Home > Morgonrapport: Köpsignal på ingång?

Morgonrapport: Köpsignal på ingång?

Idag är det dags för Mario Draghi att tala igen, dessutom släpper ECB prognoser om inflation, tillväxt och arbetslöshet. I USA igår kom ADP-datan in under förväntan men höll sig åtminstone över trenden med över 200,000 nya sysselsatta per månad vilket stärker förtroendet för att stark efterfrågan på arbetsmarknaden ska börja driva upp löner, även om Beige Book igår beskrev löne- och prisutvecklingen som fortsatt dämpad. På morgonen har kinesiska centralbanken återigen låtit bli att ersätta repor med nya när de förfallit, vilket ökat likviditeten med 30 miljarder yuan och stärkt börserna.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar
OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar

Vi skrev i gårdagens morgonrapport att det var kritiskt för vår positiva grundsyn på Stockholmsbörsen att stödnivån 1450 skulle hålla emot då vi annars kunde ha nedgångar mot 1432 att vänta. Nyhetsstormen kring svensk politik fick oss dessutom tveksamma till att våga tro på en uppgång, men trots besked om nyval för första gången sedan 1958 steg OMXS30 och vi fick återigen en påminnelse om att just för att prognostisera OMXS30 har vi mer nytta av att följa internationella börser och centralbankirernas agerande, eller åtminstone spekulationer om deras framtida agerande. ”Alla vill att Draghi ska lämna möjligheterna för kvantitativa lättnader öppna. Han behöver bara visa sin arsenal, även om han inte använder det än”. Vi har satt vårt initiala mål för OMXS30 på 1468 men kom inte riktigt hela vägen dit när högsta notering igår blev 1466.

OMXS30, daglig graf, ett år
OMXS30, daglig graf, ett år

Den kommande dagen bjuder på presskonferens från ECB och reaktioner som alltid svåra att förutspå, men Mario Draghi lär inte ha ändrat inriktning utan lär fortsätta försöka övertyga marknaden om att de står redo att agera. Såvida inte tonen misslyckas att övertyga om möjligheter till kraftiga stödköp ser vi möjlighet till att OMXS30 kan forcera 1468. Detta skulle ge en köpsignal om volymen är substantiell och rörelsen kraftig, som vi gärna vill se bekräftad med en fortsatt uppgång upp över 1474.  På graferna kan vi se att MACD visar på upptrend i det korta perspektivet på 1-timmes grafen efter gårdagens uppgång då MACD-linjen stigit över nolllinjen såväl som korsat signallinjen underifrån. Dock krävs ytterligare styrkebevis för att övertyga på den dagliga grafen där dessutom både MACD och RSI fortsatt ligger på relativt höga nivåer.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: Riksbanken: publicerar rapporten Finansiell stabilitet 2014:2
Riksbanken konstaterade i senaste rapporten i juni att det finansiella systemet fungerar väl, men att sårbarheter innebär att störningar i omvärlden och i Sverige kan påverka stabiliteten negativt.

kl 13.00: BOE: räntebesked
Analytikerna är eniga om att Bank of England lämnar styrräntan oförändrad tills vidare.

Credit Suisse: detta möte bör vara en icke-händelse. I november röstade ingen annan för höjning än Weale och McCafferty.

”Protokollet från mötet visade att det fanns en viss meningsskiljaktighet mellan duvorna då vissa fortsatt är oroade för att de lediga resurserna försvinner för fort. Det förefaller finnas en betydande spread i åsikter om riskerna för utsikterna. Å andra sidan var inflationsrapporten verkligt duvaktig, med den låga inflationen i fokus”, skriver Credit Suisse.

Även om det finns tecken på att lönetillväxten har börjat sätta i gång i officiella data, så väntas BOE invänta mer uthålliga bevis för stigande löner innan de agerar, enligt Credit Suisse.

kl 13.45: ECB: räntebesked
Har nått räntebotten och fokus mer på vad Mario Draghi säger om utsikterna för fler okonventionella åtgärder.

kl 14.30: ECB: Mario Draghi håller presskonferens efter räntebeskedet
Mario Draghi talade vid förra rådsmötet om att de börjat förbereda ytterligare åtgärder (läs utvidgat QE med köp av statsobligationer) för att kunna använda vid behov. Budskapet om beredskap att göra mer har upprepats kontinuerligt men om möjligt skärpts något de senaste veckorna.

Handelsbanken: ECB väntas inte annonsera nya åtgärder vid detta möte, men Mario Draghi kommer troligen att dra upp retoriken igen om att de tar nedgången i inflationen på allvar. Han kan framhålla att de arbetar vidare på andra åtgärder. Men det är svårt att se att han ska kunna gå bortom sin duvaktiga signal om att ECB är redo att lyfta inflationen och inflationsförväntningarna ”så snart som möjligt” utan att verkligen skrida till verket. Uttalanden från kollegor har visat på viss försiktighet.

”Å andra sidan har inflationsförväntningarna bland företag och på finansmarknaden stabiliserats de senaste månaderna… Därmed har trycket att stimulera inte ökat så mycket som tidigare månader”, skriver Handelsbanken, som noterar att konjunkturbarometern stabiliserats.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg på den relativt nyhetsintensiva onsdagen. Ett par av den senaste tidens pressade oljeaktier studsade upp och hade sällskap på vinnarlistan av bland andra MTG, Oriflame och Volvo.

OMXS30-index stängde på 1.465. Aktier för 12,8 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. Många av de större marknadsplatserna i Europa noterades också för uppgångar, om än inte i samma magnitud som i Stockholm.

Att den svenska regeringskrisen blev ett faktum på onsdagen var inget som hämmade indexutvecklingen, snarare tvärtom. Inte heller på valutamarknaden satte nyheten om ett nyval i mars några större avtryck.

Råoljepriset som fallit brant de senaste veckorna steg på onsdagen. Det handlade inte om någon våldsam rörelse, men att priset på Nordsjöolja ser ut att ha stabiliserats kring drygt 70 dollar fatet var tillräckligt för att locka fram köpare i vissa oljeaktier.

Enquest steg drygt 12 procent och nedgången under de fyra senaste veckorna reducerades därmed till 32 procent. Africa Oil klättrade 6,5 procent till 18:43 kronor. Aktien i prospekteringsbolaget noterades kring 44 kronor i början av september. Lundin Petroleum steg mer marginellt.

En annan pressad aktie under senare tid, kosmetikaförsäljaren Oriflame, handlades upp 4 procent med god hjälp från Goldman Sachs som höjt rekommendationen till köp. Investmentbanken väljer att bortse från den rejält försvagade rubeln, som är Oriflames viktigaste valuta, och tycker att placerarna bör titta på bolagets potential på tillväxtmarknader och på den svaga kursutvecklingen under 2014.

Starkt gick även MTG som anordnade kapitalmarknadsdag i tisdags. Budskapet gick uppenbarligen hem hos såväl investmentbankernas analytiker som hos aktieköparna. Handelsbanken valde att höja rekommendationen till köp och Danske Bank gjorde en ganska stor höjning av riktkursen. MTG-aktien avancerade 6,5 procent för dagen.

Storbolagsindex fick stöd av även Volvo och Telia Sonera.

Volvo gick starkt efter att statistik visat att den amerikanska marknaden haft ett uppsving under november i förhållande till motsvarande månad i fjol. Lastbilsaktien upp 2,1 procent.

Nyheten om att Telia Sonera och Telenor slår samman sina danska verksamheter till ett nytt gemensamt bolag i landet, med sikte på stora samordningsvinster, gillades av aktiemarknaden. Den danska operatörsmarknaden har sedan länge präglats av stenhård konkurrens och Telia Sonera steg 1,6 procent. Kursen i den danska operatören TDC, som alltså får en konkurrent mindre att tampas med, steg drygt 5 procent i Köpenhamn.

ICA höjde sitt mål för rörelsemarginalen från 4 till 4,5 procent. Höjningen, som kommer efter förvärvet av apotekskedjan Hjärtat, gav stöd till aktien som stängde 3,5 procent högre. Analytikerna tror i snitt att ICA:s rörelsemarginal kommer att uppgå till 4,6 procent under 2015, enligt SME Direkt.

Bland de få klara förlorarna på onsdagen hittades Nokia som backade nästan 2 procent. Aktien har en relativt stark period bakom sig med nio uppgångsdagar under de senaste elva dagarna.

Lite längre ned i börslistorna hittades en 13-procentig uppgång för vårdkedjan Global Health Partner. Carnegie tycker att vårdbolaget är ett klipp i och med att den S-märkta regeringen inte har något stöd för sin budget i riksdagen.

Bättre Affärer med Teknisk Analys

Vill du lära dig göra bättre affärer? Förbättra din timing? Lära dig teknisk analys? Gå då kursen ”Bättre Affärer med Teknisk Analys”. Kursledare är Anders Haglund med över 25 års erfarenhet av teknisk analys och aktieförvaltning. Passa på. Nästa kurstillfälle är lördag 6 december. Frågor och anmälan till [email protected]

Läs mer

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
Gold Spot
WTI Oil Spot
Brent Spot
1464,84
3247,72
9971,79
6716,63
4391,86
2074,33
17912,62
4774,47
17880,02
23618,39
1,2305
9,2612
7,5257
1205,80
67,87
70,21
1,02%
0,29%
0,38%
-0,38%
0,08%
0,38%
0,18%
0,39%
0,91%
0,81%
-0,01%
0,01%
0,04%
-0,15%
0,80%
0,39%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.