Home > Morgonrapport: Nytt försök från köparna under dagen?

Morgonrapport: Nytt försök från köparna under dagen?

I veckans sista morgonrapport tar vi oss en titt på det långsiktiga läget i EUR/SEK där den tekniska analysen passar väl för ett scenario där fokus framöver skiftar mot ECB-lättnader samt avsaknad av svenska motsvarigheter. På makrofronten kommer idag främst tysk industriproduktion samt amerikansk sysselsättning. Skanska och Ratos är några av de bolag som släpper rapport. Trevlig helg allihop, vi ses på måndag igen!

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1 timmes-graf, 30 dagar
OMXS30, 1 timmes-graf, 30 dagar

Gårdagen var en slagig dag som avslutades på plus för de flesta börser, Euro Stoxx 50 var uppe och nosade mot vårt prismål 3150, även om vi de gångna dagarna delvis tappat förtroendet för att traden skulle nå hela vägen dit. För svensk del låg OMXS30-toppen på 1422. Likt internationella börser lyckades inte köparna bita sig kvar utan priset stängde på 1415. Vi tror på ytterligare försök att forcera 1424 under dagen, speciellt med tanke på att indexet stängde över fredagens högsta, vilket vi efterfrågade i gårdagens morgonrapport. Dagen blir dock kraftigt beroende av makrostatistiken.

EUR/SEK morgonrapporten 10 okt, daglig graf, två år
EUR/SEK morgonrapporten 10 okt, daglig graf, två år

Vi har tidigare analyserat växelkursen EUR/SEK och såg då (10 okt, se första bilden) en fallande trendlinje dragen över de senaste månadernas toppar som blev lägre och lägre. Den analysen fick vi dock delvis fel i när kursen istället för att fortsätta nedåt marscherade på stället fram till att Riksbanken meddelade nollränta. Detta stärkte naturligtvis euron mot kronan och vår utmålade trendlinje bröts. Sen dess har dock förväntningar kring storleken på ECB:s utvidgande av dess balansräkning skruvats upp ordentligt, och än så länge finns inga fasta spekulationer kring sådana åtgärder från från svenskt håll.

EUR/SEK, vecko-graf, fem år
EUR/SEK, vecko-graf, fem år

EUR/SEK misslyckades med att sätta en ny toppnotering upp över julis 9,4 kr som annars även hade varit högsta sedan oktober 2010. MACD-indikatorn pekar fortsatt på att en negativ trend inletts. Vi ser inte något initierande av en position i nuläget då köpare och säljare har turats om att styra de senaste veckorna. Det är däremot ett fortsatt intressant läge för att ta en position på lång sikt. Huvudscenariot kvarstår att den stigande trendlinjen forceras, vilket då förklarar styrkan i de senaste månadernas uppåttrend som förminskad och ger oss en möjlighet att korta. Vi ser ett test ner mot 8,8 kr i ett första skede. Skulle vi istället se en kvick eurozons-återhämtning och ytterligare deflations-skrämsel i Sverige har vi inget emot att gå lång vid ett brott över 9,4 kr. Så länge vi åker med hissen åt rätt håll är vi nöjda. När endera utfall väl sker kan makrosituationen vara en annan, men vi lovar att vara redo.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag 

Fredagens huvudnummer är den amerikanska sysselsättningsrapporten som publiceras i eftermiddag. På morgonen väntar tysk industriproduktion.

kl 8.00: Tyskland: industriproduktion september
Väntas ha vänt upp efter stora hopp på grund av kalendereffekter tidigare månader. På torsdagen lyckades dock inte orderstatistiken i september nå upp till förväntningarna.

Förväntningarna inför industriproduktionen ligger på +2,0 under månaden och -0,6 procent jämfört med ett år tidigare, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

kl 14.30: USA: sysselsättning oktober
Spås öka med 235.000, i linje med snittet under året. Arbetslöshetsnivån spås vara kvar på 5,9 procent.

Credit Suisse: den underliggande trenden för sysselsättningsökningen får ökat fäste i den nuvarande cykeln. Sju av de senaste åtta månaderna har jobbökningen överstigit 200.000.

Viktigare arbetsmarknadsdata pekar mot en fortsatt styrka i oktober. Fyraveckorssnittet i nyanmälda arbetslösa sjönk i oktober till den lägsta nivån sedan 2000. Relationen lediga platser/arbetslöshetsnivån har rört sig över trend och jobbindex i tjänste-PMI har stärkts.

”Vi skulle heller inte vara överraskade om vi fick se en upprevidering av septemberutfallet (+248.000). De senaste fem initiala septemberutfall har reviderats upp med 40.000 i snitt och åtta av tio har reviderats upp”, skriver Credit Suisse, som tror att arbetslöshetsnivån, efter den betydande nedgången de senaste två månaderna, nu ligger still.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen noterade en blygsam uppgång vid stängning på torsdagen, som var en relativt händelserik dag.

Dagen började i moll på börsen, med nedgångar under hela morgonen, förmiddagen och lunchtid. Sedan fick alla börserna i Europa, inklusive Stockholm, en rejäl skjuts uppåt av ECB-uttalanden tidig eftermiddag. Den initiala entusiasmen lade sig dock lite och vid stängning var OMXS30-index upp 0,1 procent till nivån 1.415. Aktier för cirka 16,0 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

ECB lämnade räntan oförändrad som väntat och i den presskonferens som hölls efteråt framkom det att centralbanken inom kort ska köpa så kallade ABS:er för att stimulera ekonomin. Vidare sade ECB-chefen Mario Draghi att ECB-rådet är enigt om att vid behov utöka sina stimulanser med ytterligare okonventionella åtgärder.

USA bjöd på en del uppmuntrande statistik, bland annat i form av att produktiviteten steg mer än väntat under det tredje kvartalet och att förtroendet bland amerikanska konsumenter ökar enligt det senaste Bloomberg Consumer Comfort-index.

Förutom ECB upptog OW Bunker rubriker under torsdagen. Det danska oljehandelsbolaget som precis börsnoterats är på väg att gå i konkurs på grund av svindleri av bolagets egen personal i Singapore, samt beroende på stora derivatförluster.

Bland de fyra Stockholmsnoterade storbankerna är Nordea största långivare till OW Bunker och Nordea-aktien intog jumboplatsen i banksektorn med en nedgång på 1,7 procent.

Handelsbanken, SEB och Swedbank föll 0,8, 0,7 respektive 0,3 procent.

Högst på vinnarlistan bland storbolagen var Lundin Petroleum. Aktien var en av onsdagens vinnare i Stockholm efter bolagets delårsrapport och utökade uppgången med 5,7 procent på torsdagen.

Bland de bolag som rapporterade på torsdagen noteras Astra Zeneca vars rapport dock blev en odramatisk händelse. Resultatet och omsättningen för kvartalet blev något bättre än väntat men blickar riktas mot bolagets kapitalmarknadsdag om ett par veckor samt huruvida Pfizer kommer att försöka sig på ännu ett bud. Aktien sjönk 0,8 procent.

Även Loomis backade efter sin delårsrapport, ned 1 procent.

Meda föll 4,9 procent. Kvartalsrapporten visade att flaggskeppsprodukten Dymista inte alls sålts så mycket som väntat. Inte heller imponerade utvecklingen på tillväxtmarknaderna.

Fingerprint Cards hade redan kommit med några kvartalssiffror men släppte fullständig rapport på torsdagen och aktien backade 4,5 procent.

”Försäljningen blir högre andra halvåret jämfört med det första halvåret, men prognosen är inte lika baktung som prognosen för 2014”, sade Fingerprint Cards tillförordnade vd Jörgen Lantto till Nyhetsbyrån Direkt i samband med rapporten.

I övrigt noteras att Telia Sonera gick svagt, -1,6 procent. Finländska statens investmentbolag Solidium flaggade för att det sålt 100 miljoner aktier i teleoperatören, motsvarande ungefär 2,3 procent av aktierna.

Även Ica och Axfood, som gått starkt under hösten, hade det motigt, ned 1,1 respektive 2,6 procent. Swedbank har sänkt sin rekommendation för de båda dagligvaruhandlarna till neutral från tidigare köp.

Rottneros vd lämnar bolaget med omedelbar verkan efter att inte kommit överens med styrelsen. Aktien sjönk 2,6 procent.

Aerocrine seglade upp som vinnare sent i handeln. Klockan 17 kom beskedet att bolaget får marknadsgodkännandeav det amerikanska läkemedelsverket FDA för en ny generation instrument, Niox Vero. Lanseringen planeras till första kvartalet 2015. Aktien stängde drygt 12 procent upp.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
Gold Spot
WTI Oil Spot
Brent Spot
1415,30
3102,07
9377,41
6551,15
4227,68
2031,21
17554,47
4638,47
16860,90
23748,92
1,2376
9,2011
7,4345
1133,85
77,59
82,29
0,09%
0,34%
0,66%
0,18%
0,46%
0,38%
0,40%
0,38%
0,41%
0,39%
-0,03%
0,05%
0,08%
-0,66%
-0,27%
-0,52%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.