Home > Morgonrapport 22/9

Morgonrapport 22/9

Stockholmsbörsen noterade en nedgång till 906 på onsdagen, vilket motsvarade ett fall på 1,3 procent. Nedgången var dock mindre än de ledande börserna i Europa. I USA var nedgångarna kraftiga och nedgångstakten tilltog strax innan stängningen.

Som väntat annonserade den amerikanska centralbanken en ”operation twist” där de avser att förlänga den genomsnittliga löptiden i portföljen genom att till och med i juni 2012 köpa statspapper med löptid mellan sex och 30 år för 400 miljarder dollar, och samtidigt sälja papper med löptid upp till tre år för samma belopp.

Trots att förväntningarna infriades gällande ”operation twist” föll börserna i USA i spåren av att Federal Reserve uttalat att det finns signifikanta nedåtrisker för ekonomin.

På råvarumarknaden faller de mesta under morgonen där dollarförstärkningen sätter press på priserna. Kopparpriset har nästan fallit med 4 procent sedan vår senaste analys där vi angav att den stigande trenden var bruten och att ett lägre pris var att vänta.

Bland ädelmetallerna har vi sett lägre priser de senaste veckorna och de glimmade metallerna fortsätter kraftigt ner under morgonen. En dollarförstärkning och ett positivare sentiment på aktiemarknaden har legat bakom den senaste nedgången.

På oljemarknaden visade statistik från USA:s energidepartement, DOE att de amerikanska lagren av råolja sjönk med 7,3 miljoner fat under förra veckan. Enligt Bloomberg News väntades lagren sjunka med 1,3 miljoner fat. Brenoljan har effektuerat en säljsignal när priset fallit genom trendkanalen.

Dagens statistik:

 • Frankrike: PMI (prel) september kl 8.58
 • Tyskland: PMI (prel) september kl 9.28
 • Nederländerna: BNP (def) 2 kv kl 9.30
 • SCB: finansräkenskaper 2 kv kl 9.30
 • EMU: PMI (prel) september kl 9.58
 • EMU: industriorder juli kl 11.00
 • Irland: BNP 2 kv kl 12.00
 • USA: nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
 • USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45
 • EMU: konsumentförtroende (est) september kl 16.00
 • USA: ledande indikatorer augusti kl 16.00
 • USA: FHFA husprisindex juli kl 16.00

Stockholmsbörsen (OMXS30)

Bullish Engulfing formationen vi skrev om igår bekräftades inte och OMXS30 handlades i negativt territorium och stängde kring dagslägsta. Index har bildat 3 lägre toppar sedan i augusti men den korta trenden (MA-20) är neutral. Osäkerheten är stor och inför dagen har vi inga tydliga signaler i OMXS30, vilket innebär att man bör tajta till stop lossarna och ta mindre positioner än vanligt. 893, 865 och 850 bevakas på nedsidan.USA (S&P 500)

S&P 500 befinner sig i en stigande trend på kortsikt, vilken kan illustreras av det stigande glidande medelvärdet på 20 dagar. Under tisdagen avtog köptrycket vid MA-50 och en inverted hammer bildades. Den negativa formationen gav ökat självförtroende till säljarna som pressade ner index kraftigt under onsdagen. Inför dagen pekar mycket på att nya nivåer på nedsidan testas. Närmast ligger 1162.


Guld (GC) 

Guldterminen med leverans i december som kan handlas med ett flertal olika certifikat eller CFDs har bildad lägre toppar de senaste veckorna. Idag kan priset falla genom en avgörande nivå där många stop lossar kan triggas och elda på nedgångstakten. Vid ett fall genom föreslås stop loss placeras strax ovanför onsdagens högsta (1820) med sikte på 1700.

Silver (SI) 

Silverterminen med leverans i december som kan handlas med ett flertal olika certifikat eller CFDs har en svagt fallande trend på kort sikt (någon dag till några veckor). Priset har fallit genom MA-20 och MA-50, vilket påverkat sentimentet negativt. En notering under $38,80 innebär att ett trendskifte är på plats och detta ger oss en säljsignal.

USD/SEK 

USD/SEK påverkades positivt på FED:s möte under onsdagskvällen, dvs. dollar stärker sig mot den svenska kronan. Vi har de senaste två veckorna fått köpsignal vid utbrott av 6,58 och rekyl ner mot 6,58. Vi bör ligga i köpa positioner redan och det är för sent att köpa dollar nu när priset utmanar Bollingerbandet och befinner sig högt upp i trenden. Vi bör istället invänta en rekyl för att komma in i trenden till ett bättre pris.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.