Home > Morgonrapport 2/11 – Positiv öppning efter tillförd likviditet från Kina

Morgonrapport 2/11 – Positiv öppning efter tillförd likviditet från Kina

Stockholmsbörsen fortsatte backa under tisdagen, för tredje dagen i följd, efter att det grekiska beskedet på måndagskvällen om en stundande folkomröstning om landets andra sparpaket spred oro på marknaden.

Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker flaggade under tisdagen att Grekland kan tvingas ställa in betalningarna om landet inte godtar räddningspaketet.

Under tisdagen inkom ISM-statistik, vilken noterades till 50,8 i oktober, jämfört med 51,6 föregående månad. Analytiker hade spått att index skulle ha stigit till 52,0.

På råvarumarknaden ser vi uppgångar i de flesta terminer på morgonen efter fallande priser på många håll under tisdagens handelssession. Priserna pressades bla. av kinesisk PMI, den grekiska folkomröstningen, och en dollarförstärkning. Silver var nere och studsade på MA-20 under tisdagen, men köparna återtog kontrollen och priset fortsätter stiga under morgonen.

På valutamarknaden fortsätter yenen stärkas mot de flesta stora valutor efter riskaversion i spåren av skuldkrisen. USD/SEK som en en viktig indikator för många svenska bolag har stigit kraftigt tre dagar i följd, och handlas marginellt upp under morgonen vid 6,60.

I kväll klockan 17.30 har Federal Reserves policybesked, vilket följs av en presskonferens med Ben Bernanke klockan 19.15. Federal Reserve har lättat på penningpolitiken två möten i rad. Makrodata har varit relativt uppmuntrande så vi väntar oss inte något ytterligare agerande vid novembermötet.

Under morgonen vände de Kinesiska börsena upp efter uppgifter om att den kinesiska centralbanken kommer att tillföra likviditet till ekonomin.

Inför dagen

Inför onsdagen indikerar de europeiska terminerna att aktiemarknaderna ska inleda upp efter tisdagens nattsvarta börsdag.

Ha koll på:
– Lundin Petroleum (kl 7.30)
– Tyskland: arbetslöshet oktober kl 9.55
– USA: Challenger, varselstatistik, oktober kl 12.30
– USA: ADP, privat sysselsättning, oktober kl 13.15
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 15.30
– Fed: Räntebesked kl 17.30

Sverige (OMXS30)

OMXS30 visade svaghet under tisdagen när indexet stängde under stödnivån 970. Vi har den senaste tiden rekommenderat våra läsare att ta relativt små positioner och dessutom varnat för att vi kan få tvära kast. Nu fick vi verkligen en tvär vändning på OMXS30, som från att ha varit i närheten av motståndet vid 1050 tvärt vände nedåt och alltså till och med gick under stödet vid 970. Den korta trenden, definierad som lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, är visserligen fortfarande uppåtriktad, och vi har även en stödnivå kring 926, som sammanfaller med MA-50 att bevaka. Nu behövs en vändning över motståndet vid 970 för att bryta den negativa bilden. Läs måndagens veckoanalys av OMXS30.

USA (S&P 500)

S&P 500 inledde tisdagen svagt ner och stängde kraftigt ner kring dagslägsta, vilket motsvarade en nedgång på 2,78 procent. Nedgången var helt klart kraftigare än väntat och sträckte sig ända ner till MA-20 (1 212). Den korta trenden, definierad som lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, är fortfarande uppåtriktad, och veckans nedgång bör ses som en hälsosam rekyl mot den stigande trenden, som är värd att köpa på. Agerar man kortsiktigt så köp i omgångar med tajta stop lossar som ger bra risk-reward. Ser vi till nedsidan är det först vid en stängning under 1 190 som ger oss en säljsignal. Läs gårdagens veckoanalys av S&P 500.

Tyskland (DAX)

DAX bottnade kring 5 000-nivån och har under oktober övergått i en positiv trend i ett kortsiktigt perspektiv. Vi har tidigare skrivit att momentum avtagit medan prisgrafen bildat högre topp. Divergensen ökar sannoliken för en rekyl och denna rekyl har nu ägt rum med en kraftigare nedgångstakt än väntat. DAX-index utmanade under tisdagen tidigare botten vid 5 745, men köpkraften kom tillbaka. Trenden på kort sikt är fortfarande stigande och köp är tillåtet i omgångar så längre som index inte faller genom 5 745. Glöm inte stop lossen!

Silver (SI 12-11)

Silverterminen med leverans i december tillhör de konjunkturkänsliga råvarorna eftersom silver till stor del används industriellt. Under förra veckan var kursen uppe och testade av ett kluster av motstånd, men föll tillbaka. Som befarat stärktes dollarn av Greklands premiärminister Giorgos Papandreou uttalande under måndagskvällen, vilket satte press på råvarorna. Under tisdagen fortsatte kursen ner och testade MA-20, som sammanfaller med den stigande trendlinjen. MA-20 pekar upp och köp kan göras med den stigande trenden i ryggen. En notering under 30 ger oss säljsignal.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.