Home > Morgonrapport 1/7

Morgonrapport 1/7

I Sverige fortsatte Stockholmsbörsen att stiga under torsdagen. OMXS30 ökade 1,4 procent till 1115. Omsättningen var 15,3 miljarder kronor. Utvecklingen var under torsdagen uppåt även på de ledande europeiska börserna efter ökat hopp om att Grekland kan undvika betalningsinställelse.

I USA var Dow Jones upp 1,0 procent till noteringen 12.383. Det bredare S&P 500 ökade 0,7 procent till 1.317, medan Nasdaq Composite steg 0,9 procent till 2.764. Omsättningen på NewYork Stock Exchange var 140 miljoner aktier, medan den var 315 miljoner aktier på Nasdaq.

Under eftermiddagen på torsdagen visades statistik från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk med 1.000 personer till 428.000 personer under vecka 25. Analytikernas förväntningar var 420.000 nya arbetssökande.

I eftermiddag avslutar Federal Reserve sitt program för köp av amerikanska statspapper, som är mer känt som QE2.

De asiatiska börserna avancerade för fjärde dagen i rad på fredagen. Optimism om att Grekland kan undvika betalningsinställelse i kombination med att amerikansk statistik från torsdagen inkom bättre än förväntat höjde riskaptiten.

Sverige (OMXS30)
OMXS30 har stigit kraftigt de senaste handelssessionerna och optimismen har varit hög. Index närmar sig ett flertal motstånd som utgörs av de glidande medelvärdena. En etablering ovanför 1126 innebär att det negativa sentimentet växlar till positivt och vi kan därmed agera på köpsidan. Efter den senaste kraftiga uppgången kan vi vänta oss att index faller tillbaka för att testa de nya stödnivåerna.
USA (S&P 500)
S&P 500 befinner sig inom en gigantisk triangel och hade de senaste dagarna tagit sig igenom ett flertal viktiga motstånd. Index noteras ovanför den psykologiskt viktiga 1300-nivån och stängde under gårdagen ovanför MA-50 och MA-100, vilket stärker det positiva sentimentet. En etablering ovanför 1345 skulle locka till sig fler köpare och innebär att vi kan spekulera i en fortsatt uppgång på lite längre sikt.
 

 

 

Guld (GC)
Guldet ökade under tisdagen och onsdagen då råvaror generellt noterade uppgångar efter ökad optimism i Europa. Guldet stimuleras ej på goda nyheter om Grekland utan gynnas av osäkerhet och negativa nyheter. Under torsdagen backade guldet tillbaka och positiva nyheter från USA bidrog till färre köp av guldet som safe heaven. Tekniskt sett faller varningssignaler på plats om priset sjunker igenom 1475.
 

 

 

 

 

Silver (SI)
Silvret har gått i guldets fotspår de senaste veckorna, men det är viktigt att veta att korrelationen mellan silver och guld är låg. Vid en jämförelse av ädelmetallerna är silver fortfarande dyrt jämfört med guldet historiskt sett. Under torsdagen bildades en dojiformation och teknisk sett har silvret handlats i sidledes efter den kraftiga rekylen. Ser vi fortsatta lättnader på aktiemarknaden kommer förmodligen priset sjunka på kort sikt.
Koppar (HG)
Kopparpriset som är en bra indikator på marknadens återhämtning fortsätter stiga efter att börsklimatet varit positivt de senaste handelssessionerna. Kopparterminen som är noterad i dollar gynnas även av en lägre dollar. Basmetallen stängde ovanför det glidande medelvärdet på 100 dagar och har nu etablerats ovanför för taket av trendkanalen, vilket är positivt för sentimentet.
Olja (BRN)
Brentoljan har stigit 10 procent sedan IEA beslutat att öka utbudet och marknaden har kommit lite väl långt på kort sikt. Den höga optimismen på marknaden den senaste tiden kan inte väntas fortlöpa och detta kommer påverka priset negativt. På längre sikt är jag positivt inställd till priset. Kursen närmar sig 120 dollar, men med stor sannolikhet kommer oljan vända ner igen innan ett eventuellt test sker utav det starka motståndet.
USD/SEK
Dollarn har försvagats mot den svenska kronan kraftigt under de senaste handelssessionerna. Kursen var uppe och testade 6,50, men köparna hade inte tillräckligt med självförtroende för att ta sig igenom motståndet. Således är den stigande trenden intakt och kursen närmar sig golvet av trendkanalen. Detta innebär att vi fortsätter navigera utifrån att kursen ska fortsätta upp mot högre nivåer, men kursen kan fortsätta falla till 6,20 innan vändning.
Inför dagen
Statistik 
 • Japan: hushållens konsumtion maj kl 1.30
 • Japan: arbetslöshet maj kl 1.30
 • Japan: KPI maj kl 1.30
 • Japan: Tankan-rapport 2 kv kl 1.50
 • Kina: PMI industrin juni kl 3.00
 • Silf/Swedbank: inköpschefsindex industrin juni kl 8.30
 • SCB: fordonsstatistik juni kl 9.30
 • EMU: PMI (def) industrin juni kl 9.58
 • Storbritannien: PMI industrin juni kl 10.28
 • EMU: arbetslöshet maj kl 11.00
 • USA: Michigan-index (def) juni kl 15.55
 • USA: ISM inköpschefsindex industrin juni kl 16.00
 • USA: bygginvesteringar maj kl 16.00

 

 


Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto