt men utmanar MA-20, en etablering ovanför skulle påverka sentimentet positivt.

Inför torsdagen

Inför dagens handelssession pekar de europeiska terminerna ner.

– Tyskland KPI kl 08.00
– USA Handelsbalans augusti kl 14.30
– USA Nyanmälda arbetslösa kl 14.30
– Olja kl 16.30

Sverige (OMXS30)

OMXS30 fortsatte sin uppgångssvit under onsdagen och index är nu kortsiktigt överköpt och utsträckt. Kan jämföras med en gummisnodd som är hårt spänd på uppsidan och det borde bli en ”snap-back” tillbaka. Trenden på kort sikt är stigande och index närmar sig ett psykologiskt motstånd vid 970. Om vi får ett utbrott på en gång eller efter en rekyl återstår att se.


USA (S&P 500)

S&P 500 har stigit med ca 10 procent på 7 dagar. I likhet med många index är S&P 500 kortsiktigt överköpt och risken för en rekyl på kort sikt har alltså ökat. Kursstaplarna befinner sig ovanför MA-20 som är stigande, vilket är positivt för sentimentet och på medellång sikt har vi 1260 som riktmärke. På uppsidan agerade motståndsnivån 1220 vändningspunkt under onsdagen och därovan har vi 1230 under bevakning.Guld (GC 12-11)

En katalysator för guldet har de senaste veckorna varit en svagare dollar och euroförstärkning i spåren av positiva nyheter från eurozonen. Guldterminen kämpar fortfarande med att stänga ovanför $1680. Vad som skulle ge extra stöd och påverka prisbilden positivt är fortsatta stimulanser från centralbankerna. I gårdagens protokoll av FED’s FOMC-möte framgick att vissa Fed-ledamöter ville se ytterligare kvantitativa lättnader.Olja (BRN 11-11)

Brentoljan befinner sig vid taket av den fallande trendkanalen. Trenden på kortsikt är oregelbunden och kombinationen av ett överköpt tillstånd och motstånden på ovansidan ökar chansen får en kortsiktig rekyl. Ha koll på lagersiffrorna från DOE som redovisas idag kl 16.30!


USD/SEK

Dollarn har under veckan fallit tillbaka och gynnat de dollarnoterade råvarukontrakten. Igår testades stödet 5,58 men köparna kom tillbaka och pressade upp kursen. Under veckan har vi skrivit att köp kan göras i omgångar under pågående rekyl och det gäller så länge som kursen inte faller genom stödnivån som sammanfaller med tidigare botten. Vid ett fall genom nivåer övergår den kortsiktiga positiva trenden till fallande.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.