Home > Morgonrapport 17/5

Morgonrapport 17/5

I Sverige steg OMXS30 0,6 procent till noteringen 1173,5 på måndagen. Omsättningen uppgick till 13,5 miljarder kronor. SvD, VA

I USA var Dow Jones ned 0,4 procent. S&P 500 tappade 0,6 procent medan Nasdaq Composite backade 1,6 procent. AFV

På råvarumarknaden noterades breda nedgångar. De största tappen noterades i olja och silver, medan kopparn och zinken stack ut med uppgångar.

I Asien är utvecklingen svagt upp på de ledande börserna. Greklands fortsatte att oroa de asiatiska börserna, nen stöd kom dock från stigande metallpriser och förhoppningar om ökande behov av olja i Kina

Sverige (OMXS30)
OMXS30 fortsätter etablera sig ovanför de glidande medelvärdena som alla visar uppåtgående trender. Den negativa divergensen har gett oss en paus i uppgången och index har utvecklats inom intervallet 1157-1175 de senaste 5 handelssessionerna. Inför dagen väntar jag mig att säljarna ska testa av stödet 1157 och MA-20.
USA (S&P 500)
S&P 500 har punkterat stödet i vimpelformationen. Vi har tidigare haft en liknande setup och gick kort vid utbrottet. Vi har alltså nu fått en säljsignal som kan tas på dagens nivå. Skulle index även punktera sekundärtrenden som utgörs av MA-50 kommer sentimentet försvagas ytterliggare.
Olja (BRN)
Råoljan föll under gårdagen och jag är bearish till råvaran. Oljan har mer nedsida och sentimentet är negativt så länge som index befinner sig under de korta glidande medelvärdena. Rörelserna vi ser på brentoljan hänger ihop med vad som händer på aktiemarknaden i USA. Det är en väldigt grovhuggen regel, men för varje punkt som S&P 500 backar så går priset på råolja ned med cirka 10 cent.  

 

Vete (ZW)
Vetet gav oss en säljsignal i samband med punkteringen av stödet 740. Råvaran föll igår och vi fortsätter spekulera i att priset ska fortsätta ner. Det faktum att samtliga trenden nu har börjat peka ner stärker min tro om priset ska fortsätta falla.
Guld (GC)
Guldet har backat de två senaste handelssessionerna och vi ser en viss likhet med råoljan. Den korta trenden som utgörs av MA-20 är neutral och kursen är på väg att utmana den sekundära trenden. Närmaste stöd på nedsidan är MA-50, följt av 1150-nivån, som är markerad i dagsdiagrammet.
Koppar (HG)
Vi fortsätter spekulera i fortsatt nedgång i priset. Jag är skeptisk till att den kinesiska importen ska driva priserna från de rådande höga nivåerna och jag tror det finns fler negativa överraskningar som kan fortsätta pressa priset. Igår försökte köparna punktera MA-200, men misslyckades. Mål på nedsidan är 3,70 nivån.
USD/SEK
USD/SEK har rekylerat upp sedan botten vid 6-nivån och närmar sig nu motståndet vid 6,50. Den korta trenden som illustreras med MA-20 pekar upp och mycket talar för att vi kommer få se dollarn stärka sig ytterliggare mot den svenska kronan. Under morgonen backar valutan marginellt och noteras i skrivande stund till  6,34.
Inför dagen
Rapporter 

– Addtech (runt lunch)

Statistik

– SCB: sysselsättning 1 kv kl 9.30
– SCB: småhusbarometern april kl 9.30
– Österrike: KPI april kl 10.00
– Storbritannien: KPI april kl 10.30
– Tyskland: ZEW-index maj kl 11.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: bostadsbyggande april kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: industriproduktion och kapacitetsutnyttjande april kl
15.15
– Olja: API veckovisa oljelager kl 22.30

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar ner och mycket talar för att OMXS30 inleder tisdagen negativt.

Taggar:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.