Home > Morgonrapport 19/9

Morgonrapport 19/9

Stockholmsbörsen steg under fredagen men tappade stor del av uppgången. Veckans sista dag präglades av en viss nervositet gällande eurogruppens möte i Polen, där länderna försökte enas om hur arbetet med det grekiska stödpaketet ska fortsätta.

Ingen konkret plan framfördes för att lösa de finansiella problemen inom euroområdet, vilket var förhoppningen hos investerarna

I USA var det  ”Häxfredag” för de amerikanska börserna, det vill säga att kontrakt för aktieindexterminer, aktieindexoptioner, aktieoptioner och terminer för enskilda aktier samtliga förföll. Nasdaq summerade veckan till en uppgång på 6,9 procent, vilket var den bästa veckan sedan juli 2009.

Vad som egentligen drev börsen upp förra veckan är svårt att sätta fingret på, men när marknaden är så pass översåld som den var för några dagar sedan krävs inte mycket för att trycka upp börsen.

Skuldkrisen i Europa kommer vara i fortsatt fokus under veckan och FED-mötet på onsdag. Sentimentet på börsen kommer att styras av uttalanden från politiker och andra och det kan vara smart att ta mindre positioner än vanligt.

Inför dagen pekar de Europeiska terminerna ner och de Asiatiska börserna backade under måndagens handel.

Dagens statistik:

  • Storbritannien: Rightmove huspriser september kl 1.01
  • AF: veckostatistik kl 10.45
  •  EMU: byggproduktion juli kl 11.00
  • USA: NAHB husmarknadsindex september kl 16.00
Indikatorer
Indikatorer

Stockholmsbörsen (OMXS30)

OMXS30 befinner sig fortfarande i en fallande trend på kort sikt (någon dag till nån vecka). Förra veckan rekylerade index mot den fallande trenden och stängde veckan ovanför stödet 926 och utanför den fallande trendkanalen. Detta stärkte sentimentet men det är föst när index etableras ovanför tidigare toppar kring 970-nivån som vi kan dra några slutsatser. Inför måndagen bevakas MA-20 och 900 på nedsidan.


USA (S&P 500)

S&P 500 hade sin bästa vecka sedan i juli och stängde i positivt territorium samtliga dagar. Under fredagen var index uppe och testade 1220 men stängningen skedde strax under. Efter veckans kraftiga uppgång är vinsthemtagningar sannolika och en rekyl tillbaka från dagens nivå skulle ge oss möjlighet att agera som köpare. På ovansidan har vi motstånd vid 1120 följt av MA-50 och 1220 på nedsidan.

Koppar (HG december)

Kopparpriset faller under morgonen och har minskat 2,50 procent efter vår senaste kopparanalys. Vi bör redan ligga i blankade positioner, men ett fall genom stödet $3,85 skulle tala för att nedgångstakten skulle tillta och punkteringen av nivån skulle ge oss ytterliggare en säljsignal. Således är priset översålt och befinner sig vid Bollingerbandet, vilket innebär att mindre rekyler upp är sannolika i nedgångsfasen.

Guld (GC december)

Guldpriset föll genom en stödnivå och effektuerade en säljsignal (läs analys). Under fredagen fortsatte priset falla, men vände sedan upp och fortsätter återhämta sig under måndagsmorgonen. Stiger priset till torsdagens högsta nivå ($1850) triggas vår stop loss och blir det upp över tidigare toppar (1919-1924) får vi nya köpsignaler.

Silver (GC december)

I torsdags fann silver stöd vid Bollingerbandet. 95 procent av tiden skall priset handlas inom Bollingerbanden och därför var oddsen i vår favör för uppgång inför fredagens handelssession. Under fredagen fick vi en uppgång och vi fortsätter navigera utifrån att priset ska stiga enligt trendens riktning. Det är först när priset faller genom tidigare botten vid $38.50 som vi går ur köpta positioner.

Olja (BRN oktober)

Brentoljan utmanade tidigare topp ($114) i fredags, men misslyckades med en etablering ovanför och förlorade sessionens uppgång. Resultatet av obeslutsamheten som illustreras av dojiformationen får priset att falla under morgonen. Således är trenden stigande och vi bör ligga i köpa positioner då kursstaplarna befinner sig ovanför samtliga medelvärden.

USD/SEK 

USD/SEK steg kraftigt förra måndagen och veckan innan. Valutaparet blev snabbt överköpt och vi fick en rekyl tillbaka. Köpsignal gavs vid utbrottet vid motståndet och ny möjlighet att gå lång finns vid dagens nivå efter rekylen. Valutaparet testade under fredagen tidigare motstånd som numera utgör stöd och studsade upp inatt.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.