Home > Morgonrapport 2/2 – OMXS30 bryter uppåt

Morgonrapport 2/2 – OMXS30 bryter uppåt

Det hausseartade humöret på de ledande europeiska börserna övergick till en mer modest uppgång i USA på onsdagen. Inför dagen pekar terminerna på en positiv öppning.

På statistikfronten överträffade en rad länders inköpschefsindex förväntningarna. Starka siffror från Kina, USA och från Storbritannien påverkade sentimentet positivt. De amerikanska inköpschefernas index för tillverkningsindustrin noterades till 54,1 i januari, upp från 53,1 föregående månad.

Aktiemarknaden

Aktiemarknaderna tog ett ordentligt kliv uppåt under onsdagen i Europa. Uppgång fortsatte i USA även om något mer blygsam. Onsdagens anmärkningsbart höga handelsvolym på Stockholmsbörsen bekräftar viktighetsgraden för nivån kring 1 050 punkter hos OMXS30-index.

Svenska börsen har nu passerat motståndsnivån (1 150) efter en konsolidering mellan 1 020 till 1 050 under snart två veckor. Efter årets inledande uppgång är det fullt naturligt att marknaden söker vägledning från konkret ekonomiska fakta innan den på allvar etablerar sig ovanför 1 050.

OMXS30 och S&P 500
OMXS30 och S&P 500

Råvaror/valutor

De flesta råvarorna backar under torsdagsmorgonen efter onsdagens uppgångar i spåret av en dollarminskning och stöd från ekonomisk statistik.

Guldet har klättrat uppåt under veckan och har varit kortsiktigt överköpt sedan några veckor tillbaka. Det är alldeles för sent att agera köpare med ett swingperspektiv på nuvarande nivåer. En rekyl bör inväntas för att få ett bättre risk-reward-förhållande. Detsamma gäller för silver.

På valutamarknaden försvagades dollarn och euron gynnades av återhämtningen i PMI. Yenen fortsatte att gå starkt till nivåer just över 76 mot dollarn, vilket bara är något svagare än i slutet av oktober då japanska myndigheter intervenerade för att försvaga yenen.

Guld, Silver och USD/SEK
Guld, Silver och USD/SEK

Börsen idag

Rapporter (LargeCap):

  • Teliasonera (kl 7.00)
  • Astrazeneca (kl 8.00)
  • Electrolux (kl 8.00)
  • Fabege (kl 11.00-12.00)
  • Holmen (runt lunch)

Statistik:

  • EMU: PPI december kl 11.00
  • USA: antalet nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
  • USA: ICSC detaljhandelsförsäljning januari

Teknisk analys OMXS30

OMXS30-index steg med hela 2,8 procent upp till noteringen 1 065. Omsättningen var den högsta sedan 30 november 2011.

I både torsdags och fredags testade och misslyckades OMXS30 med att passera 1050 punkter, men stängde alltså under onsdagen med råge ovanför bevakningsnivån.

Vi har respekt för negativ divergens i momentum och säljsignal i MacD, men den kortsiktiga trenden är fortsatt starkt positiv och inget i prisanalysen visar att den aggregerade psykologin har toppat.

Närmaste nivå på nedsidan utgörs av utbrottsnivån 1 050 och på uppsidan bevakas vårt målområde vid 1 100-1 140.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.