Home > Morgonrapport: Fortsatt uppgångspotential, men tung makro att vänta..

Morgonrapport: Fortsatt uppgångspotential, men tung makro att vänta..

Idag släpper OECD sin höstprognos och efter att nedåtriskerna i Europa varit uppe för mycket diskussion är det inte osannolikt att de reviderar ner sitt estimat. De amerikanska hushållen väntas dock vara på fortsatt topphumör med billig bensin, stigande börser och lägre arbetslöshet. Därutöver släpps reviderade BNP för USA och Tyskland idag. Bank of Japans chef Kuroda uttalade sig på morgonen med förtroende för kommande inflation och uppmanade japanska företag att börja investera istället för att samla pengar på hög; ”I processen att konvertera det deflationistiska tankesättet kommer det att bli dyrt att samla kontanter och banktillgodohavanden”. Samtidigt visar protokollet från senaste möte att fem röstade för och fyra emot de utökade stimulanserna, det påpekades att köpen bör börja så kraftigt som möjligt och inte fasas in gradvis, just för att lyckas förändra folkets inflationsförväntningar.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar
OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar

För OMXS30 får området 1440-1450 anses som avhandlat utan större bryderier, handeln planade ut strax ovanför 1450 efter drygt en timmes handel igår och köpare som avvisade lägre priser än så visade sig snabbt. Fram på eftermiddagen började även amerikanarna bidra med positiv stämning och kurserna drevs vidare uppåt. För en uppskattning om nästa nivå där vi kan stöta på något kraftigare utbud granskar vi volatiliteten kring genomsnittet av de femtio senaste handelsdagarna och om vi antar att de relativt kraftiga svängningarna vi sett under hösten håller i sig så landar vi någonstans mellan 1490 – 1500. Detta passar även väl in med marknadens något märkliga fenomen att ha respekt för stora, runda nummer så som 1500. Även om vi tror att detta utbrott har mer att ge räknar vi dock med någon form av nedkylning, rekyler mot 1432 – 1425 är köpvärda såvida det inte går allt för fort nedåt. Vi har dock under hösten blivit mer och mer vana vid kursstaplar som går rakt upp och rakt ned. Vilka nivåer som är starka utbuds- och efterfrågenivåer går inte att avgöra förrän en del handel har skett och marknadsaktörerna har fått skapa lite minnen vid olika prisnivåer. Vi ser det dock som troligt att 1450 kan agera stöd framöver, men ger i detta läge ingen signifikant signal vid ett brott och utvecklingen i veckan lär vara fortsatt kraftigt beroende av makro.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Tyskland: BNP (def) 3kv
Det preliminära utfallet, +0,1% q/q, revideras sällan i det definitiva utfallet, men nu inkluderas de underliggande delarna i BNP. Vid redovisningen av prel-data uppgav det tyska statistikkontoret att utrikeshandeln gav en marginellt positiv effekt. Däremot sjönk investeringarna och byggproduktionen sjönk något. Lagren sjönk också ”markant” under tredje kvartalet.

kl 11.30: OECD: höstprognos
Den breda konjunkturbedömning som görs två gånger per år. I en prognosuppdatering i början av månaden, inför G20-mötet, konstaterade OECD att den globala tillväxten har fastnat i en låg växel och att euroområdet utgör en tydlig nedåtrisk.

kl 14.30: USA: BNP (rev) 3kv
Väntas ha reviderats ned något till 3,3% i beräknad årstakt, från 3,5% preliminärt. Privatkonsumtion antas däremot dras upp marginellt till 1,9%.

kl 15.00: USA: S&P/Case-Shiller husprisindex september
Prisuppgången (y/y) har sjunkit successivt från cirka 13% i början av året till nu väntade 4,6% i september.

kl 16.00: USA: hushållens konfidensindikator november
Stort fall i bensinpriset har hållit humöret uppe. Index väntas nu ha stigit till 95,8.

Credit Suisse: ”Stjärnorna formerar sig för en uppgång i konsumentförtroendet – fallande bensinpriser, lägre arbetslöshet och en uppgång i aktierna. Vi spår en ny cyklisk högstanivå (på 97,5) i Conference Boards index.”

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsens resa uppåt fortsatte på måndagen med stöd av uppmuntrande makrodata från Tyskland.

Bankssektorn stod för mycket av uppgången, medan bland andra Ericsson och råvarubolagen noterades på minus.

Vid stängning var OMXS30 upp 0,6 procent till nivån 1.456,6. Stockholmsbörsens omsättning uppgick till knappt 12 miljarder kronor.

De europeiska börserna fick en vitamininjektion när tyska IFO-index, som mäter klimatet inom näringslivet, steg till 104,7 i november jämfört med förhandstippade 103,0.

IFO-ekonomen Klaus Wohlrabe noterade att det ännu är för tidigt att tala om en vändning i konjunkturen, men att novembersiffran ändå var en positiv signal.

Börserna i Frankfurt och Paris steg i storleksordningen 0,5 procent med bank- och fordsonaktier i topp.

Även i Stockholm gick bankerna starkt, då tre av de fyra stora var nära toppen av storbolagsindex. Bäst var SEB, med en uppgång på 2,2 procent. Morgan Stanley har nämnt aktien som en utdelningsfavorit i den europeiska banksektorn.

Handelsbanken och Swedbank steg båda 1,8 procent.

Den Kinnevikdelägda näthandlaren Zalando har tecknat ett samarbetsavtal med amerikanska modeförsäljaren GAP om att öppna en e-handelsbutik inom ramarna för Zalandos webbplats. Zalando steg nästan 5 procent och Kinnevik 1,1 procent.

Nära indexbotten återfanns också Ericsson, som tappade mark efter förra veckans fem dagar med högre kurser.

Gruv- och oljebolagen backade generellt efter de uppgångar som noterades i spåren av förra veckans kinesiska räntesänkning. Guldgrävaren Semafo tappade 3,8 procent, Lundin Mining 1,7 procent och oljebolaget Lundin Petroleum 1,1 procent.

Världens största gruvbolag, BHP Billiton, gjorde ytterligare en nedjustering av bolagets planerade investeringar, capex, de kommande åren. Atlas Copco och Sandvik, som båda levererar till gruvsektorn, gick för dagen sämst bland de stora svenska verkstadsbolagen.

Elekta backade 0,7 procent. Strålterapibolagets senaste rapport blev en besvikelse och analytiker varnar för nya bakslag i torsdagens delårsresultat. Oron rör främst mjukvaruförsäljningen. SEB Equities har sänkt sin rekommendation för aktien till behåll, från tidigare köp. Samtidigt drogs riktkursen ned till 84 kronor, från tidigare 116 kronor.

Industrikonernen Lifco, som börsdebuterade i sin nuvarande form på fredagen och då steg 32 procent över introduktionskursen, försvarade den stora uppgången i måndagens handel. Aktien slutade dagen 2,4 procent upp.

Flygbolaget SAS följde upp fredagens uppgång på 7,5 procent med att avancera ytterligare 5,5 procent under hög omsättning. Aktien har därmed lyft 25 procent de senaste sex handelsdagarna.

IT-bolaget IAR Systems fick en köprekommendation i Dagens Industri och steg 5 procent. I samma riktning gick Transcom. Investeringsbolaget Creades har ökat till 10,3 procent av aktierna och 16,3 procent av rösterna i kundsupport- och inkassobolaget. Aktien steg 9 procent.

Besqab utökade förra veckans uppgång genom att klättra 4,4 procent till kursen 77:25 kronor. Swedbank har inlett bevakning av bostadsutvecklaren med rekommendationen köp och riktkursen 90 kronor.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
Gold Spot
WTI Oil Spot
Brent Spot
1456,59
3211,70
9785,54
6729,79
4368,44
2069,41
17817,90
4754,89
17412,38
23836,54
1,2425
9,2540
7,4463
1197,22
75,74
79,52
0,63%
0,55%
0,54%
-0,31%
0,49%
0,29%
0,04%
0,89%
0,32%
-0,23%
-0,10%
-0,04%
0,07%
-0,11%
0,37%
0,18%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.