Home > Morgonrapport 20/12 – Börsveckan inledde vikande

Morgonrapport 20/12 – Börsveckan inledde vikande

Stockholmsbörsen och aktiemarknaderna världen över fortsatte nedåt under måndagen. Börserna börjar emellertid bli översålda vilket ökar möjligheten till en vändning uppåt senare i veckan.

Stockholmsbörsen inledde tisdagen med uppgångar och detta trots tidigare nedgångar på Asienbörserna som reagerat med oro på den Nordkoreanska ledaren Kim Jong IIs död. Man befarar en kommande maktkamp och ökade politiska spänningarna i regionen som följd av detta. OMXS30 var som mest upp 1,2%. Senare under dagen föll dock  Stockholmsbörsen tillbaka i sällskap med övriga Europabörser och det slutade med en mindre nedgång på 0,4% för OMXS30.

Nedgången kom efter det att ECB-chefen Mario Draghi på eftermiddagen gjorde uttalanden inför Europaparlamentets ekonomiska utskott om en utmanande omvärld och om att en återhämtning kommer att ta lång tid. Han upprepade också att ECB inte får använda sig av några monetära stödåtgärder gentemot stater enligt rådande EU-fördrag. På måndagkvällen kom dessutom besked att de europeiska finansministrarna har slutit en överenskommelse att låna IMF 150 miljarder euro, vilket var lägre än de 200 miljarder som tidigare diskuterats.

På bolagsfronten noteras att Nordic Capital på måndagen lade ett kontantbud på Orc Software värt 2 021 Mkr. Aktien gick upp 34% till 86,75 kr vilket är strax över budnivån på 86 kr. SKF fick en av sina största beställningar hittills. Lagertillverkaren fick en order värd över 5 miljarder kronor från Kina. Biltillverkaren Saab Automobile, icke att förväxla med den börsnoterade försvarsmaterialtillverkaren Saab, lämnade igår in ansökan om konkurs.

Råvarumarknaderna steg generellt sett under inledningen av måndagens handel efter den Nordkoreanska ledaren Kim Jong IIs död, men föll sedan tillbaka efter ECB-chefens tal. Råoljan slutade dagen oregelbundet, medan guldet stängde ner ca 6 dollar per uns. Guldet handlas nu på morgonen på 1 598 dollar per uns, vilket är upp 8 dollar från igår. Kopparpriset har tappat den senaste veckan på oro för att den kinesiska fastighetsbranschen ska mattas då statistik visat på en vikande efterfrågan på bostäder i Kina.

På valutamarknaden var det relativt lugnt med små rörelser under måndagen. USD/SEK handlas nu på morgonen på 6,9144 kr.

BÖRSEN IDAG

Inför dagen pekar de europeiska terminerna på en något vikande inledning av dagens aktiehandel.

  • Riksbanken: räntebesked samt penningpolitisk uppföljning kl 9.30
  • Riksbanken: presskonferens med anledning av räntebesked kl 11.00
  • Tyskland: PPI november kl 8.00
  • Tyskland: IFO-index december kl 10.00
  • USA: bostadsbyggande november kl 14.30

Juluppehåll: Tradingportalen tar juluppehåll med morgonrapporterna från och med imorgon onsdag 21 december. Nästa morgonrapport kommer måndagen den 2 januari.

ANALYS S&P 500

Amerikanska S&P 500 började veckan med en nedgång på 1,2% till 1212. Framförallt bankerna gick ner på att på uppgiften att de stora finansiella amerikanska institutionerna kommer att avkrävas en högre kapitaltäckningsgrad än vad som idag är fallet.

S&P 500 fortsätter emellertid att ligga inom en triangel med tak kring 1260 och golv vid ca 1190. Efter ett utbrott ur denna triangel räknar vi med en större rörelse i utbrottets riktning. Kortsiktigt har vi också ett motståndsområde kring 1230 att bevaka.

ANALYS OMXS30

OMXS30 ligger sedan några veckor och konsoliderar i väntan på en större rörelse. Indexet befinner sig nu dessutom i ett stödområde kring 926-940 där vi skulle kunna hitta en botten och få en vändning uppåt.

OMXS30 börjar nu närma sig översålda nivåer enligt Stochastic indikatorn. Skulle vi nu vända uppåt sker ett viktigt styrketest av marknaden vid ca 993. Etablerar vi oss över 993 får vi köpsignaler som indikerar uppgångar till minst motståndsnivåerna 1 037-1 050.

Håller däremot inte stödet vid ca 926 är nästa stödnivå den uppåtgående trendlinjen vid ca 890 och därefter vid ca 870.

Lundin Mining

Lundin Mining har inte rosat marknaden i år. Aktien har i år gått ner med 49% och enligt pressuppgifter är Lundinfamiljen föga förvånande inte nöjd med aktiens utveckling. De ska enligt uppgift tycka att aktien borde värderas klart högre. Ett uttryck för det kan vara att ledningen häromdagen tilldelades en stor mängd optioner i bolaget.

Tittar vi i diagrammet kan vi se att aktien ligger i en långsiktigt nedåtgående trend, men att den de senaste månaderna konsoliderat i området mellan ca 21 och ca 30 kr. Aktien som igår stängde på 24,85 kr är för närvarande klart översåld enligt Stochastic indikatorn.

För att få en ordentlig köpsignal ska aktien först bryta över motståndet vid ca 30 kr. Då ser aktien ut att ha potential att gå upp till nästa starka motstånds område vid ca 38,5 kr. Skulle aktien istället etablera sig under stödet vid 20,8 kr får vi en stark säljsignal.

Får Lundinfamiljen och den optionsberikade ledningen rätt så är det dock köpsignalen över 30 kr nivån som gäller.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.