Home > Morgonrapport 24/5

Morgonrapport 24/5

I Sverige backade OMXS30 med 2,5 procent till 1.137 under måndagen. Omsättningen var 14,5 miljarder kronor. Oron från Europa kom från flera hörn. I Grekland sänkte Fitch landets kreditbetyg från BB+ till B+ medans marknaden väntade besked om nya åtgärder. Därtill kom inköpschefsindex från både Kina och EMU in på den svaga sidan, vilket bidrog till att den europeiska skuldoron späddes på med en oro för konjunkturens utveckling. VA

I USA var Dow Jones ned 1,1 procent till noteringen 12.381. Det bredare S&P 500 backade 1,2 procent till noteringen 1.317, medan Nasdaq Composite sjönk 1,6 procent till 2.759.

På råvarumarknaden föll olja och basmetaller efter starkare dollar och svag statistik. Mot strömmen gick guldet, oro över skuldsituationen i Europa agerade som stöd tack vare guldets riskskyddsstatus.

I Asien var utvecklingen oregelbunden på de ledande asiatiska börserna efter måndagens breda nedgång. I Kina tilltog nattens nedgång på tisdagsmorgonen. AFV

Sverige (OMXS30)
OMXS30 föll som väntat under månadgen. Index bildade en röd marubozu stapel efter att ha inlett dagen med ett negativt gap. På nedsidan utgör 1135 en kritisk nivå som binder ihop ett flertal toppar och bottnar. Vi har även MA-50 som sammanfaller med gårdagens stängning. Inför dagen är det viktigt att 1135 står emot säljarnas tryck.
USA (S&P 500)
Den stärkta dollarn såg till att pressa råvarorna rejält vilket fick avtryck även på S&P 500. Index föll under MA-50 och golvet i den stigande kilen. Närmaste stöd på nedsidan finns vid den psykologiskt viktiga nivån 1300. En etablering under denna nivå innebär en ny lägre botten och därmed ett potentiellt trendskifte.
Olja (BRN)
Igår skrev vi att sentimentet fortfarande är negativt och de kortare medelvärdena pekar ner. MA-20 har nu korsat MA-50 ovanifrån. En starkare dollar eldade på nedgången och när dollarn tappade ångan vid slutet av dagen fick vi se en viss återhämtning av oljan. Jag navigerar fortfarande efter fortsatt nedgång och target på 105 består. VA

 

 

 

Vete (ZW)
Jag är fortsatt bearish till vetet efter att råvaran effektuerade en säljsignal under slutet av förra veckan. Kursen vände ner efter ett misslyckat försök till forcering av motståndet 830. De kortare trenderna har börjat peka upp men vi behöver en etablering ovanför 830 för att slå om riktningen. Vid blankad position har vi 730 som target.
Guld (GC)
Guldet gick mot strömmen igår och terminen stängde vid 1515,4, som sammanfaller med motståndsnivån vi haft under bevakning. Vi skrev en analys av guldet under måndagen där vi tror på fortsatt uppgång och en stängning ovanför dagens nivå skulle effektuera en köpsignal till utbrottshandlare. Läs senaste analysen här.
Koppar (HG)
Kopparn föll under gårdagen under MA-200 och befinner sig nedanför motståndsnivån. Jag har länge varit bearish till kopparn och de kortsiktiga trenderna pekar tydligt ner. Närmaste bevakningsnivå på nedsidan är 3,86 och på ovansidan MA-50 följt av 4,25.
USD/SEK
USD/SEK är svårbedömd i dagsläget. Den medellånga trenden är neutral och den kortare trenden pekar upp. I ett längre perspektiv är trenden fortfarande fallande och dollarn handlas ner under morgonen. Valutan har påbörjat en konsolideringsfas och befinner sig under motståndet 6,42 och ovanför MA-20 och MA-50.
Inför dagen
Rapporter:

– Sectra (kl 8.00)

Statistik

– Tyskland: BNP (def) 1kv kl 8.00
– Frankrike: näringslivets konfidensindikator maj kl 8.45
– Swedbank: Boindex 1 kv kl 9.00
– SCB: Arbetskraftsundersökning 1kv kl 9.30
– Norge: BNP 1kv kl 10.00
– Tyskland: IFO-index maj kl 10.00
– EMU: industriorder mars kl 11.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: försäljning nya bostäder april kl 16.00
– Olja: API veckovisa oljelager kl 22.30

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar upp.

Tags:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.