Home > Morgonrapport 16/11 – USA strätar emot

Morgonrapport 16/11 – USA strätar emot

Stockholmsbörsen fortsatte ner under tisdagen för andra dagen i följd och terminerna pekar på vidare nedgång under onsdagen. Rejält vidgade räntespreadar i Europa drog mot positiv makrostatistik från USA. 

Italienska räntor steg ca 30-50 punkter, med den italienska tioåringen över smärtgränsen 7 procent. Trots den tilltagande oron i Italien och därav räntestegringar har landet kunnat låna pengar under rimligt villkor eftersom ECB har köpt landets obligationer i stor skala.

I USA var investerarnas humör positivare under tisdagskvällen där aktiemarknaderna stängde svagt upp. Uppgifter om att den nya italienska regeringen kommer presenteras på onsdagen påverkade sentimentet positivt.

Statistik från USA som påverkade börshumöret positivt var statistik över detaljhandeln i oktober, som ökade mer än väntat. Även producentpriserna överträffade analytikernas förväntningar något.

På aktiemarknaden i Sverige presenterade Clas Ohlson sina oktoberförsäljningssiffror. Den totala försäljningen ökade med 5 procent i oktober, vilket var mindre än vad analytikerna hade räknat med enligt SME Direkt. Aktien backade 2,9 procent till 75,75 kronor och har fallit genom stödlinjen i triangelformationen.

Dollarn fortsatte stärkas mot euron och EUR/USD fortsätter ner under onsdagsmorgonen. Råvarorna pressas av dollarförstärkningen på bred front, men oljan går mot strömmen och stiger under morgonen.

Inför dagen

Inför dagens handel indikerar de europeiska terminerna att aktiemarknaderna ska inleda ner.

Ha koll på:

– Spanien: BNP (def) 3 kv kl 9.00
– Storbritannien: arbetslöshet oktober kl 10.30
– USA: KPI oktober kl 14.30
– USA: industriproduktion oktober kl 15.15
– USA: NAHB husmarknadsindex november kl 16.00
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

Sverige (OMXS30)

OMXS30 inledde tisdagen med ett negativt gap och efter en slagit handelssession stängde storbolagsindexet vid 959, vilket motsvarade en nedgång med 0,5 procent. MacD-indikatorn gav oss en säljsignal i början av månaden. Därefter har uppgångstakten i den kortsiktiga upptrenden (nån dag till några veckor) avtagit. Eftersom trenden fortfarande pekar upp använder vi nedrekyler för att komma in i trenden till en bra nivå. Köp nära stödnivåerna och placera ett stop loss strax under. Skulle indexet stänga under 926 får vi säljsignaler och då är det stor risk att vi ska ned till stödnivån vid ca 850. Läs måndagens veckoanalys av OMXS30.

USA (S&P 500)

S&P 500 öppnade tisdagen kring måndagen och efter att ha handlats på bägge sidorna av nollstrecket stängde index 0,5 procent högre strax under motståndet 1 260. Den kortsiktiga trenden (nån dag till några veckor) är stigande och index har bildat en symmetrisk triangel i väntan på utbrott åt någon riktning. Stochastics befinner sig på neutral nivå och MacD-indikatorn ger ingen vägledning. Så länge som trenden är positiv navigerar vi efter fortsatt uppgång till motsatsen bevisas i dagsdiagrammet. En notering under 1 220 skulle innebära en säljsignal, men på vägen dit kan den stigande trendlinjen utgöra stöd. På uppsidan är 1 260 det närmaste motståndet följt av 1 295.

Silver (SI december)

Silver har den senaste tiden bildat högre toppar, men uppgångstakten i silverpriset har under november avtagit i spåret av att oron i Europa tilltagit. Oroligheterna i Europa stärker dollarn och sätter press på råvarorna. I november har vi sett en sidledes rörelse strax ovanför MA-20 och kursen noteras nere vid golvet av den stigande trendkanalen. Ser vi silver stärkas från nuvarande nivå är det utmärkt tillfälle att agera som köpare för att komma in i den stigande trenden. Ser vi däremot ett fall genom stödlinjerna påverkas sentimentet negativt. I det scenariot utgör stödet kring $32 ett viktigt stöd.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.