Home > Morgonrapport 22/11 – Uppstuds väntas efter illröd inledning på veckan

Morgonrapport 22/11 – Uppstuds väntas efter illröd inledning på veckan

Stockholmsbörsen inledde veckan med illröda kurser. På nyhetsfronten dominerade utvecklingen i Europa. De europeiska terminerna pekar på att aktiemarknaderna ska inleda positivt under tisdagen.

I USA var fallet något mildare. Den så kallade Superkommittén misslyckades med sina förhandlingar vilka var tänkta att bereda vägen till förlängning av befintliga stimulanser.

En fortsatt oförmåga att driva genom politiska beslut i den amerikanska kongressen ses som en risk för ytterligare nedgraderingar av USA:s kreditbetyg.

Trots den väntade segern av Partido Popular i det Spanska valet under helgen steg de spanska räntorna under måndagen. Även i Frankrike steg räntorna och Moody´s meddelade att Frankrikes ekonomiska utmaningar kan leda till ett sänk betyg.

Bland valutorna fortsatte dollarn att stärkas efter flykt mot säkerhet. Andra tillflyktsorter var statspapper från ett fåtal länder, som USA, Tyskland och Sverige.

Bland råvarorna ser vi återhämtningar på bred front under tisdagsmorgonen.

Börsen idag

Inför dagens handel indikerar de europeiska terminerna att aktiemarknaderna ska inleda upp.

Ha koll på:

– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: BNP (prel) 3 kv kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– EMU: snabbestimat konsumentförtroendet november kl 16.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA (S&P 500)

S&P 500 föll till noteringen 1 194, vilket motsvarade en nedgång med 1,81 procent. Den kortsiktiga trenden har varit stigande sedan mitten av oktober, men har nu övergått till fallande. Under slutet av förra veckan skedde ett utbrott på nedsidan av den symmetriska triangeln och därefter en fortsatt nedgång. MacD-indikatorn har legat i sälj de senaste veckorna, men det är först när index stänger under 1 990 som en kraftig säljsignal ges. Kombinationen av Stochastics låga nivå och en indexnotering nedanför det undre bollingerbandet talar för en motreaktion upp, för att sedan återigen testa nivåer på nedsidan.

Sverige (OMXS30)

OMXS30 sjönk tillbaka till noteringen 907, vilket motsvarade en nedgång med hela 3,60 procent. Vi har nu fått ett trendlinjebrott och en stängning under bevakningsnivån 926. Vi reviderar vår tidigare strategi att köpa på rekyler och letar istället efter blankningsmöjligheter. Måndagens stängning skedde nedanför det undre bollingerbandet vilket säger oss att sannolikheten för en kortvarig uppstuds ligger i vår favör. Dessutom noteras Stochastics på låga nivåer. Uppgångar bör ses som tillfälliga i nedgångsfasen och ger oss möjlighet att agera säljare. Det är först när index passerar tidigare toppar vid 993 och 1 037 som vi kan bli mer optimistiska.

Guld (GC december)

Guldterminen med leverans i december som används i de flesta guldcertifikat föll kraftigt i likhet aktiemarknaderna under måndagen. Efter den senaste rekylen ser vi således en utmärkt möjlighet att komma i den rådande upptrenden till ett bra pris på medellång sikt . Både den långsiktiga och kortsiktiga trenden är stigande och kursen befinner sig vid ett stödområde. Närmaste nivå på nedsidan av vikt är $1 600 och därefter MA-200. På ovansidan är det framför allt novembertoppen kring $1 800 som utgör motstånd mot rekordnivåerna.

Alliance Oil (GC december)

Under morgonen redovisade Alliance Oil redovisade ett ebitda-resultat på 174 miljoner dollar för det tredje kvartalet 2011. Analytikerna hade räknat med ett resultat på 151 miljoner dollar i genomsnitt. I vår senaste analys av Alliance Oil rekommenderade vi köp efter ett utbrott kring 90 kr med en exit efter stängning under 85 kr. Aktien har potential till 98 kr, men har även goda möjligheter att senare nå 115-125 kr. Köp kan göras på rekyler i upptrenden.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto