Home > Morgonrapport: Stökig börs vände till plus, utskakat och vändning uppåt i korten?

Morgonrapport: Stökig börs vände till plus, utskakat och vändning uppåt i korten?

Samtliga börser fick sig igår en ordentlig urblåsning och rekylerade snabbt upp, det återstår att se om säljtrycket är utvädrat för denna gången. Strax innan kl sju handlas Japan svagt upp och Hong Kong svagt ned, oljeterminer åter i rött. Ryssland ges ingen paus alls, Barack Obama är på väg att skriva på en lag som innebär nya sanktioner mot Ryssland – ”Ukraine Freedom Support Act”. Lagen handlar om att införa sanktioner mot ryska försvarsbolag som kan kopplas till oroligheterna i Ukraina liksom sanktioner mot investerare i oljeprojekt, samt att bistå Ukraina militärt. Onsdagens självskrivna makrohöjdpunkt är kvällens räntebesked från Federal Reserve. Räntan väntas lämnas oförändrad ännu några möten och fokus ligger främst på den framåtblickande guidningen och om Fed möjligen slopar formuleringen om att det ska dröja en ”betydande tid” mellan avslutat program för obligationsköp och en första räntehöjning. Från USA kommer även november-KPI, där inflationen spås sjunka tillbaka till följd av det fallande oljepriset.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, dagsgraf, 1 år
OMXS30, dagsgraf, 1 år

Gårdagens börs blev ordentligt stökig och knockade säkerligen ut flera investerares stop-loss nivåer när OMXS30 såldes av nästan hela vägen till vår högst signifikanta stödnivå vid 1380 som sammanfaller med 100- och 200-dagars glidande medelvärde. Ett brott av denna nivå hade gett en skarp säljsignal på något längre sikt. Lägsta noteringen blev igår 1386 där köparna snabbt kom in och lyckades handla upp till en stängning på 1413. Detta beteende skapade en ’hammer’-stapel, som många gångar kan indikera på en trendvändning, men kräver som de flesta indikatorer en bekräftelse, tydligt köptryck idag skulle således vara ett tecken på att börsen har fått lufta ur oron som har blossat upp med den ökade hastigheten i oljeprisfallet samt den kaosartade situationen för den ryska ekonomin där börsen rasat 25 % på två dagar! Rubeln rekylerade upp ordentligt vid öppning igår när ryska styrräntan chockhöjdes, men detta hjälpte inte till att stärka rubeln som avslutade dagen mer än 13% svagare mot dollarn.

Oro för kreditrisker inom energisektorn, främst för amerikanska skifferoljebolag, och hur det påverkar bankerna i kombination med fullskalig kollaps och panik på den ryska börsen skapar fullt förståeligt en svåröverskådlig och komplex situation. Var, när och hur de riktigt tuffa innehaven ska dyka upp, och i vilken omfattning, medför en betydande osäkerhet, vilket är bland det värsta som marknaden vet. Både Sverige och Tyskland testade under onsdagen av sina underliggande positiva trender och dessa höll för säljtrycket, tyska DAX lyckades till och med avsluta dagen +2,46% där preliminärt industri-PMI landade över förväntan. Detta ser vi som viktigt, för om även onsdagens börsutveckling slutat med en lång röd, negativ kursstapel hade marknadens sentiment påverkats i klart negativ riktning. Det beteende vi nu vill se på börserna är att gårdagens bottennivåer inte underskrids utan att förnyad stabilitet och optimism börjar smyga sig in där marknaden börjar fokusera på fördelarna med oljeprisnedgången istället för att bejaka de negativa effekterna. Om denna stabilitet inträder tror vi att köparna återvänder för fyndköpsjakt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 11.00: EMU: KPI (def) november
Den låga inflationen spås av många få ECB att i början av nästa år trappa upp sina stimulanser, kanske med köp av statsobligationer. KPI sjönk till 0,3% y/y, enligt preliminär statistik, och det definitiva utfallet väntas bekräfta detta. Risken ligger dock främst på nedsidan efter oväntat svaga utfall i en del länder efter att den preliminära statistiken släpptes.

kl 14.30: USA: KPI november
Det sjunkande oljepriset pressar ned inflationen som väntas ha sjunkit till 1,4% från 1,7% i oktober. Kärninflationen spås ha legat kvar på 1,8%. Jämfört med föregående månad spås KPI ha sjunkit 0,1% och kärn-KPI ökat 0,1%.

Nordea: ”Nyckelfrågan är i vilken utsträckning lägre energipriser spiller över i lägre kärnpriser.”

kl 20.00: Fed: FOMC meddelar räntebesked samt ledamöternas prognoser
Stark arbetsmarknad ställs mot sjunkande inflationsförväntningar. Kommer FOMC göra några förändringar i sin framåtblickande guidning, kanske slopa formuleringen om fortsatt nollränta under ”betydande tid” (considerable time)? Och i så fall, vad blir det nya budskapet?

Credit Suisse: ”Vi räknar med att ’considerable time’-frasen slopas och ersätts med ett språk reserverar flexibilitet om tidpunkten för den första räntehöjningen”.

Som vanligt riktas också blickarna mot Fed-ledamöternas enskilda ränteprognoser, ”dot plot”.

Grekland: första omgång i presidentval
Parlamentet ska välja ny president och det ser på förhand svårt ut att samla en tillräcklig majoritet bakom premiärminister Antonis Samaris kandidat. Misslyckas det efter den tredje omröstningen den 29/12 lär regeringen falla, vilket bäddar för ett snart nyval.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde på plus på tisdagen efter att ha avancerat rejält i sluthandeln. Index handlades på minus stora delar av dagen där press kom från både ett fortsatt skakigt oljepris och en kraftigt rasande rysk rubel.

På de övriga Europabörserna var humöret under dagen betydligt mer optimistisk jämfört med Stockholm. Vid stängning noterades OMXS30-index 0,3 procent upp till nivån 1.413,6 och omsättningen uppgick till drygt 20 miljarder kronor. Samtidigt hade Euro Stoxx 50-index avancerat 2,3 procent med alla de större marknaderna upp runt 2 procent eller mer.

I den sena handeln vände oljan till plus samtidigt som försvagningen av rubeln avtog. Rysslands ekonomiminister Alexei Ulyukayev medgav att den nuvarande situationen är ”väldigt svår” och att landet planerar åtgärder för att stärka likviditeten. Dock överväger Ryssland inte att implementera valutakontroller.

Många av de aktier som under dagen tog stryk på grund av oljan och utvecklingen i Ryssland återhämtade sig men var fortfarande under viss press vid stängning. Nordea, som har ganska stor exponering mot både oljesektorn och landet i öster, sjönk 1,9 procent.

Oriflame, med 30 procent av sin försäljning i Ryssland, backade med 5 procent. Enligt bolaget väntas den beräknade bruttoeffekten på rörelsemarginalen av valutarörelser, vid nuvarande valutakurs, bli något över 4 procentenheter för helåret 2014.

MTG, som äger 38 procent i det ryska tv-bolaget CTC Media, backade 2,9 procent. CTC tappade rejält på måndagen och backade även i den inledande handeln i New York. Efter Stockholmsstängningen låg aktien dock på plus.

På vinnarlistan bland storbolagen märktes flera verkstadsaktier. SKF och Alfa Laval var bägge drygt 3 procent upp tätt följda av Volvo, ABB och Assa Abloy. Indextunga H&M rörde sig mer behärskat med ett avancemang på 0,3 procent.

Electrolux steg 0,4 procent. Statistik visade att leveranserna av de sex största vitvarukategorierna i USA, AHAM 6, steg med 3 procent i november. Uppgången ska ses i skenet av mycket tuffa jämförelsetal eftersom AHAM 6 ökade närmare 22 procent i november i fjol.

Bland oljebolagen syntes en blandad utveckling. Såväl Lundin Petroleum som Enquest inledde på minus men letade sig upp på positivt territorium och stängde 3,6 respektive 1,3 procent upp. Även Tethys Oil lämnade de dagslägsta nivåerna men avslutade trots detta på -4 procent.

Fingerprint handlades ned 4,4 procent. Uppgifter cirkulerade om att Huaweis nya telefonmodell saknar fingeravtryckssensor.

Mekonomen steg 1,3 procent. Bilservicekedjan lägger ned sin danska verksamhet efter återkommande förluster i landet.

Doro noterades 5,4 procent högre. Telefontillverkaren har köpt Caretech, nordisk aktör inom digital trygghetstelefoni för äldre, för 240 miljoner kronor. Positiv resultateffekt väntas under 2015.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1413,58
3049,99
9563,89
6331,83
4093,20
1972,74
17068,87
4547,83
16806,75
22596,55
1,2488
9,5381
7,6376
55,21
59,39
0,34%
2,25%
2,46%
2,41%
2,19%
-0,85%
-0,65%
-1,24%
0,30%
-0,31%
-0,19%
0,05%
0,32%
-1,87%
-1,03%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto