Home > Morgonrapport 23/11 – BNP-statistiken överskuggades av indikationer av FED

Morgonrapport 23/11 – BNP-statistiken överskuggades av indikationer av FED

Stockholmsbörsen inledde tisdagen upp, men den resterande handelssessionen präglades av berg- och dalbana kring nollstrecket. Under onsdagsmorgonen stiger den italienska 10-åringen och de europeiska terminerna indikerar en inledande nedgång.

Under tisdagen kom BNP-statistik från USA in sämre än väntat. Under tredje kvartalet växte BNP med 2,0 procent. Analytikernas förväntningar låg på 2,5 procent.

Den negativa BNP-statistiken överskuggades av indikationer på att Federal Reserve kan komma att tillhandahålla ytterligare lättnader. Marknaden börjar fråga sig när ett tredje paket av kvantitativa lättnader startas av FED. Många bedömare anser även att ECB skall starta sedelpressarna för att tillföra mer likviditet i marknaden.

Vidare ser det ut som att misslyckandet av superkommittén i USA att nå en kompromiss om en plan att minska budgetunderskottet kan leda till ett sänkt kreditbetyg för landet. Stresstester ska nu ske av de amerikanska bankerna.

Under morgonen ser vi en blandad utveckling på råvarumarknaden. Statistik över råvaruimporten till Kina visade under tisdagen att importen av raffinerad koppar steg för den femte månaden i rad i oktober. Under eftermiddagen väntas DOE veckovisa oljelager.

Börsen idag

Inför dagens handel indikerar de europeiska terminerna att aktiemarknaderna ska inleda ner.

Ha koll på:

– Kina: PMI industrin (prel) november(HSBC) kl 3.30
– Frankrike: PMI (prel) november kl 8.58
– Tyskland: PMI (prel) november kl 9.28
– EMU: PMI (prel) november kl 9.58
– EMU: industriorder september kl 11.00
– USA: order varaktiga varor oktober, privata inkomster, konsumtion oktober,  nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
– USA: Michiganindex (def) november kl 15.55
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

USA (S&P 500)

S&P 500 föll till noteringen 1 188, vilket motsvarade en nedgång med 0,4 procent. Under tisdagen skrev vi att  en uppstuds var sannolik, men någon motreaktionen skedde inte under gårdagen utan en säljsignal effektuerades när index stängde under 1 990. Den tekniska bilden är allt annat än optimistisk. Både den långa och den korta trenden pekar ner och MacD-indikatorn ligger i sälj. I den positiva vågskålen har vi att ”gummisnodden” fortfarande är spänd efter den kraftiga nedgången under en kort period. Stochastics noteras på översålda nivåer. När motreaktionen äger rum är omöjligt att svara på. Det viktiga är att betrakta uppgångarna som tillfälliga rekyler i en fallande marknad. På nedsidan är vägen fri mot 1 120.

Analys OMXS30

OMXS30 inledde tisdagen i positivt territorium, men föll kl 10.00 ner under nollstrecket. Under eftermiddagen testade index 900-nivån, men säljarna hade inte tillräckligt med självförtroende att punktera nivån och stängde vid 905,76. Omsättningen var den lägsta på 6 handelssessioner. Efter måndagens stängning fick vi en säljsignal när index föll genom 926. Både den långa och den korta trenden är fallande och vi bör se uppstudsar som möjligheter att komma in i blankade positioner. Vi fortsätter bevaka 900 på nedsidan och på uppsidan är det 926, följt av den fallande trendlinjen som kan utgöra motstånd.

Analys silver  (SI december)

Under förra veckan fick vi ett trendlinjebrott och den kortsiktiga trenden definierad av det glidande medeltalet på 20 dagar började peka ner. Vi fick en säljsignal för en kortsiktig trade när kursen föll genom en tidigare bottennotering vid $32,00. Silver hade en kraftig uppgång under tisdagen och stängde ovanför vår bevakningsnivå $32,00. Ett falskt utbrott har med andra ord ägt rum och är man bör köpa tillbaka blankade positioner. Således är det är först när ädelmetallen etablerar sig ovanför $35,20 som vi kan bli mer optimistiska.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.