Home > Morgonrapport 14/10 – Fortsatt överköpt på många håll

Morgonrapport 14/10 – Fortsatt överköpt på många håll

Stockholmsbörsen föll tillbaka under torsdagen efter att marknaden inte haft tillräckligt med självförtroende att ta sig förbi tidigare toppar. På nyhetsfronten återfanns främst ECB:s månadsrapport. Den europeiska centralbanken ser intensifierade nedåtrisker för tillväxten i euroområdet, och inflationen förväntas bli hög på kort sikt.

Italien sålde på torsdagen obligationer för totalt 6,2 miljarder euro. Femåriga statsobligationer såldes till en snittränta på 5,32 procent, jämfört med 5,60 procent vid den senaste emissionen i september.

Siffror från Kina visade att exporttillväxten bromsade in mer än väntat i september till den lägsta ökningen på sju månader. Exporten ökade med 17,1 procent i årstakt, ned från 24,5 procent i augusti och lägre än de 20,5 procent som analytikerna hade räknat med.

Antalet nyanmälda arbetslösa i USA sjönk med 1.000 personer till 404.000 personer föregående vecka, väntat var 405.000.

På valutamarkanden vände USD/SEK upp under torsdagen och tekniskt ser det ut som att dollarn kommer fortsätta att stärkas på kort sikt, kursen är översåld och funnit stöd vid 6,58. EUR/USD ser däremot ut att korrigera tillbaka efter veckans euroförstärkning. Motstånd på ovansidan och ett överköpt tillstånd stärker vår tro.

På råvarumarknaden föll det mesta under torsdagen och metallerna visade breda nedgångar under torsdagens sena kvällshandel. Under morgonen ser vi återhämtningar och de mesta blinkar grönt.

Guld rör sig med de andra metallerna i takt med att investerare söker mer klarhet om den globala ekonomin. Guld är fortfarande en ”Safe Haven”  och priserna kommer att vara stöttade så länge som osäkerhet kvarstår.

De amerikanska lagren av råolja steg med 1,3 miljoner fat under förra veckan. Det visade statistik från USA:s energidepartement, DOE. Lagren väntades stiga med 0,8 miljoner fat.

Inför fredagen

Inför dagens handelssession pekar de europeiska terminerna upp.

Statistik:
– EMU: KPI september kl 11.00
– USA: importpriser september kl 14.30
– USA: detaljhandel september kl 14.30
– USA: Michigan-index (prel) oktober kl 15.55
– USA: lager osålda varor augusti kl 16.00

Sverige (OMXS30)

I onsdags skrev vi att uppsidan för OMXS30 var begränsad under veckan. Utrymmet fanns på nedsidan och en korrigering tillbaka var sannolik. Under torsdagen fick vi ett fall med 2,1 procent till noteringen 936,22. Trenden på kort sikt är fortfarande stigande, men vill man agera som köpare bör man avvakta, antingen på en rekyl tillbaka eller att index bryter ovanför 970. Vid en notering ovanför 970 bör blankade positioner köpas tillbaka.  

USA (S&P 500)

S&P 500 föll tillbaka igår, men bildande en hammer, vilket indikerar en underliggande köpstyrka, trots nedgången. Således är index över 90-nivån i Stochastics som gör att risken ökar för en fortsatt nedgång på kort sikt. Index befinner sig strax ovanför den psykologiska 1200-nivån och skulle vi se index falla genom nivån utgör MA-20 och MA-50 stöd. På uppsidan är det 1230 och 1230 som utgör viktiga nivåer.  

Guld (GC 12-11)

En katalysator för guldet har de senaste veckorna varit en svagare dollar och euroförstärkning i spåren av positiva nyheter från eurozonen. Kursen föll under torsdagen och vi kan urskilja en tydlig motståndsnivå vid $1680 som förbinder ett flertal toppar och sammanfaller med det glidande medelvärdet på 20 dagar. Kursen har stigit mot den fallande trenden till ett motståndsområde. Denna rörelse kan användas för att spekulera i nedgång på kort sikt.


Olja (BRN 11-11)

Brentoljan bildade en long legged doji under torsdagen, vilken indikerar som obeslutsamhet. Stora rörelser upp och ner under dagen och stängningen skedde kring öppningskursen. Kursstaplarna befinner sig ovanför samtliga medelvärden och trenden på lång sikt är stigande. Således är den korta trenden mer otydlig och kursen noteras strax under starka motstånd, samt är överköpt. Detta ökar risken för en rekyl tillbaka ner.USD/SEK

Dollarn stärktes under torsdagen och fortsätter upp under morgonen. Valutaparet har under veckan rekylerat mot stödet vid 6,58 och köparna verkar kommit tillbaka på dagens nivå. Trenden är fortsatt upp och man kan agera på den senaste rekylen genom att agera som köpare med stop loss strax under stödnivån. Läs gårdagens analys av dollarn.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.