Home > Morgonrapport 20/6

Morgonrapport 20/6

I Sverige var OMXS30 upp 0,5 procent till noteringen 1083,4 under fredagen. Därmed kan veckans handel summeras till en nedgång om 1,1 procent. Börsens omsättning uppgick till 17,2 miljarder.

I USA var Dow Jones upp 0,4 procent till noteringen 12.004. S&P 500 steg 0,3 procent till 1.272, medan Nasdaq Composite backade 0,3 procent till 2.616. Omsättningen på NewYork Stock Exchange var 1,6 miljarder aktier, medan den var 2,4 miljarder aktier på Nasdaq.

Asienbörserna föll under måndagen. I Kina var utvecklingen negativ och kinesiska aktier föll till sin lägsta nivå på nio månader. Shanghai och Shenzhen var ned mellan 1,0 och 1,2 procent. I Hongkong var Hang Seng i stort sett oförändrad.

Under morgonen kan vi läsa att Euroländernas finansministrar misslyckades att komma överens om att släppa nästa låneutbetalning till Grekland.

Råvarumarknaden kommer fortsätta att följa utvecklingen i eurozonen noggrant kommande dagar. På morgonen ser vi breda nedgångar bland råvarorna. Bland basmetallerna faller koppar kraftigt sedan kursen fallit ur den stigande trendkanalen. Även oljan faller efter negativa nyheterna om Euroländernas finansministrar misslyckade.

Sverige (OMXS30)
OMXS30 bildade en reversal formation under torsdagen som fick index att avsluta veckan med positivt förtecken. Vi adderar motståndet 1094 under bevakningslistan men ser nya försök nedåt sannolika. En uppgång bör ifrågasättas tills dess att nivåerna på uppsidan är återtagna. Inför dagen talar alltså mycket för att index index sätts under press inledningsvis.
USA (S&P 500)
S&P 500 vände upp under fredagen, vilket indikerades efter torsdagens, då vi fick en reversal formation. Index befinner sin inom en stor symmetrisk triangel och ser vi på bifogat diagram har priset stärkts efter att varit nere och stämt av det starka stödområdet. Mycket talar för att köpsidan ska stärkas från denna nivå. Sjunker index igenom nivåerna faller varningssignaler på plats.
Guld (GC)
Terminen för guldet, som pressats av en starkare dollar hade en stor rörelse upp under fredagen. Vi kan urskilja en symmetrisk triangel i dagsdiagrammet och trenderna är stigande i spåren av att investerare oroas för den globala återhämningen och Europas skuldkris. Jag är fortsatt bullish inställd, men för de som inte tagit position ännu bör en rekyl inväntas.
Silver (SI)
Silvret har utvecklats svagt upp efter den kraftiga tekniska korrigeringen i maj. Silvret är dyrt i förhållande till guldet historiskt sett, men på kort sikt kan vi se silvret stärkas eftersom oron kring den kinesiska utvecklingen gör att många investerare vill ha i råvaror som inte har hög exponering med Kina. Då är ädelmetallerna ett bra alternativ.
Koppar (HG)
COMEX terminen för koppar har fallit de tre senaste handelssessionerna. En ökad import till kina som använder 8 miljoner ton per år eller 40 % av världens totala konsumtion skulle kunna bryta den längre fallande trenden. På kort sikt pekar trenden svagt upp, men kursen har fallit ur den stigande trendkanalen och fortsätter falla kraftigt under morgonen.
Olja (BRN)
Terminen för brentoljan fortsatte ner under fredagen som befarat i vårt senaste analys (läs här). Således stärkes köpsidan senare under dagen efter positiva nyheter gällande situationen i Grekland. 120-nivån på ovansidan utgör ett starkt hinder och vi ser att volymen avtagit när kursen närmat sig 120 dollar. Denna nivå är inte hållbar och priset fortsätter falla under morgonen.
USD/SEK
Dollarn fortsätter upp under måndagen efter att ha fallit under slutet av förra veckan. I skrivande stund noteras valutan på 6,47. Säkra tillflyktsorter som dollarn har pressat råvarorna på bred front med undantag av guld. Den långa nedtrenden i dollarn har skiftat och vi navigerar nu efter fortsatt uppgång. Läs den senaste tekniska analysen av dollarn, här
Inför dagen
Statistik 

  • Storbritannien: Rightmove husprisindex juni kl 1.01
  • Japan: handelsbalans maj kl 1.50
  • Tyskland: PPI maj kl 8.00
  • EMU: bytesbalans april kl 10.00
  • AF: veckostatistik kl 10.45
  • EMU: arbetskraftskostnader 1 kv kl 11.00

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar per.

Taggar:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.