Home > Morgonrapport: ”Ingen nedgång här inte..”

Morgonrapport: ”Ingen nedgång här inte..”

Lagom till att vi igår kring lunch började finna oss i att det var rimligt med en nedgång efter den så gröna veckan vände OMXS30 upp. Bottennotering blev 1380 som vi i morgonrapporten hoppats skulle lyckas agera stöd vid rekyl och dagen avslutades till sist på plus. Vi har idag en del statistik, bland annat preliminär inflation för EMU, där deflation har varit en drivande faktor för att öka tron på större ECB-stimulanser. Annars inväntar vi helg samt studerar ifall hausseflocken lyckas behålla sitt övertag nu när vi närmar oss kritiska nivåer kring 1400 punkter i OMXS30.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar
OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar

Köpare i europeiska börser gömde sig ordentligt från gårdagens öppning fram till att amerikanska marknaden öppnade och lyckades därefter styra upp en helomvändning. OMXS30 sjönk och vände prick på den nu så väloljade nivån 1380. Vi ser det som ett styrketecken för den svenska börsen att den var mer motståndskraftig än dess europeiska partners under dagen. Index står nu i 1397, vi ser hur det runda talet 1400 är en psykologiskt tuff gräns för köparna även denna gång och det vore nästan för enkelt om köparna lyckas forcera nivån redan idag. Samtidigt finns det ingen mening med att kämpa emot trenden och vi väljer att behålla positiv framblick tills dess att motsatsen bevisas.

Under natten meddelades det att Ryssland och Ukraina nått en överenskommelse kring gasleveranser. Det har även kommit statistik från Japan som visar en arbetslöshet på 3,6 %, i linje med förväntan och en uppgång i kärn-KPI på 3 %, även det i linje med förväntningar. Hushållens konsumtion sjönk dock 5,6 % vilket var mer än väntat. Centralbanken följde detta med att annonsera ökad takt i dess kvantitativa lättnader vilket fick Nikkei 225 att rusa och indexet är upp 4,38 % i skrivande stund.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag 

Bank of Japans oväntade lättnadsåtgärder på morgonen var sannolikt fredagens ”hetaste” nyhet, men senare i dag lär intresse också riktas mot Eurostats redovisning av flash-HIKP (inflation) för oktober. Den väntade uppgången i inflationstakten kan vara hotad efter oväntat lågt preliminärutfall från Tyskland på torsdagen.

kl 8.00: Tyskland: detaljhandel september
Notoriskt svårbedömd statistik, men analytiker väntar en nedgång om 0,9 procent i september jämfört med i augusti, då handeln ökade 1,5 procent.

kl 11.00: EMU: arbetslöshet september
Nivån är ännu besvärande hög, men arbetslösheten har ändå sjunkit sakta och gradvis från 12,0 procent i september 2013. Nedgången stannade dock upp på 11,5 procent i juni, och det är också vad analytiker räknar med för september.

kl 11.00: EMU: KPI (prel) oktober
KPI-inflationen väntas ha stigit till 0,4%, från 0,3% medan kärninflationen väntas ha varit oförändrad på 0,8% . ECB har flaggat för låg inflation i närtid, men inflationsförväntningarna oroar. Oväntat låg prel-KPI från Tyskland på torsdagen nedåtrisk.

kl 11.30: Ryssland: räntebesked
Svagare rubel och importstopp på livsmedel driver upp inflationen. Analytiker väntar att räntan höjs med 0,50 procentenheter, till 8,50%.

kl 13.30: USA: privata inkomster, konsumtion september
Prognoserna pekar mot att inkomsterna ska ha stigit 0,3% medan konsumtionen väntas ha stigit 0,1%. Prel-BNP 3kv (på torsdagen) visade en något svagare privatkonsumtion än väntat, möjlig marginell nedåtrisk.

kl 14.45: USA: Chicago PMI oktober
Antas ha sjunkit till 60,0, från 60,5 i september. Markits nationella industri-PMI (prel) var något ned i oktober, liksom Philadelphia Feds index samt Empire manufacturing index. Richmond Feds index steg dock oväntat till den högsta nivån sedan december 2010 i oktober.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade torsdagen som den inletts, med ett stigande index. Där i mellan låg börsen på minus under stora delar av dagen men i takt med att aktiekurserna stärktes i USA-handeln lyftes såväl Stockholm som många av de större marknaderna ute i Europa.

Vid stängning noterades OMXS30-index 0,5 procent upp till nivån 1.397. Aktier för 14 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Inom OMXS30-index tappade SSAB mest med en nedgång på 1,8 procent medan Tele2 placerade sig i topp med en uppgång på 2 procent.

Ericsson steg 1,1 procent. Konkurrent Alcatel-Lucent avancerade hela 16 procent i Paris i spåren av sin kvartalsrapport och telekom var den sektor som klarade sig bäst av alla i Europahandeln. Alcatel-Lucent räknar med att den amerikanska marknaden fortsätter att vara ”robust” under 2015.

Sandvik pressades 0,8 procent. Amerikanska Kennametal, som bland annat konkurrerar med Sandviks division Machining Solutions, meddelade i sin delårsrapport att de sänker prognoserna för såväl försäljningstillväxten som för vinst per aktie.

Sämst bland sektorerna inom Bloomberg European 500 gick Metall- och gruvindex tätt följt av stålaktierna. Råvarorna handlades tydligt på rött under torsdagseftermiddagen.

Lundin Mining tappade 3,7 procent. Det svensk-kanadensiska gruvbolaget lyckades inte övertyga i det tredje kvartalet då resultat landade rejält under marknadens förväntningar, huvudsakligen till följd av en lägre än väntad produktion av koppar och bly.

Kanadensiska analytiker justerar ned sina estimat för Lundin Mining, men behåller sina positiva rekommendationer.

”Trots det något svagare resultatet är prognosen oförändrad. De första leveranserna har gjorts från Eaglegruvan i oktober och projektet följer tidsramar och budget”, konstaterar RBC Capital Markets, som justerar ned sina estimat men upprepar rekommendationen outperform.

Oriflame noterades 5,7 procent högre. Kosmetikabolagets amerikanska konkurrent Avon backade visserligen i USA-handeln men bolaget vittnade i sin delårsrapport om ökade intäkter i Ryssland som är Oriflames enskilt största marknad.

Sobi mer än fördubblade sitt ebita-resultat i det tredje kvartalet. Bolaget bedömer också att bruttomarginalen nästa år knappast kommer att avvika från innevarande års bedömning om runt 58-60 procent i någon större omfattning, medan intäkterna väntas växa. Läkemedelbolagets aktie steg 3,5 procent.

Enligt DNB Markets finns det flera tecken på att ett genombrott beträffande oljeexportbråket mellan den kurdiska regionregeringen, KRG, och centralregeringen i Bagdad kan vara på väg. Shamaran, som via sitt Atrush-fält är verksamt i Kurdistan, klättrade drygt 16 procent.

Det kanadensiska gruvbolaget Semafo gick åt rakt motsatt håll och rasade hela 20 procent efter uppgifter om oroligheter i Burkina Faso där bolaget har majoriteten av sina tillgångar. Enligt DN finns det uppgifter om en statskupp och att parlamentet har stuckits i brand.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
Gold Spot
WTI Spot
1397,18
3035,90
9114,84
6463,55
4141,24
1994,65
17195,42
4566,14
16370,22
23988,77
1,2576
9,2558
7,3593
1189,36
80,81
0,52%
0,45%
0,35%
0,15%
0,74%
0,62%
1,30%
0,47%
4,38%
1,20%
-0,29%
-0,04%
0,26%
-1,04%
-0,16%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.