Home > Morgonrapport 18/11 – Svag avslutning på veckan väntas

Morgonrapport 18/11 – Svag avslutning på veckan väntas

Stockholmsbörsen vände ner under torsdagen. Marknaden är kreditmarknadsstyrd och fortsatt höga räntor i krisländerna i Europa oroade investerarna under torsdagens handel. Inför fredagen indikerar de europeiska terminerna att aktiemarknaderna i Europa ska fortsätta ner inledningsvis. 

I USA var fallet något kraftigare. På statistikfronten var både bostads- och arbetslöshetsstatistik över förväntan medan Philadelphia Feds index angav att den ekonomiska aktiviteten försvagats under november.

Assa Abloy hade kapitalmarknadsdag under torsdagen och upprepade såväl utsikter som marginal- och tillväxtmål. Aktien klarade sig bättre än index, ned 0,7 procent till 157 kronor. Vi skrev i vår senaste analys att aktien var nyckelläge. Läs analysen här.

Euron stärktes mot dollarn under torsdagen men EUR/USD stängde till slut vid öppningskursen.

Under morgonen ser vi euron stärkas marginellt mot dollarn och bland råvarorna är det framför allt silver som fångar vår uppmärksamhet. Ädelmetallen effektuerade en säljsignal under torsdagen efter fallit genom en kritisk nivå.

Börsen idag

Inför dagens handel indikerar de europeiska terminerna att aktiemarknaderna ska inleda ner.

Ha koll på:

– Tyskland: PPI oktober kl 8.00
– USA: ledande indikatorer oktober kl 16.00

USA (S&P 500)

S&P 500 föll under torsdagen trots positiv statistik som endast lyfte kurserna under den inledande handeln. Igår skrev vi att mycket talade för att index skulle få ett utbrott på nedsidan av triangeln. Mycket riktigt skedde detta och som vanligt blev konsekvensen en kraftig rörelse. Stängningen skedde under stödnivån 1 220. Den kortsiktiga trenden pekar således fortfarande uppåt och nedrekyler kan användas för att agera som köpare. Ofta är nyheterna så negativa att man inte vågar lita på sin strategi, men det är just då man ska köpa. Det är först när index faller genom 1 990 som vi får en säljsignal.

Sverige (OMXS30)

OMXS30 inledde torsdagen ner och handlades under nollstrecket större delen av dagen. Säljarna testade 940, men nivån stod pall. Volymen var lägre än snittet för de senaste 15 dagarna och vi ser tydligt att de stora aktörerna agerar avvaktande. De senaste tre dagarnas kursstaplar har långa svansar på upp- och nedsidorna, vilket bekräftar obeslutsamheten hos investerarna. Den kortsiktiga upptrenden har flackat av och är mer oregelbunden. Faller vi genom den stigande stödlinjen vid 940 faller varningssignaler på plats. Underskrider index 926 effektueras säljsignaler.

Elekta B 

Förra veckan skrev i att medicinteknikbolaget Elekta står sig bra i orostider och har en relativt konjukturokänslig verksamhet. Sedan vår analys har aktien stigit med 8 procent. En långsiktig köpsignal effektuerades i tisdags när kursen stängde ovanför 277. Efter veckans kraftiga uppgång är ”gummisnodden” utsträckt. Kursstaplarna har de tre senaste dagarna stängt ovanför Bollingerbandet, vilket ökar sannolikheten för en nedrekyl. Den kortsiktiga trenden är således stigande och en nedrekyl ger oss en andrachans att agera som köpare.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.