Home > Morgonrapport 23/9

Morgonrapport 23/9

Stockholmsbörsen noterade breda nedgångar under torsdagen. OMXS30-index som innehåller de 30 största bolagen öppnade kraftigt nedåt efter uttalanden om ”signifikanta nedåtrisker” från Federal Reserve i samband med räntebeskedet. Utvecklingen var lika dyster i Europa, USA och i Asien.

Förutom dystra framtidsutsikter från USA:s centralbanks fortsatte Greklandsoro påverka sentimentet negativt och svag inköpschefsstatistik från Europa och Kina bidrog till fallet. Även USA:s arbetslöshet kom därtill in något svagare än väntat.

På råvarumarknaden fick vi ett flertal säljsignaler när kurserna föll genom psykologiska nivåer och triggade stop lossar som eldade på nedgångarna. Under morgonen ser vi en återhämtning i oljemarknaden. Den konjunkturkänsliga basmetallen koppar fortsätter att falla kraftigt och brottas med bollingerbandet.

Guldet handlas under morgonen vid stödet MA-50 och silver vid MA-200.

Den amerikanska dollarn fortsatte upp under gårdagen och satte press på råvarukontrakten. Under morgonen tappar dollarn mot de utländska valutorna och USD/SEK noteras i skrivande stund till 6,86.

Inför fredagen pekar terminerna på att aktiemarknaderna ska öppna positivt.

Statistik

  • Frankrike: hushållens konfidensindikator september kl 8.45

Politik

  • Regeringen: Anders Borg deltar vid Världsbankens och IMF:s möten i Washington

Centralbanker

  •  ECB: Jean-Claude Trichet talar i Washington kl 22.30 

Makro övrigt

  • SN: presenterar mål för avtalsrörelsen kl 13.30 
  • G20: möte i Washington, presskonferens lördag morgon svensk tid
  • Japan: helgstängt

Stockholmsbörsen (OMXS30)

OMXS30 bildade ett stort negativt gap på ca 20 punkter under torsdagens öppning. Därefter handlades index ner och stängde kring dagslägsta för andra dagen i rad. I början av veckan angav vi i analysen av OMXS30 att index skulle testa nivåerna på nedsidan. Index närmar sig nu ”krasch botten” vid 850. En etablering under psykologiska nivån kan innebära att nedgångstakten tilltar, men inför dagen ser det ut som att OMXS30 inleder positivt.


USA (S&P 500)

S&P 500 punkterade stödlinjen av trendkanalen i torsdagens inledande handelssession, vilket effektuerade säljsignal till utbrottshandlare. Index har nu bildat en lägre topp och passerat en tidigare botten. Denna rörelse innebär att den stigande trenden på kort sikt utmanas. Momemntum har börjat peka ner och MacD är på väg att bilda en säljsignal.Guld (GC) 

Guldets trend på kort sikt (någon dag till nån vecka) har övergått till fallande. Vi har haft ett flertal tillfällen att agera som säljare under veckan. Under gårdagen effektuerades en säljsignal när priset föll genom $1770. Nästa nivå på nedsidan som förbinder ett flertal bottennivåer utgörs av $1724. Har man en längre placeringshorisont kan man köpa på den senaste rekylen eftersom de längre trenderna pekar upp.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.