Home > Morgonrapport 15/11 – Italienska räntor vänder upp

Morgonrapport 15/11 – Italienska räntor vänder upp

Stockholmsbörsen inledde veckan som väntat i positivt territorium, men vände snabbt ner. Nyheten om att Italiens fått en ny premiärminister och att det italienska parlamentet röstat igenom nya besparingsåtgärder har använts i media för att beskriva såväl börsens uppgång som nedgång. 

Generellt sett är det betydligt mer positiva nyheter i en bull market och fler negativa överraskningar i en bear market. Man brukar säga att det inte är nyheterna som skapar en nedtrend utan nedtrenden som många gånger skapar nyheterna. Det är alltså inte ovanligt att man använder samma nyhet för att förklara både upp- och nedgångar.

Man bör därför vara kritisk till nyheterna och försöka avgöra psykologin bakom.

Vad gäller Italien stiger räntorna under morgonen efter förnyad oro. Trovärdigheten har förlorats och det kommer att ta ett tag innan marknadsaktörerna börjar tro att landet är tillbaka på rätt spår. Under måndagen emitterade landet femåriga statsobligationer. Italien sålde den avsedda volymen 3 miljarder euro och räntan sattes till 6,29 procent, vilket var den högsta sedan 1997.

Euron stärkes mot dollarn under måndagen och satte press på många råvaror. Basmetallerna gick mot strömmen medan priser på ädelmetaller och olja föll. Under morgonen ser vi en blandad utveckling där ädelmetaller fortsätter att sjunka i pris.

Idag publiceras preliminär BNP-statistik för tredje kvartalet från ett flertal euroländer. Tyskland klockan 8.00 och Nederländerna klockan 9.30. Klockan 11.00 kommer också en första beräkning av euroområdets BNP-utveckling under tredje kvartalet.

Inför dagen

Inför dagens handel indikerar de europeiska terminerna att aktiemarknaderna ska inleda ner.

Ha koll på:

– Frankrike: BNP (prel) 3 kv kl 7.30
– Tyskland: BNP (prel) 3 kv kl 8.00
– Spanien: KPI oktober kl 9.00
– Storbritannien: KPI oktober kl 10.30
– Tyskland: ZEW-index november kl 11.00
– USA: PPI, detaljhandel, EM index november kl 14.30
– USA: lager osålda varor september kl 16.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

Sverige (OMXS30)

OMXS30 stängde måndagen lägre till noteringen 963. Säljarna återtog kontrollen under förmiddagen efter att index stigit i den inledande handeln. Index befinner sig i en stigande trend på kort sikt (nån dag till några veckor), medan den längre trenden som definieras med MA-200 är fallande. Det är först när index passerar toppen 1037 som vi kan bli mer optimistiska i det längre perspektivet. Är man kortsiktig kan man agera som köpare på nedrekylerna för att komma in den kortsiktiga upptrenden på en lägre nivå. Tänk på att ignorera de negativa nyheterna som skrivs i media vid nedrekylerna och förlita er på strategin. Läs gårdagens veckoanalys av OMXS30.

USA (S&P 500)

S&P 500 öppnade måndagen kring fredagens stängning och föll till noteringen 1 252. En viss återhämtning skedde dock innan stängning och lämnade ifrån sig en liten svans på kursstapeln. Index har efter oktobers toppnotering bildat två högre bottnar och en lägre topp, vilket ger oss en triangelliknande formation. På ovansidan är det 1 295 som måste tas ut för att ge oss en köpsignal. På vägen dit har vi MA-200 och den fallande trendlinjen som kan utgöra hinder på vägen upp. På nedsidan är det den stigande trendlinjen som agerar potentiellt stöd och därefter bevakas 1 220. Under dagen kommer vi publicera en mer utförlig analys av det breda indexet S&P 500.

Securitas

Securitas B (dagsdiagram)
Securitas B (dagsdiagram)

Securitas slog analytikernas förväntningar vid förra veckans rapport och gav oss köpsignaler efter att aktiekursen passerat bevakningsnivån 60 kr. Aktien har nu stigit till 61,55 och eventuella blankade positioner bör ha köpts tillbaka. Vid dagens kurs är den kortsiktiga trenden stigande och ”gummisnodden” är något utsträckt. Detta ökar sannolikheten för en rekyl tillbaka och vid stödnivån 60 kr ges en andrachans för att agera köpare. Eftersom den långa trenden är fortfarande nedåtriktad bör relativt små positioner initieras. Läs senaste analysen av Securitas

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.