Home > Morgonrapport 25/11 – Svag inledning väntas

Morgonrapport 25/11 – Svag inledning väntas

Stockholmsbörsen noterade en marginell nedgång till 887 under torsdagen vilket motsvarade ett fall på 0,25 procent. I Asien har börserna fallit under morgonen och Asia Pacific Index har nu tappat mark 4 veckor i rad. Inför fredagen väntas aktiemarknaden inleda i negativt territorium. 

Tysklands förbundskansler Angela Merkel påverkade marknadens sentiment negativt efter uttalanden om sin skepsis mot euroobligationer, och samtidigt dämpades förhoppningarna om storskaliga obligationsköp från ECB.

I den positiva vågskålen var det tyska IFO-indexet, som mäter klimatet inom näringslivet, starkare än väntat. Tyskland rapporterade även en BNP- tillväxt för det tredje kvartalet som låg i linje med förväntningarna.

Riskaptiten är förnärvarande mycket låg och rädslan är mycket hög. Investerare söker sig tryggare tillgångar och det sker en massiv flykt till USA, vilket vi ser på dollarförstärkningen och landets statspapper.

Under torsdagen sänke kreditinstitutet Moody’s Ungerns kreditbetyg till skräpstatus, Ba1 och Fitch sänkte Portugals kreditbetyg till skräpstatus.

Japan redovisade KPI-siffror under morgonen. Japan har länge haft problem med deflationen. Morgonens siffror som visade att inflationen var negativ för första gången sedan i somras får oss att ifrågasätta landets förmåga att ta sig ur deflationen.

Bland råvarorna ser vi breda nedgångar under morgonen i spåret av de negativa framtidsutsikterna. Ädelmetallerna guld och silver har de senaste dagarna konsoliderat utan några intressanta rörelser.

Börsen idag

Inför dagens handel pekar de europeiska terminerna ner. Idag inleds traditionsenligt helghandeln i USA med ”Black Friday”, som brukar ses som en viktig indikator för hur helghandeln kommer att gå. På Statistikagendan gapar det tomt.

Analys S&P 500

Amerikanska S&P 500 hade stängt under torsdagen pga. Thanksgiving. S&P 500 har fallit 6 dagar i rad och tappat ca 6 procent. Detta är en rask nedgång under en väldigt kort period. Volymen har varit lägre än snittet de senaste 3 månaderna, men när index trendar nedåt behöver volymen inte uppvisa stigande volym i nedgångsfaserna, eftersom indexet kan falla av ”egen tyngd”. MacD-indikatorn är på väg genom nolllinjen och ett fall genom effektuerar en säljsignal. Vi kan även konstatera att index är kraftigt översålt i det kortsiktiga perspektivet, vilket ökar sannolikheten för en kortsiktig motreaktion mot 1 190-nivån. Därefter är nya test på nedsidan sannolika.

Analys OMXS30

Svenska OMXS30 svängde kraftigt under torsdagen och stängde marginellt ner. Långa svansar på ovan- och nedsidan av gårdagens kursstapel visar investerarnas obeslutsamhet. Den korta trenden (nån dag till några veckor) pekar brant ner och vi ser inget stöd i MacD-indikatorn. Således kan vi konstatera att index är extremt kortsiktigt översålt och för varje dag index faller ökar sannolikheten att vi får en motreaktion. Index söker sig mot september- och oktoberbotten och befinner sig 6 procent från årslägsta. Ett fall genom nivån ger oss säljsignal. På uppsidan är det en notering ovanför 993 som krävs vår att vi ska bli mer optimistiska.

Stora Enso

Stora Enso fick säljsignalerna vi skrev om i vår analys av Stora Enso den 11 oktober när aktien gick under 38 kr. Eventuella innehav bör nu vara utstoppade. Har man inte blankat redan så kan man använda en uppgång till motståndsnivån vid 37,5-38 kr till att ta en position för nedgång. Aktien är nu väldigt översåld så vi kan lätt få en uppåtrekyl i aktien. Stop loss om aktien skulle stänga över motståndet vid 41 kr.

 

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.