Home > Morgonrapport 14/9

Morgonrapport 14/9

Stockholmsbörsen hade en utveckling under tisdagen likt en berg- och dalbana och stängde till slut uppåt. Skuldproblemen i Europa försvagade sentimentet, men rykten om att Kina ska köpa italienska statsobligationer påverkade riskaptiten positivt.

Idag väntar vi oss en handelssession där viktig statistik från USA kommer visa vägen för eftermiddagens utveckling. Kl 14.30 är det producentprisindex och detaljhandel som hamnar under bevakning. Läs mer information och prognoser under Statistikkalendern.

Under eftermiddagen släpps även den officiella rapporten om huruvida oljelagren ligger till. Orkansäsongen fortsätter att begränsa oljeproduktionen i Mexikanska golfen, vilket begränsar utbudet på marknaden. Således visar IEA på ett minskad efterfrågan. Brentoljan fortsätter handlas i en upptrend vid $111 , men är på väg att bryta ner.

Bland ädelmetallerna steg guld och silver under tisdagen efter att ha backat under måndagen när den amerikanska dollarn rusade. Uppgångstakten i Dollarindex har avtagit, vilket gynnar de dollarnoterade råvarorna.  I guldet ser vi tydligt stöd vid MA-20 medan silver använder MA-50 som vändningspunkt.

VIX (fear-index) och dollarindex (USD mot en korg av utländska valutor)  föll under gårdagen, men under morgonen ser vi dollarn återigen stärkas.

I Asien föll börsena under onsdagen efter uttalanden från Kinas premiärminister Wen Jiabao om att de utvecklade ekonomierna ska ta hand om sig själva, och inte förvänta sig stöd stöd från Kina. Samtidigt sade han att Kina är villigt att investera mer i Europa och uppmanade de europeiska länderna att se landet som en marknadsekonomi.

Stockholmsbörsen (OMXS30)

OMXS30 avslutade tisdagen positivt efter att haft en handelssession präglad av hög volatilitet. Index var nere mot 850-nivån men vände upp 4 punkter ovanför. MACD indikatorn är på väg att bilda en säljsignal under nolllinjen och mycket talar för att index testar nivåer på nedsidan under onsdagen. Ser vi index falla genom 850 effektueras en ny säljsignal. Stöd på vägen ner utgörs av 860.

USA (S&P 500)

S&P 500 fortsätter etableras inom en stigande trendkanal och noteras vid golvet av kanalen. Under tisdagen testades det glidande medelvärde på 20 dagar, men köparna hade inte kraft nog att ta sig högre. En etablering ovanför MA-20 (1178) skulle innebära att vi siktar mot 1200-nivån, men mycket talar för att index kommer testa av nivåer på nedsidan. Håll koll på statistiken 14.30!

Guld (GC)

Efter att guldet bildade en dubbeltopp har priset handlats i ingenmansland sidledes, i väntan på ett utbrott, antingen upp eller ner. Under tisdagen föll priset under vår bevakningsnivå 1800, men tog sig snabbt tillbaka. Så länge priset inte faller genom stödet 1794 så navigerar vi efter fortsatt uppgång. 1187 utgör närmaste hinder på vägen mot septembertoppen vid 1924.

Silver (GC)

Silver har bildat en lägre topp och handlas intill ett flertal stöd som utgörs av stödlinjen, MA-50 och därefter MA-100. Trenden är fortsatt stigande men om vi ser priset falla under tidigare botten ($38,70) utmanas den stigande trenden och vi bör sälja av köpta positioner. Innan dess så fortsätter vi handla utifrån den stigande trenden och köp kan tas ovanför MA-20 ($41,40) med stop loss strax under botten $39,70.

Olja (BRN)

Brentoljan effektuerade en säljsignal under torsdagen (läs analysen) och som väntat fick vi se priset falla tillbaka efter att köparna utmanat allt för starka motstånd på ovansidan. Priset befinner sig nu nere vid $111,30. Stop loss för köpta positioner är placerad $1,38 under dagens kurs och med tanke på dagens lagerstatistik kl 16.30 bör man vara försiktig.

USD/SEK

Dollarn fortsätter stärkas mot den svenska kronan under morgonen. Köpsignal effektuerades i måndags vid utbrottet av motståndet 6,60. För de som inte hann med att ta position ges nytt tillfälle att agera som köpare när priset rekylerat ner mot 6,60. Att köpa på dagens nivå är inte att föredra eftersom priset är överköpt och brottas med Bollingerbandet.

Inför dagen 

Statistik

  • Japan: industriproduktion (def) juli kl 6.30
  • Finland: KPI augusti kl 8.00
  • Mäklarstatistik: bostadspriser augusti kl 8.00
  • Storbritannien: arbetslöshet augusti kl 9.30
  • EMU: industriproduktion juli kl 11.00
  • USA: PPI augusti kl 14.30 
  • USA: detaljhandel augusti kl 14.30
  • USA: lager osålda varor juli kl 16.00
  • USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30 
Taggar:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.