Home > Morgonrapport: OMXS30 vinsthemtagningar, DAX nära all time high, USA firar Thanksgiving

Morgonrapport: OMXS30 vinsthemtagningar, DAX nära all time high, USA firar Thanksgiving

På morgonen kan vi läsa att Merkel öppnat för handelssamtal med Ryssland och att Kinas centralbank låtit bli att göra en omvänd repa och därmed lättat ytterligare något på penningpolitiken. Frågan om svenska hushållens skuldsättning fortsätter diskuteras i takt med att utlåningen stiger, i oktober väntas den ha stigit med samma siffra som i september – upp 5,7 % jämfört med ett år sedan. Trots att amerikanska marknaden är stängd får vi en mängd makro idag, Tyskland levererar preliminär KPI som väntas fortsatt sjunkit, det är en förhandsvisning inför eurozonens på fredag, en enormt drivande faktor för centralbankens beslut. Stort fokus ligger dessutom på OPEC-mötet, på onsdagen uppgav Saudi Arabien att de inte ser anledning att minska utbudet, vilket ligger i linje med analytikers förväntningar som gått mot en oförändrad produktionstakt på 30 miljoner fat per dag. 

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar
OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar

Vi såg igår trots en nedgång i svensk konjunkturbarometer en stark öppning som nådde upp till 1475 men som därefter vände i vad vi tolkar som vinsthemtagningar. Börsen hjälptes inte av att en mängd amerikansk statistik kom in strax under förväntningar och OMXS30 sjönk i slutet av dagen som lägst till 1455. Som vi beskrev i gårdagens morgonrapport tror vi 1450 kan komma att agera stöd, men kan inte säga något säkert förrän nivån testats ytterligare. Skulle nivån brytas är det därefter 1432 som gäller, vilket vi dock ser som ett tydligt köpläge, såvida nivån inte forceras, då vi nästan ställer in oss på motsatsen. I trading är det viktigt att vända kappan efter vinden om man vill utnyttja marknadens rörelser till att tjäna pengar.. Kommer vi ner mot de nivåerna får man alltså göra en ny bedömning för att se om köparna kommer in och tar över eller om säljtrycket består. Hur som helst ser vi det dock som mer troligt att 1450 lockar in nya köpare och att vi får en något avvaktande dag när amerikanska marknaden är stängd.

Frankfurt DAX, daglig graf, ett år
Frankfurt DAX, daglig graf, ett år

ECB:s vicechef Vitor Constâncio har uppenbarligen inte lika stort inflytande på investerare som Draghi då hans uttalande om behov att eventuellt köpa statspapper redan i första kvartalet nästa år endast resulterade i en kortvarig uppgång i Euro Stoxx 50 och Dax. Det sistnämnda indexet var dock en av få europeiska börser som stängde uppåt igår och noterade därmed tionde positiva dagen på rad. Tyska Daxen står nu i 9915 vilket är över Septembertoppen och närmar sig det fasade all time high-motståndet vid ca 1020. Vi är övertygade om att det vore klokt med en andhämtning innan dess då indexet börjar närma sig överköpt sett till RSI och MACD. Vi kommer följa utvecklingen med spänning och det kommer garanterat reflektera utvecklingen på andra börser, om än med kraftigare slag i Dax då det är en normalt volatil och nu extra utsträckt börs.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: finansmarknadsstatistik oktober
Ökningstakten i hushållens upplåning har gradvis börjat stiga igen och väntas nu ligga på 5,7% y/y, oförändrat från i september. FI meddelade i november att det blir amorteringskrav, men de införs först nästa år. Riksbanken har bollat över ansvaret för hushållens skuldsättning till andra, men anser att det som hittills presenterats är för lite.

kl 9.55: Tyskland: arbetslöshet november
Arbetslöshetsnivån har varit stabil på 6,7 procent sedan i mars, och väntas så förbli. Antalet arbetslösa väntas sjunka något.

kl 10.00: Opec: möte
Behöll vid sitt möte i juni produktionstaket oförändrat på 30 miljoner fat per dag (som legat där sedan december 2011). Sedan dess har priset på Brent sjunkit cirka 28%.

Saudiarabien har fungerat som balanserade faktor för att hålla produktionen relativt nära målnivån, även om produktionen konstant legat över taket. Uppgav på onsdagen att de inte ser skäl att minska utbudet, utan att marknaden bör sätta priserna.

kl 11.00: EMU: konfidensindikator november
Steg i oktober med en bred uppgång i delindex, men totalindex väntas nu ha sjunkit något. Inköpschefsindex för november visade en nedgång för såväl industrin som tjänstesektorn.

kl 14.00: Tyskland: KPI (prel) november
Indikator inför euro-KPI på fredagen. KPI-inflationen väntas sjunka till 0,6% från 0,8%.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen backade under onsdagen efter de senaste dagarnas plushandel pådriven av mjuka budskap från de kinesiska och europeiska centralbankerna. Bland de större europeiska handelsplatserna var utvecklingen dock blandad.

Oljerelaterat och banksektorn tyngde sentimentet på hemmaplan medan Kinnevik agerade motpol och steg rejält efter att delägda Zalando visat på ljus i minustunneln .

Storbolagsindexet OMXS30 slutade ned 0,7 procent till nivån 1.458. Aktier för drygt 11 miljarder bytte händer Stockholmsbörsen.

På statistikfronten utgjorde amerikanska siffror mestadels en besvikelse då Chicagos inköpschefsindex, Michigan-index och husköp inte nådde upp till förväntningsribban. Dessutom var antalet nyanmälda arbetslösa fler än väntade.

På Europakartan prickade brittisk BNP förväntningarna.

Ett gäng aktier höll OMXS30-index i rött, Lundin Petroleum sjönk nästan 1 procent. Oljepriset noterades kring oförändrat inför torsdagens Opec-möte.

Även oljebolag utanför storbolagsindex stod för nedgångar.

Africa Oil tappade drygt 1 procent trots att vd Keith Hill uppgivit för Nyhetsbyrån Direkt att det finns goda chanser till sänkt reavinstbeskattning för oljeaffärer i Kenya. Detta då bolaget aktivt lobbar för en mildring av den relativt höga skatt som tyngt värderingen av oljeprospekteringsbolaget under hösten.

Bankaktier, som stigit de senaste dagarna, rekylerade vilket hämmade index. De svenska storbankerna backade mellan 0,6 procent och 1,3 procent.

Kinnevik kröntes med segerkrans efter en uppgång på drygt 5 procent.

Delägda Zalando klättrade hela 16 procent i Frankfurt efter att ha lämnat rapport för det tredje kvartalet.

Nätmodehandlaren uppvisade en rörelse- och nettoförlust men bolaget påpekade att rörelseresultatet nådde nollnivå vid utgången av september.

Vädret har dock varit en utmaning i det tredje kvartalet:

”Det relativt varma vädret i Europa har påverkat september och fortsatt att påverka det fjärde kvartalet”, sade Zalandos vd Rubin Ritter.

På listan över stora bolag sjönk Elekta 0,5 procent.

Strålterapibolagets senaste rapport blev en besvikelse och analytiker varnar för nya bakslag i torsdagens delårsresultat. Oron rör främst den amerikanska mjukvaruförsäljningen som tyngde bruttomarginalen senast det begav sig.

Så mycket bättre gick det för börsdebuterande Thule, aktien klättrade drygt 11 procent. Introduktionspriset på 70 kronor kan jämföras med stängningskursen på 78 kronor.

Bostadsutvecklaren Besqab fortsatte tisdagens uppgång genom att klättra ytterligare nästan 7 procent under onsdagen. De senaste dagarna har aktien stigit närmare 20 procent. Dagens Industri skrev i onsdagen tidning att Besqab ser intressant ut.

Samtliga av Affärsvärldens köprekommendationer gav kurslyft.

Läkemedelstillverkaren Recipharm ökade 2,7 procent, byggkomponentbolaget Lindab 1,5 procent och bemanningsbolaget SJR ångade vidare uppåt och noterades 4,5 procent högre. Hittills i år är SJR-aktien upp nästan 60 procent.

Bättre Affärer med Teknisk Analys
Vill du lära dig göra bättre affärer? Förbättra din timing? Lära dig teknisk analys? Gå då kursen ”Bättre Affärer med Teknisk Analys”. Kursledare är Anders Haglund med över 25 års erfarenhet av teknisk analys och aktieförvaltning. Passa på. Nästa kurstillfälle är lördag 6 december. Frågor och anmälan till [email protected]
Läs mer

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
Gold Spot
WTI Oil Spot
Brent Spot
1457,81
3226,08
9915,56
6729,17
4373,42
2072,83
17827,75
4787,32
17267,73
24008,29
1,2504
9,2581
7,4034
1191,95
72,68
76,45
-0,65%
0,00%
0,55%
-0,03%
-0,20%
0,28%
0,07%
0,00%
-0,67%
-0,44%
0,61%
0,07%
0,06%
-0,49%
-1,02%
-1,37%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.