Home > Morgonrapport: ”Rekyl eller mer därtill..?”

Morgonrapport: ”Rekyl eller mer därtill..?”

Köpsignalen i OMXS30 visade sig riktig och vi vill nu helst se att priserna kvickt tar sig tillbaka in över 1320. Det kvarstår att se ifall det bara var en stark push från köparna och om säljtrycket åter kommer dränka marknaden eller om sentimentet kan vända till att bli mer positivt igen. Den makroekonomiska situationen som utlöste säljandet är i stort sett oförändrad, men marknaden hittar alltid snabbt nytt fokus och vi ska med spänning följa de tuffa nivåer OMXS30 har framför sig under den fullspäckade veckan. 

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, daglig graf
OMXS30, daglig graf

Vi fick i fredags den rekyl som eftersöktes i morgonrapporten efter att köparna tydligt gett besked om att lägre än 1246 inte var aktuellt. Området strax under 1250 kvarstår därmed tillsvidare som en nivå där efterfrågan förväntas vara stark vid nya test. Börsen drevs upp till 1310 som med 10 punkter ovanför, upp till 1320, får anses vara en viktig vattendelare från det tidigare konsolideringsintervallet. Vi kan räkna med motstånd från de aktörer som är inställda på nedgång och därför är övertygade om att börsen inte bör värderas inom det intervallet. Samtidigt fick nästan alla fredagens nyheter en positiv tolkning och det humöret kan mycket väl bestå i början av veckan. Visst velande mellan ca 1270 och 1320 ses inte som omöjligt innan en riktning tas, de som dragits mot en tro på nedgång kanske vill passa på att sälja av efter fredagens uppgång, men vi ska med spänning få se om det nyvunna självförtroendet på köpsidan ska hålla i sig.

OMXS30, intradagsdiagram
OMXS30, intradagsdiagram

Som vi ser i intradagsdiagrammet tog uppgången en kort paus vid 1290, och vi kan observera hur stöd från tidigare dagar behåller viss motståndskraft, om än inte tillräckligt starkt för att hålla emot. Området upp till 1320 är som sagt lite tufft och därefter är 1350 värt att observera. Vi kan dessutom djupare granska den ”hammer”-stapel som flaggade för köpstyrka, vi ser att en kraftig avsäljning bottnade ur och möttes av köpare och högre volym. Dessa signaler är endast indikativa för nästa skede och måste bekräftas därefter, vilket fredagen då gjorde med råge. Detta ger oss något större tilltro för fortsatt uppgång – men fortfarande, rapportveckor kan alltid överraska kraftigt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

Kommande vecka bjuder bland annat på de första beräkningarna om BNP-utvecklingen under tredje kvartalet, i Kina på tisdagen, och i Storbritannien på fredagen. Och på söndag ska ECB redovisa resultatet av sin översyn av bankernas balansräkningar.

I Sverige riktas intresse mot SCB:s arbetslöshetsstatistik för september samt finansminister Magdalena Anderssons första budgetproposition. Det står inga Riksbanksföreträdare på talarlistan inför räntebeskedet och den penningpolitiska rapporten som publiceras den 28 oktober.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Fredagens marknadsutveckling

Stockholmsbörsen summerade en turbulent vecka på plus efter en urstark avslutning. Bland storbolagen rekylerade Getinge upp och banker och råvarubolag tillhörde de största bidragsgivarna till uppgången. Utanför storbolagsindex rusade både Fingerprint Cards och Arcam.

OMXS30 stängde 3,1 procent högre på fredagen på 1.310,5, vilket summerade veckan till +0,6 procent. Omsättningen uppgick till 19 miljarder kronor i Stockholm på fredagen.

Även i Europa rådde starkt köptryck och Euro Stoxx 50-index var upp 3,0 procent vid Stockholmsbörsens stängning. Något svagare utvecklades FTSE 100 i London, upp 1,8 procent.

Bäst inom OMXS30 gick torsdagens stora rapportförlorare Getinge, som steg 5,5 procent efter föregående dags rapportras på 15 procent. Andra storbolag med femprocentiga lyft var SEB med sin uppgång på 5,2 procent och Nordea som steg 5,0 procent. Även Lundin Petroleum, upp 5,1 procent, tillhörde klubben.

Inför storbankernas rapporter i nästa vecka avancerade även Swedbank och Handelsbanken, upp 4,2 och 3,2 procent.

Bland de råvarubolagen avancerade Lundin Mining med 6,2 procent, följt av Boliden som lyfte 4,8 procent, och vid sidan av Lundin Petroleum lyfte Africa Oil 5,6 procent i oljesektorn.

Det mindre Cassandra Oil rusade 11 procent på beskedet att testkörningar inleds i Spanien. Shamaran fortsatte dock ned efter torsdagens emissionsbesked. Aktien tappade 1,9 procent.

Även verkstadsaktierna spurtade. Både Assa Abloy och Atlas Copco låg högt på storbolagens vinnarlista.

Ensamt på rött i OMXS30 var Astra Zeneca som fortsatte ned 0,2 procent i spåren av att Abbvie gett upp sitt försök att köpa brittiska Shire sedan USA:s snävat åt skattereglerna. Det minskar sannolikheten för ett nytt Pfizer-bud på Astra Zeneca.

I rapportflödet handlades Telia Sonera upp 1,7 procent efter ett kvartalsresultat i linje med förväntningarna.

Det som stack ut var att den organiska tillväxten, -2,0 procent, var något sämre än väntat. Analytikerna i SME:s konsensus hade trott på en organisk tillväxt om -1,4 procent.

Bland börsens mid cap-bolag sköt Fingerprint Cards i höjden på beskedet att bolagets fingeravtrycksteknologi finns i ett nytt betalkort från Mastercard. Stockholmsbörsen valde vid lunchtid stoppa handeln då aktien lyft 31 procent. Handeln återupptogs på eftermiddagen och aktien stängde +32 procent.

Precise Biometrics drogs med i yran och stängde 8,3 procent högre trots att Zwipe uppgav att bolagets teknologi inte är med i sensorn som används av Zwipe och Mastercard.

En annan vinnare var Arcam, som avancerade 37 procent efter ökad kvartalsvinst och positiva utsikter, och en stark uppgång är befogad, menar Remiums analytiker Nils Sjögren.

”Det var en riktigt bra rapport. Det var väntat att bolaget skulle växa rejält, men omsättningen blev ännu högre än jag trott”, sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Seamless fick i sin tur fart uppåt på beskedet att bolaget inleder återköp. Aktien avancerade 8,5 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
Dow Jones Industrial Average
Nasdaq Composite
NIKKEI 225
HANG SENG
Euro / US Dollar
Euro / Swedish Krona
US Dollar / Swedish Krona
Gold Spot Indicator
WTI Spot Indicator
3,10%
3,05%
3,12%
1,85%
2,92%
1,29%
1,63%
0,97%
3,71%
0,41%
-0,03%
0,06%
0,04%
-0,18%
0,02%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto