Home > Morgonrapport 19/10 – Stigande spreadar i EMU

Morgonrapport 19/10 – Stigande spreadar i EMU

Stockholmsbörsen handledes på båda sidorna om nollstrecket under tisdagen, men stängde i positivt territorium. I USA var riskaptiten högre efter en stark rapport från Bank of America och uppgifter om att Tyskland och Frankrike enats om en kraftig utökning av den europeiska räddningsfonden.

Kinesisk BNP-statistik och fallande asiatiska index tyngde på morgonen börserna tillsammans med osäkerhet runt den kommande helgens ekonomiska toppmöten. Under tisdagskvällen sänkte Moody’s Spaniens kreditbetyg två steg till A1, med negativa utsikter. Trots detta har Euron stärkt under natten.

I Europa ökar spänningarna inom EMU igen dvs spreadarna mot Tyskland har vänt upp. Italiens spread är 387 räntepunkter, att jämföra med 397 som högst i slutet av september. Frankrikes spread mot Tyskland stigit rejält och nu ligger på 111 punkter.

Under onsdagsmorgonen redovisar Nordea, som har en stor vikt i OMXS30-index en rörelsevinst på 566 miljoner euro, motsvarande cirka 5,2 miljarder kronor. Det var 23 procent sämre än konsensusprognosen på 774 miljoner euro justerat för engångsposter.

På råvarumarknaden ser vi återhämtningar på de flesta håll under morgonen efter prisfall under tisdagen efter besvikelser rörande den kinesiska tillväxten. Vi har sett tydlig positiv korrelation mellan olje- och aktiemarknaderna de senaste månaderna. Handlarna använder en risk-on, risk-off strategi. När det kommer goda nyheter, ökar riskaptiten och både oljan och aktier stiger.

Kombinationen av att dollarn ökar i spåren av osäkerheten i Europa samt att BNP- tillväxten för världens största metallkonsument, Kina, var den lägsta tillväxten sedan motsvarande period 2009, kan vi vänta oss att metallerna kommer fortsätta pressas.

I eftermiddag publiceras USA-statistik i form av KPI och bostadsbyggande för september månad. Den förra väntas visa en uppgång med 0,3 procent och kärn-KPI med 0,2 procent, medan den senare spås ha ökat med 3,3 procent. Dessutom publicera Federal Reserve sin Beige Book i kväll efter svensk stängning.

På Stockholmsbörsen har vi ett flertal bolag som rapporterar idag och många har rapporterat innan öppningen. MTG kl 13.00 (1% av OMXS30), Nordea kl 7.00 (10,29% av OMXS30) , SKF vid 12-tiden (2,27% av OMXS30) , Tele2 kl 6.45 (1,93% av OMXS30), Teliasonera kl 7.15 (8,87% av OMXS30)

Inför onsdagen

Inför onsdagen pekar de europeiska terminerna på en positiv öppning.

Statistik:
– EMU: bytesbalans augusti kl 10.00
– EMU: byggproduktion augusti kl 11.00
– EMU: bytesbalans (rev) 2 kv kl 11.00
– USA: KPI september kl 14.30
– USA: bostadsbyggande september kl 14.30
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

Sverige (OMXS30)

OMXS30 inledde tisdagen som befarat ner, men vände sedan upp och stängde vid 945,53. Därmed återtog index en notering inom intervallet 932-970. Index har sedan början av förra veckan varit kortsiktigt överköpt, men Stochastics har nu avtagit något. Tar sig index över 970 är det dags att köpa tillbaka blankade positioner och navigera för uppgång. Inför dagen är det svårbedömt med många rapporter innan öppningen. Närmaste stöd under bevakning är 920.

USA (S&P 500)

S&P 500 var upp över bevakningsnivån 1 230 men stängde under nivån vid 1 225. Som vi skrev i veckans analys av S&P 500 kan man som kortsiktig aktör blanka vid nuvarande nivå med en tajt stop loss strax ovanför 1230. Trenden är oregelbunden och Stochastics befinner sig på överköpt område. I ett längre perspektiv effektueras en köpsignal vid stängning ovanför 1 260.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.