Home > Morgonrapport: Börserna drivs av centralbankirer till nya rekordnoteringar

Morgonrapport: Börserna drivs av centralbankirer till nya rekordnoteringar

Vi blev något tagna på sängen i fredags av Draghis oväntat tydliga ordval, men det hindrade oss inte att följa planen att ta en bullish inställning till OMXS30 vid ett kraftfullt brott av 1432. Den inplanerade makrofronten idag är relativt lugn med höjdpunkten tyskt företagssentiment i form av IFO-index. Senare i veckan kommer bland annat svensk BNP, utlåning till hushåll och preliminär november-KPI för EMU. Dessutom väntas EU på onsdag lansera en fond på upp mot 300 miljarder euro för infrastruktursatsningar. På morgonen skriver Reuters om spekulationer att Kinas centralbank efter fredagens räntesänkning nu inlett en mer duvaktig strategi och kan fortsätta sänka räntor och reservkrav för att undvika inställda betalningar framöver. 

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar
OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar

I fredagens morgonrapport var vi inte inställda på det rally som Mario Draghi lyckades framkalla under dagen. Har man en uttalad strategi behöver man dock inte oroa sig för att bli tagen på sängen, och vår plan att köpa vid ett kraftfullt brott över 1432 realiserades. En del aktörer på marknaden hade börjat tappa tron på Draghis förmåga att prata upp marknaden, vilket han visat sig vara expert på tidigare i år med fraser i stil med han ska göra allt i sin makt för att rädda euron osv. Trots tvivel på möjligheten att snacka igång köparna ytterligare utan handfasta åtgärder visade ECB-chefen återigen att han kan injicera liv i en trött marknad med antydningar om att utökade köp definitivt kan ligga i korten om inte inflationen förbättras. Språket var så pass tydligt jämfört med ECB:s tidigare mer tveksamma inställning att riskerna för en besvikelse onekligen ökat ifall kommande åtgärder inte lever upp till förhoppningarna. Många aktörer hoppas på obligationsköp, och det lär komma att spegla reaktionen på EMU:s preliminära november-KPI som släpps på fredag. Kombinerat med att Kinesiska centralbanken sänkte sin ränta var uppgången ett faktum i fredags ett faktum. I vilket fall hade vi en uttalad strategi att ta långa positioner om vi fick erfara en kraftig rörelse och volym upp över 1432. När vi runt klockan 11 såg både köpare med självförtroende i form av långa staplar som rusade förbi 1432 samt därefter en kort rekyl som snabbt vände på 1434 och fortsatte uppåt bekräftade vi köpsignalen och fick se OMXS30 fortsätta en bra bit därefter.

OMXS30, daglig graf, ett år
OMXS30, daglig graf, ett år

Vi är nu på något outforskad mark men har sett området mellan ca 1440-1450 som ett troligt motstånd då det är där vi hamnat om vi extrapolerar det gångna halvårets toppnoteringar. OMXS30 steg i fredags till 1447 och kan eventuellt behöva andas ut lite då det är något överköpt sett till intradagshandeln, men har däremot gott om utrymme på något längre sikt, 14-dagars RSI är ingen risk, och vi ser nästa station vid ca 1500. Efter att ha pendlat i ett så smalt intervall är häftiga utbrott att vänta, vilket fredagens utveckling kan klassas som, och vi ser det troligt med fortsatt volatilitet de kommande dagarna. Rekyler ner mot 1432, 1425 ses som köplägen så länge som köparna kvickt ger tecken på att bilda bottenformationer vid dessa nivåer.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 10.00: Tyskland: IFO-index november
Har sjunkit kontinuerligt i spåren av en befarad inbromsning i den tyska ekonomin, och spås ha fortsatt ned till 103,0 från 103,2.

Unicredit: ”Vi spår en nedgång till 102,7. Det skulle vara den sjunde månaden i rad med fallande totalt företagssentiment, om än mindre kraftigt än tidigare månader. Orsaken till den senaste nedgången kan vara förnyade spänningar mellan Ryssland och Ukraina. Dessutom har större exportmarknader i euroområdet och tillväxtmarknaderna inte gett någon betydande positiv impuls”.

Såväl tjänste- som industrisektorn i PMI vari en besvikelse. Utsikterna kan komma att sjunka ytterligare men botten snart nås.

”Givet den kraftiga nedgången de senaste månaderna, så bör mycket av pessimismen redan ha prisats in. En svagare euro och lägre oljepris kan ha dämpat företagens pessimism framöver”, skriver Unicredit i ett marknadsbrev.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade handelsveckan med att stiga rejält, vilket även var fallet på andra europeiska handelsplatserna. Plusbränsle utgjorde kommentarer från ECB om att eventuellt sätta in nya penningpolitiska stimulanser, och som grädde på moset aviserade Kina en oväntad räntesänkning.

Storbolagsindexet OMXS30-index steg 1,7 procent till nivån runt 1.448. Aktier för 16 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

”Den generella undertonen är positiv och vi tror på fortsatt uppgång med USA-börserna som draglok. Den starka ekonomin i USA och duvaktiga uttalanden från ECB överskuggar svagheter i den europeiska ekonomin. I Sverige ger även kronförsvagningen stöd till många bolag”, sade Erik Hansén marknadsanalytiker på IG Markets, till Nyhetsbyrån Direkt.

Den makroekonomiska scenen dominerades alltså av de europeiska och kinesiska centralbankerna. ECB-chefen Mario Draghi antydde att banken skulle kunna bredda sitt penningpolitiska stödprogram medan Kinas centralbank, PBOC, oväntat sänkte räntor.

På bolagsfronten steg råvarurelaterade aktier efter prisuppgångar på olja och metaller.

Lundin Petroleum handlades 4 procent högre medan Enquest, som är särskilt känsligt för ändringar i oljepriset, klättrade närmare 8 procent. Här tankade även oljebolagets styrelseordförande på sitt konto av Enquest-aktier.

I gruvan var det också ljust. Lundin Mining avancerade påtagligt och steg nästan 9 procent medan Boliden var upp drygt 4 procent.

Högt upp på bottenlistan parkerade sig Volvo efter att affärsområdet anläggningsmaskiner flaggat för kinesiska kreditförluster. Volvo-aktien backade 1,5 procent.

Assa Abloy bidrog med sin drygt 3-procentiga uppgång till att leda indexen högre. Låsbolaget har köpt två bolag i Brasilien, vilket gör att bolagets verksamhet i landet fördubblas.

Börsdebutanten, teknikkonglomeratet, Lifco steg rejält jämfört med noteringskursen på 93 kronor och slutade upp hela 32 procent till 123 kronor.

På rapportfronten steg bostadsutvecklaren Besqab och bilbesiktningsbolaget Opus 3,5 respektive 7,4 procent efter att ha lättat på förlåten.

Sämre gick det för Shelton som sjönk över 2 procent då oljebolaget bokförde en nedskrivning i kvartalsrapporten.

Inom specialistläkemedelssektorn noterades Medivir ned närmare 7 procent medan Orexo ökade knappt 2 procent efter ny förskrivningsstatistik. Medivirs behandling mot hepatit C, Olysio, fortsatte sin fallande trend medan Orexos flaggskeppsprodukt Zubsolv, mot opiatberoende, noterade en marginell andelsökning på USA-marknaden.

Ratos aktie lyfte 1,9 procent. Investmentbolaget har köpt 67 procent i det finska LED-optikföretaget Ledil.

SAS lyfte 7,5 procent till 13:60 kronor, vilket betydde femte dagen i följd med stigande kurs. HSBC höjde på fredagen sin rekommendation för flygaktien till övervikt från tidigare undervikt. Riktkursen drogs upp till 15:50 kronor.

Matjätten ICA märktes med rött och förlorade nästan 2 procent efter att Danske Markets sänkt sin rekommendation till sälj.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
Gold Spot
WTI Oil Spot
Brent Spot
1447,53
3194,22
9732,55
6750,76
4347,23
2063,50
17810,06
4712,97
17357,51
23910,23
1,2396
9,2476
7,4593
1200,08
76,88
80,81
751,71
1,67%
2,97%
2,62%
1,08%
2,67%
0,52%
0,51%
0,24%
0,33%
2,03%
0,06%
0,01%
-0,01%
-0,05%
0,20%
0,35%
0,00%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.