Home > Morgonrapport 13/9

Morgonrapport 13/9

Stockholmsbörsen föll kraftigt när handeln inleddes på måndagen och fortsatte därmed den dystra trenden från slutet av förra veckan. Investerarna fortsätter vara försiktiga i spåren av skuldkrisen i Europa där politikerna står handfallna.

Tyskland förbereder sig för att stödja bankerna vid en eventuell betalningsinställelse från Grekland. Detta påverkade såklart sentimentet negativt under måndagen.

Senare under måndagen ryktades det om att Kina ska genomföra substantiella investeringar i Italien gav stöd i sluthandeln hos de amerikanska börsena som stängde i positivt territorium efter att ha inledd dagen ner.

På valutamarknaden fick den ökade oron i Europa investerarna att skicka euron till sin lägsta kurs på ett halvår och den svenska kronan följde med i fallet. Svenska kronan återhämtar sig en aning på morgonen och noteras i skrivande stund till 6,68.

På råvarumarknaden ökar de flesta råvarorna under morgonen efter att ha blinkat rött under måndagen. Silver och koppar är upp ca 1,5 procent.

I veckan är det detaljhandel, PPI, KPI, industriproduktion, Philadelphia Fed index och preliminärt Michigan-index som vi kommer att bevaka.

Stockholmsbörsen (OMXS30)

OMXS30 inledde måndagen som väntat ner. Under eftermiddagen testades 874 men motståndet var allt för starkt. Trenden på kort sikt (någon dag till någon vecka) är fallande, men kombinationen av gårdagens dojiformation och den starka stängningen i USA talar för att index ska återtesta 874 innan vi ser index fortsätta neråt i trendkanalen.

USA (S&P 500)

S&P 500 handlades i negativt territorium under större delen av dagen, men stängde upp på måndagskvällen, vilket innebär att den stigande trendkanalen fortfarande är intakt. Gårdagens kursstapel är av positiv karaktär med stängning på dagshögsta. Hammer formationen talar för att köparna kommer vara på hugget för att testa av nivåer på uppsidan.

Guld (GC)

Efter att guldet bildade en dubbeltopp har priset handlats i ingenmansland sidledes, i väntan på ett utbrott, antingen upp eller ner. Stöden på nedsidan vid 1800-nivån sammanfaller med MA-20. Ett fall genom nämnda nivå ger oss säljsignaler medan en etablering ovanför ovanför 1187 ger oss möjlighet att agera som köpare med första riktkurs vid 1924.

Silver (GC)

Silver har bildat en lägre topp och handlas intill ett flertal stöd som utgörs av stödlinjen, MA-50 och därefter MA-100. Trenden är fortsatt stigande men om vi ser priset falla under tidigare botten (39,70) bör köpta positioner säljas av. Sannolikheten att dollarn korrigerar ned är stor, vilket isf skulle gynna silver och de övriga dollarnoterade råvarorna.

Olja (BRN)

Brentoljan effektuerade en säljsignal under torsdagen (läs analysen) och som väntat fick vi se priset falla tillbaka efter att köparna utmanat allt för starka motstånd på ovansidan. Under morgonen har en köpsignal effektuerats då priset börjat stärkas från stödlinjen. Det naturliga målet blir 120 usd och stop loss föreslås placeras vid 110 usd.

USD/SEK

Dollarn stärkes mot den svenska kronan med 5,4 procent på tre handelssessioner. Under morgonen ser vi en viss återhämtning av kronan och den kraftiga ökningen i dollarn under en kort period och att priset är överköpt talar för att en rekyl tillbaka är högst sannolik. På nedsidan utgör 6,60 en potentiell vändningspunkt och ingångsnivå för att köpa in sig i trenden till ett bra pris.

Inför dagen 

Statistik

  • Storbritannien: Rics husprisindex augusti kl 1.01
  • Frankrike: KPI augusti kl 7.30
  • Spanien: KPI (def) augusti kl 9.00
  • SCB: KPI augusti kl 9.30
  • AF: arbetslöshet augusti kl 10.00
  • Storbritannien: KPI augusti kl 10.30
  • USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
  • USA: importpriser augusti kl 14.30
  • USA: API veckovisa oljelager kl 22.30Taggar:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.