Home > Morgonrapport 16/12 – Positiv avslutning på veckan?

Morgonrapport 16/12 – Positiv avslutning på veckan?

Stockholmsbörsen och aktiemarknaderna i USA vände upp på torsdagen. Inför fredagen ser vi fortsatt positivitet, vilket indikeras av råvarornas uppgång under morgonen. 

Antalet nyanmälda arbetslösa i USA för vecka 49 inkom på 3 års lägsta och övrig statistik agerade  motvikt mot osäkerheten i Europa. Ett ökande inköpschefsindex från Tyskland visade att tillverkningsindustrin backar mindre än väntat men fortfarande ligger under 50, gränsen mellan tillbakagång och tillväxt.

Euron har haft det största veckofallet på 3 månader, och speglar rädslan om att en recension i Europa ska sprida sig globalt. Fallet genom 1,3 har gett säljsignal och innebär att vi kan sälja EUR/USD blankt. Ett översålt tillstånd innebär att återtest av nivån är sannolikt.

På råvarumarknaden ser vi återhämtningar på bred front under morgonen efter att många kontrakt varit kraftigt nertrycka och översålda. Mycket talar för att vi kommer få se en uppstuds på de flesta håll och kanter.

VIX-index som mäter den implicita volatiliteten på S&P 500 optioner föll tillbaka till 25,11, och har därmed etablerat sig med råge under den kritiska 30-nivån. En längre nivå i VIX kan ge en andningspaus på aktiemarknaden och locka till sig köpare.

Börsen idag

Inför fredagen pekar de amerikanska och europeiska terminerna på inledande uppgång när aktiemarknaderna i Europa öppnar.

  • USA: KPI november kl 14.30

Analys S&P 500

Amerikanska S&P 500 vände upp efter en nedgångssvit på 3 dagar. En uppgång på 0,3 procent till 1 216. Omsättningen var 14,71 procent under snittet för de senaste 30 dagarna.

Index bygger upp styrka inom den symmetriska triangeln. Under torsdagen bildades en Inverted Hammer för uppgång som bekräftas vid en notering ovanför torsdagens dagshögsta vid 1 227.

1 227 sammanfaller även med ett flertal botten- och toppnoteringar och utgör därmed en viktig nivå på uppsidan.

På nedsidan bevakas den stigande stödlinjen. Faller index genom trendlinjen och novemberbotten (1 158) kan vi räkna med ett återtest av årslägsta inom de närmsta månaderna.

Analys OMXS30

Svenska OMXS30 vände upp efter ett ”upp/ner mönster” de senaste 5 handelssessionerna. Stängningen skedde vid 946,7, vilket motsvarande en ökning med 0,8 procent. Omsättningen var 9 procent under snittet för de senaste 3 månaderna.

Torsdagens otydliga riktning speglas av svansarna på upp- och nersidan av torsdagens kursstapel. Den kortsiktiga trenden definieras som oregelbunden när vi tittar på lutning på 20 dagar medeltal. OMXS30 testar nu stödnivåer kring 940 och 926 som vi bevakar för en eventuell botten.

Stochastic indikatorn börjar komma ner från sina överköpta nivåer, men den är långt ifrån att vara översåld och ger utrymme på nedsidan. MacD har gett en säljsignal, den första säljsignalen i indikatorn sedan början av november.

Vid ett fall genom stödområdet kan många stop lossar triggas och elda på nedgångstakten till årslägsta.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.