Home > Morgonrapport 17/11 – Euron stärks mot dollarn

Morgonrapport 17/11 – Euron stärks mot dollarn

Stockholmsbörsen stängde marginellt upp under onsdagen efter att OMXS30 handlats på bägge sidorna av nollstrecket. I dag presenteras bostadsbyggande och nyanmälda arbetslösa för USA och de europeiska terminerna pekar på en positiv inledning av dagen.

Börshumöret i USA föll tillbaka under kvällen och stängde kring dagslägsta. Kreditvärderingsinstitutet Fitch, meddelade att den europeiska skuldkrisen utgör ”seriösa risker” för de amerikanska bankerna, stigande oljepriser, och oroande prognoser från Bank of England.

ECB fortsatte stödköpa obligationer i Italien och Spanien för att hålla ner räntorna. Agerandet återspeglar sig på valutamarknaden där euron under morgonen stärks mot dollarn efter en nedgångssvit på 3 dagar.

Bland råvarorna har ädelmetallerna, guld och silver, konsoliderat och någon signal har inte effektuerats. Brentoljan däremot är mer intressant och utmanar MA-20 samt en stigande trendlinje. Ser vi priset stärkas från nuvarande nivå ges bra möjlighet att komma in i den kortsiktiga upptrenden.

Inför dagen

Inför dagens handel indikerar de europeiska terminerna att aktiemarknaderna ska inleda ner.

Ha koll på:

– Storbritannien: detaljhandel oktober kl 10.30
– EMU: produktion byggsektorn september kl 11.00
– USA: bostadsbyggande oktober, nyanmälda arbetslösa v45 kl 14.30
– USA: Philadelphia Fed index november kl 16.00

Sverige (OMXS30)

OMXS30 inledde onsdagen ner, men vände snabbt upp. Detta är något vi blivit vana att se. Robotarna pressar upp köpkurserna innan öppningen vilket får många mindre handlare att följa med upp. När kl slår 9 dras stora volymer bort och de mindre aktörerna får sina orderavslut innan man som robot börjar agera som säljare. Tekniskt sett är den kortsiktiga trenden fortfarande positiv och man bör agera som köparna på nedrekyler nära stödnivåerna. Inför dagen bevakar vi 970 på uppsidan. På nedsidan är det 940, följt av 926. Skulle den sistnämnda underskridas effektueras en säljsignal. I ett längre perspektiv pekar trenden ner. Det är först när index passerar ett kluster av motstånd som utgörs av oktobertoppen, MA-200, 1 050 och den fallande trendlinjen som vi kan bli mer optimistiska.

USA (S&P 500)

S&P 500 inledde onsdagen kring tisdagens stängning och stängde kring dagslägsta efter ett hastigt fall i slutskedet av handeln ner till den stigande stödlinjen. Index har bildat en triangelformation och volymen är extremt låg. Det är tydligt att de större aktörerna är osäkra och agerar avvaktande. Mycket talar för att vi kommer få se ett fall genom stödlinjen av triangeln. På nedsidan är det framför allt 1 190 som är den viktigaste nivån. På vägen ner kan 1 220 utgöra ett motstånd för säljarna. På uppsidan får vi en köpsignal vid en stängning ovanför 1 295 och på vägen dit kan 1 260 agera motstånd.

EUR/USD 

EUR/USD stiger under morgonen, vilket innebär att euron stärks mot den amerikanska dollarn. I kölvattnet av skuldkrisen i Europa har kapital flödat över Atlanten till dollarn under de senaste månaderna och bildat en fallande trendkanal för valutaparet. Denna utveckling har påverkat prisbilden negativt för dollarnoterade råvarorna och guldet har de senaste månaderna inte agerat på oroligheterna som vi varit vana att se. I det kortsiktiga perspektivet för EUR/USD kan vi se att kursen fallit tillbaka till en stödnivå där Stochasticsindikatorn befinner sig på låga niver. Det översålda tillståndet ger oss aldrig några köpsignaler, men ökar sannolikheten för en motreaktion upp efter det senaste fallet.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.