Home > Morgonrapport 13/12 – OMX30 i fortsatt rekylfas

Morgonrapport 13/12 – OMX30 i fortsatt rekylfas

Veckan inleddes med fallande kurser på aktiemarknaderna. Enligt en kommentar från Moody´s saknade EU-toppmötet ”beslutsamma policyåtgärder”. 

Många hade förhoppningar om att Europa skulle stabiliseras efter förra veckans toppmöte, men nu ser vi förnyad osäkerhet. Nedgången fortsatte i USA under kvällen och Moody´s meddelade att de ska se över kreditbetygen för samtliga EU- länder påverkade sentimentet negativt.

Problemet med den europeiska unionen är att det inte finns möjlighet att föra en gemensam finanspolitik inom den monetära unionen. Vi bedömer att en större finanspolitisk integration kommer vara nödvändig och detta kommer i sin tur påverka kreditbetygen för de ”stabilare” länderna.

Måndagens två auktioner av statspapper kan anses lyckade. Italien emitterade 365-dagars statsskuldväxlar för 7 miljarder euro till en räntenivå på 5,952 procent, att jämföra med 6,087 vid motsvarande auktion i november. Frankrike sålde statsskuldväxlar i olika löptider för totalt 6,5 miljarder euro, vilket också var den avsedda volymen.

På råvarumarknaden pressades priserna av en dollarförstärkning i kombination med en minskad riskaptit efter Moody´s uttalande.

VIX-index som mäter den implicita volatiliteten på S&P 500 optioner föll för andra dagen i rad och stängde under den kritiska 30-nivån. Ett låg värde på VIX kommer locka tillbaka köparna, på samma sätt som att ett högst värde innebär att nedgångstakten snabbt kan tillta.

Börsen idag

USA-terminen har utvecklats i sidledes under natten och även de europeiska terminerna pekar svagt upp.

  • SCB: KPI november kl 9.30
  • Tyskland: ZEW-enkät december kl 11.00
  • USA: detaljhandel november kl 14.30
  • USA: API veckovisa oljelager kl 22.30
  • Fed: räntebesked kl 20.15

Analys S&P 500

Amerikanska S&P 500 föll från fredagens stängning till noteringen 1 236,47 vilket motsvarade en nedgång med 1,5 procent. Omsättningen var den lägsta för de senaste två veckorna.

Den korta trenden (någon dag till nån vecka) är oregelbunden. Säljarna testade stödet 1 227 under måndagen, men köparna kom snabbt tillbaka. Index har de senaste 9 handelssessionerna lyckats bilda en bas strax under ett kluster av motstånd vilket anses som bullish.

1 227  i paritet med MA-20 bekräftades under gårdagen att utgöra en viktig nivå på nedsidan. På uppsidan är det förra veckans toppnoteringar i höljd med MA-200 och den fallande motståndslinjen som agerar motstånd.

Under dagen publicerar vi en mer utförlig analys av S&P 500.

Analys OMXS30

Svenska OMXS30 föll stadigt fram till stängning på måndagen till noteringen 942 vilket motsvarade en nedgång på 2,2 procent. Omsättningen var 30 procent under snittet för de senaste 3 månaderna.

Den korta trenden (någon dag till nån vecka) är neutral till vikande. OMXS30 har stödnivåer kring 940 och 926 som vi bevakar för en eventuell botten. Stochastic indikatorn börjar komma ner från sina överköpta nivåer, men den är långt ifrån att vara översåld.

På uppsidan är det förra veckans topp vid 993 som naturligt hamnar under bevakning. Vid en forcering av 993 rekommenderar vi köp om än dock med relativt små positioner.

Läs gårdagens mer utförliga analys av OMXS30

Analys Guld

Guldet bröt under måndagen ner, punkterade den psykologiska $1 700-nivån och fortätter ner under morgonen. Omsättningar var under måndagen över snittet för de senaste 3 månaderna.

Trenden på kort sikt är fallande. En lägre topp har bildats och ädelmetallen har nu etablerat sig under en tidigare botten. Trendföljande positioner bör ha sålts av.

Närmaste nivå på nedsidan utgörs av ett stödområde kring $1 580 till $1 610.

Analys USD/SEK

Dollarn steg kraftigt under måndagen och satte press på de dollarnoterade råvarukontrakten. I spåret av den europeiska krisen ökade köptrycket kraftigt under november.

Efter en uppgång i november på nästan 10 procent föll valutaparet tillbaka efter att utmanat en tidigare topp kring 7-nivån. En etablering ovanför nivån skulle gett oss köpsignal, men köpsignalen uteblev.

Trenderna är stigande och USD/SEK stiger nu från ett översålt tillstånd åter mot 7-nivån. En forcering av nivån innebär att de som ligger utanför har möjlighet att köpa.

Tips: Besök vårt videoarkiv.

 

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.