Home > Morgonrapport 17/6

Morgonrapport 17/6

I Sverige föll OMXS30-index 1,0 procent till noteringen 1078,5 under torsdagen. Omsättningen uppgick till knappt 21 miljarder kronor.

Under kvällen uppmanade Greklands premiärminister Giorgos Papandreou parlamentet att rösta för sparpaketen hans regering utformat i samråd med EU och IMF. Dessutom har både IMF och eurogruppens ordförande Jean Claude Juncker uttalat stöd för den grekiska regeringens ansträngningar att anta de ekonomiska reformer parterna tidigare kommit överens om.

I USA var Dow Jones upp 0,5 procent till noteringen 11.962. S&P 500 steg 0,2 procent till 1.268, medan Nasdaq Composite backade 0,3 procent till 2.624. Omsättningen på New York Stock Exchange var 1,0 miljarder aktier, medan den var 2,0 miljarder aktier på Nasdaq.

Asienbörserna fortsatte att falla på fredagen och går därmed mot sin sjunde raka vecka med förluster. I Japan föll Nikkei och Topix 0,9 respektive 1,1 procent. I Hongkong var Hang Seng ned 0,6 procent.

Råvarumarknaden kommer att följa utvecklingen i eurozonen noggrant kommande dagar. Under morgonen noteras breda nedgångar på råvarumarknaden. Terminerna för guld, silver, koppar och guld handlas med negativa förtecken.

Sverige (OMXS30)
OMXS30 bildade en reversal formation under torsdagen. Det långa svansen på gårdagens kursstapel illustrerar att köparna återtog kontrollen. Således är trenden ner och tillförlitligheten i signalen låg. Mycket talar för att riskaptiten är fortsatt låg och att index sätts under press inledningsvis.
USA (S&P 500)
S&P 500 bildade en doji-formation under torsdagen. Index var nere vid MA-200, men vände upp. Kursstaplarna befinner sig strax ovanför sitt stödområde vid den stigande trendlinjen, MA-50 och 1250-nivån. Vi närmar oss helgen och kommer förmodligen se mindre rörelser under fredagen för att under nästa vecka hitta stöd och se index stärka sig.
Guld (GC)
Terminen för guldet har pressats av en starkare dollar på grund av Greklandskrisen. Trots detta har vi en mindre uppgång under veckan och vår skyldighet är att fortsätta navigera efter uppgång så länge som prisgrafen inte visar det motsatta. Ädelmetallen noterar en mindre nedgång under morgonen.
Silver (SI)
Silver som inte korrelerar med guldet är dyrt i förhållande till guldet historiskt sett. De senaste dagarna har vi haft mindre rörelser och metallen fortsätter utvecklas i sidleds i väntan på ett större utbrott. Min personliga uppfattning är att vi kommer se metallen söka sig mot lägre nivåer. Inför helgen kan vi vänta oss fortsatt små rörelser.
Koppar (HG)
COMEX terminen för koppar som är en bra indikator på marknadens återhämtning fortsatte att backade under torsdagen. Råvarumarknaden kommer att följa utvecklingen i eurozonen noggrant kommande dagar. Kursen befinner sig strax ovanför MA-200 som förmodligen kommer att ge vika under fredagen. På medellång sikt söker sig metallen mot 3,90-nivån.
Olja (BRN)
Terminen för brentoljan noterade en uppgång under torsdagen efter att ha fallit kraftigt under onsdagen. Priserna föll mer än vad som var motiverat på onsdagen efter oro kring de finansiella problemen i Grekland. Enligt rykten kan en anledning bakom den kraftiga nedgången också vara en eventuell swap av ”sour”-olja och ”sweet”-olja mellan USA och Saudiarabien.
USD/SEK
Dollarn bildade en reversal formation under gårdagen men fortsätter stärkas under morgonen. I den senaste analysen av USD/SEK framgår att vi fått nya möjligheter att agera på köpsidan, men att vi har ett flertal hinder på ovansidan. MACD befinner sig på höga nivåer och en rekyl anses som hälsosam i en uppåtgående trend.
VIX (fear-index)
VIX som mäter den implicita volatiliteten hos S&P 500-optioner har ökat kraftigt de senaste dagarna på grund av oron. Under torsdagen var index uppe över 24, men vände ner och stängde på 23. Än så länge är vi inte över 30-nivån, men gårdagens utveckling visar hur snabbt det kan ske. Håll därför detta index under bevakning.
Inför dagen
Statistik 

  • EMU: handelsnetto april kl 11.00
  • EMU: byggproduktion april kl 11.00
  • USA: Michiganindex (prel) juni kl 15.55

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar per.

Tags:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.