Home > Morgonrapport 20/10 – Oenighet mellan Tyskland och Frankrike

Morgonrapport 20/10 – Oenighet mellan Tyskland och Frankrike

På Stockholmbörsen har rapportsäsongen dragit igång med full fart och på onsdagen låg fokus på Nordea och SKF. Deras aktier utvecklades i varsin riktning och OMXS30 föll med 0,5 procent till noteringen 942.

Nu är det rapporterna som hamnar i fokus, men oron kring skuldkrisen kvarstår i viss mån som en drivkraft. Euroländerna uppges fortsatt vara oeniga om hur långt de måste gå vid helgens möte vad gäller att ge detaljer om hur EFSF:s kapacitet ska kunna utvidgas.

Handeln kommer bli slagig inför helgens Eurotoppmöte och det kan vara en god idé att inte trada rapporterande bolag.

Under onsdagen aviserade Federal Reserve i sin regionala konjukturrapport, Beige Book, att tillväxten i den amerikanska ekonomin fortsatte under september, även om företagen blivit mer osäkra rörande återhämtningen styrka.

På råvarumarknaden visade DOE-statstik att de amerikanska lagren av råolja sjönk med 4,7 miljoner fat under förra veckan. Lagren väntades stiga med 2,0 miljoner fat. Oljelagren är nu nere på 20-månaderslägsta. Råoljan handlades ner på statistiken.

Commodity Futures Trading Comission, CFTC, röstade på tisdagskvällen igenom regler för att begränsa handeln i råvaror efter en boom i spekulation, rekordhöga priser och år av debatt och förseningar.

Förutom fall på oljemarknaden handlades de flesta råvaror med negativa förtecken under onsdagen och nedgångarna fortsätter under morgonen med guldet i täten.

På dagens agenda står tyska producentpriser och brittisk detaljhandel. Från USA kommer under eftermiddagen nyanmälda arbetslösa, som väntas ha minskat med 4.000 till 400.000 förra veckan, och försäljning befintliga bostäder, som väntas ha sjunkit med 2,5 procent i september.

Dessutom kommer ledande indikatorer och Philadelphia Fed index, där det senare antas ha stigit till -9,6 från – 17,5 föregående månad.

Inför torsdagen

Inför dagen pekar de europeiska terminerna på en negativ öppning.

Statistik:
– Tyskland: PPI september kl 8.00
– Storbritannien: detaljhandel september kl 10.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v 41 kl 14.30
– USA: Philadelphia Fed index oktober kl 16.00
– USA: försäljning befintliga bostäder september kl 16.00

Sverige (OMXS30)

OMXS30 handlades på bägge sidorna av nollstrecket under onsdagen. Index inledde som väntat upp men vände snabbt ner. Efter 11-tiden gjorde köparna ett nytt försök, men säljarna återtog kontrollen och pressade ner index till 942. Noteringen befinner sig ovanför MA-20 och trenden på kort sikt är svagt stigande. Index överköpta tillstånd har fallit tillbaka något, men Stochastics befinner sig fortfarande på en hög nivå. För att agera som köpare bör vi antingen invänta ett utbrott vid 970 eller att vi köper på en dipp vid golvet av den stigande trendkanalen (ca 40 punkter ner) .

USA (S&P 500)

S&P 500 handlades ner att Federal Reserves, Beige Book, på onsdagen visat på en trög utveckling. Under de senaste dagarna har S&P i likhet med de flesta andra världsindex handlats upp och ner varannan dag i sidledes, vilken indikerar stor obeslutsamhet och säger oss att vi bör vänta på ett utbrott. Index är fortfarande uträckt efter den kraftiga uppgången i början av oktober, och vi har inte fått något rekyl tillbaka ännu. Ett flertal motstånd på ovansidan, 1 230 och MA-100 och den höga nivå på Stochastics får oss att avvakta med köppositioner.

Guld (GC 12-11)

Guldet har fallit kraftigt under natten och tekniskt sett ser det bearish ut. I september fick vi ett kraftigt fall efter marginalhöjningar och vinsthemtagningar. Efter reversalstapeln med en lång svans i slutet av september fick vi inte den uppgången vi väntat oss. Uppgångstakten var låg och index kämpade länge med $1 680. Den kortsiktiga trenden var negativ och vi skrev att vi kunde agera som säljare. Kursen har nu fallit tillbaka $60 och de stora elefanterna sitter på avbytarbänken. Nästa nivå på nedsidan är $1 530.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto