Home > Morgonrapport 15/12 – OMXS30 testar viktiga nivåer

Morgonrapport 15/12 – OMXS30 testar viktiga nivåer

Aktiemarknaderna noterade nedgångar under onsdagens session och i Asien fortsätter marknaderna att falla på torsdagsmorgonen. Mest anmärkningsvärd var det stora fallet på råvarumarknaden och metallerna fortsätter ner på morgonen.

Den minskade riskaptiten de senaste två dagarna har gett sig uttryck på valutamarknaden där USD/SEK stigit mot 7 kr och där EUR/USD har sjunkit ned under den psykologiska nivån vid 1,30 dollar.

Den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, gav ingen överaskade glädje vid tisdagskvällens räntebesked. De som hade hoppas på nya indikationer om ett tredje kvantitativt lättnadsprogram i USA, blev därmed besvikna.

Förr var USA:s räntebesked ett utmärkt tillfälle för många traders att utnyttja de stora rörelserna, men denna strategi liksom många andra, har försvunnit helt.

Fokus på marknaden riktas fortfarande mot de skuldtyngda ländernas försäljningar av statspapper. Italien sålde på onsdagen statsobligationer för 3,0 miljarder euro till en genomsnittsränta om 6,47 procent, vilket var högre än novembers obligationsförsäljning om 6,29 procent.

Råvarorna fortsätter korrigera ner och ädelmetallerna guld och silver har gett oss säljsignaler. Många hävdar att dessa marknader är extra svåra att trada i eftersom större aktörer konsekvent bryter viktiga motståndsnivåer och skapar tekniska formationer. Därför ska man till viss del vara försiktig med teknisk analys när det gäller mer långsiktiga negativa tekniska formationer som huvud-skuldra etc.

För att få ett längre perspektiv på råvarornas utveckling kan vi se i diagrammet till höger att råvarorna drabbades av kraftiga fall i samband med finanskrisen 2008. Koppar som är den mest konjunkturkänsliga råvaran har brutit den stigande trendlinjen 2011 medan guld och brentoljan fortfarande handlas ovanför.

Börsen idag

USA-terminen blinkar rött och även de europeiska terminerna pekar på en inledande nedgång.

  • Storbritannien: detaljhandel november kl 10.30
  • EMU: sysselsättning 3 kv kl 11.00
  • USA: PPI november, antalet nyanmälda arbetslösa, veckosiffra kl 14.30
  • USA: Philadelphia Fed Index december kl 16.00

Analys S&P 500

Amerikanska S&P 500 föll för tredje dagen i streck till noteringen 1 211,82, vilket motsvarade en nedgång med 1,1 procent. Omsättningen var den högsta sedan 30:e november.

Den korta trenden (någon dag till nån vecka) som definieras av lutningen på 20 dagars medeltal är nu fallande. Vi har tidigare i veckan angett 1 220 – 1 227 som ett potentiellt stödområde, men index har nu stängt under nivån, vilket minskar sannolikheten för att index ska passera motstånden på uppsidan.

Mer utrymme på nedsidan bekräftas av Stochastics höga nivåer och säljsignal i MacD. I början av veckan lutade det åt ett utbrott på uppsidan, men index närmar sig nu med raskt takt den stigande stödlinjen. Kasten kan bli tvära innan vi får ett utbrott vid någon av de konvergerande trendlinjerna.

Faller index genom trendlinjen och novemberbotten kan vi räkna med ett återtest av årslägsta inom de närmsta månaderna.

Analys OMXS30

Svenska OMXS30 föll till noteringen 939,30, vilket motsvarade en fall på 1,8 procent. Omsättningen var strax över snittet för de senaste 3 månaderna. Vid fall behöver inte volymen tillta eftersom index kan falla av ”egen tyngd”. I uppgång ser vi däremot gärna att volymen ökar när vi får köpsignaler.

På kort sikt kan trenden definieras som oregelbunden när vi tittar på lutning på 20 dagar medeltal. OMXS30 testar nu stödnivåer kring 940 och 926 som vi bevakar för en eventuell botten.

Stochastic indikatorn börjar komma ner från sina överköpta nivåer, men den är långt ifrån att vara översåld och ger utrymme på nedsidan. MacD är på väg att ge oss en säljsignal, den första säljsignalen i indikatorn sedan början av november.

Vid ett fall genom stödområdet kan många stop lossar triggas och elda på nedgångstakten till årslägsta.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.