Home > Morgonrapport: Inflation, oljepris, stökig makromiljö

Morgonrapport: Inflation, oljepris, stökig makromiljö

Idag släpps resultatet av insamlade inflationsförväntningar i Sverige och bygger därmed upp spänningen inför morgondagens konsumentprisindex. I Kina släpptes denna siffra i natt och visade en uppgång med 1,4% vilket var 0,2 procentenheter under förväntningar. Dessutom redovisades producentprisindex 2,7% lägre, även det lägre än väntat. Oljeprisets inverkan på inflationen diskuteras allt mer. Igår kväll sänkte amerikanska energidepartementet prognosen för oljepris med ca 15 dollar för både WTI och Brent, till 63 och 68 dollar respektive. Prognosen på global efterfrågan 2015 sänktes med 180 000 fat till 92,32 miljoner fat per dag. I skrivande stund står båda terminerna ner drygt 1%. Igår kväll  meddelade Fed att amerikanska storbanker har kapitalbrist och vicechefen Stanley Fisher sade senare att det främst är JP Morgan som behöver 22 miljarder dollar mer i kapital för att nå upp till Basel-regelverken. 

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

I gårdagens morgonrapport löd rubriken ’OMXS30 åter till tradingintervallet eller redo för uppgång?’ och vi fick erfara det förstnämnda alternativet, alltså tillbaka in i tradingintervallet. Vi såg en chans att tradingintervallet var avklarat och i så fall ett bra läge mellan risk och avkastning ifall börserna skulle visa positiva tendenser vid öppning. Så blev dock inte fallet och gårdagen tyngdes av asiatiska börser samt av räntehöjnings-spekulationer från amerikanskt håll. Hang Seng index avslutade dagen ned -2,34% och Shanghai Composite föll hela 5,43% med banksektorn ner över 9% när ett steg i att utveckla finansieringsmarknaden innebar att Kinas centrala clearinghus inte längre accepterar värdepapper med lägre kreditbetyg än AAA som säkerhet för kortfristiga lån. Som om detta inte räckte blossade även risker upp i Grekland. Regeringen meddelade att omröstningen om landets nya president ska hållas den 17 december, vilket är en tidigareläggning med två månader. Om parlamentet misslyckas med att välja en ny president innebär det risk för nyval som kan leda till framgångar för vänsterpartier med en kritisk inställning till utformingen av det nuvarande krispaktet från EU. Räntan gick därför i topp och börsen i botten, vilket innebär att den grekiska börsen fallit med 83 % sedan början av 2008 och 35% sedan i våras. Även USA var rött under gårdagen, börserna återhämtade en del men blev kvar på negativt territorium förutom Nasdaq som avslutade på plus. Nedgången i OMXS30 igår nådde till botten av intervallet och stängde på 1452 efter att ha varit nere som lägst och känt på 1448. Där kom dock köpare in och det är stödet 1447 vi har som primärt fokus då ett brott skulle utlösa en säljsignal med nästa stöd vid 1432. Stödet på 1447 är testat många gånger vid detta laget och kan mycket väl hålla emot såvida vi inte blir överfallna med ytterligare negativ statistik under dagen. Vi tror att rekylen igår var tillräckligt kraftig för att vi ska få en uppstuds under dagen med nya försök på 1475, men håller koll på stödet och nyhetsfronten som inte ser särskilt positiv ut just nu.

Idag har ICA Gruppen kapitalmarknadsdag vilket kan sätta fart på aktien om analytikerna får anledning att ändra sina estimat. Det tar emot att köpa in sig på en aktie som redan stigit 53% sedan årsskiftet, men å andra sidan gör de mycket rätt för tillfället och vi lämnar det upp till var och en att bestämma vad som är en rimlig värdering. Redan igår meddelade ICA att de ska lansera en lösning i samarbete med MasterCard som gör att man kan betala genom att ”blippa” sitt kort mot kortläsaren när deras kunder under 2015 får nya kort innehållandes NFC-chip (Near Field Communication). De skrev även att de testar mobila betalningar men nämnde inte med vilken underleverantör. Det gör oss nyfikna då vi ännu inte hört särskilt mycket om Apple Pay i Sverige, som lanserades i samband med att iPhone 6 även den fick ett NFC-chip. Sverige är dock ett av de mest iPhone-täta länderna så det vore nästan konstigt om det inte slår rot här. Trots att Seamless Distribution var tidigt ute med sin mobila betalningsmetod som bygger på QR-koder och mobilkameran har den inte lyckats bli särskilt etablerad, och den ökande konkurrensen har troligtvis bidragit till att Seamless-aktien tappat luften och sjunkit 80% i år.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: TNS Prospera: inflationsförväntningar, stora enkäten
En rysare för Riksbanken. I november sjönk inflationsförväntningarna markant på 1-2 års sikt bland penningmarknadens aktörer. SEB spår att förväntningarna på 1 och 2 års sikt sjunker även i den stora enkäten, mot bakgrund av låga inflationsutfall och det sjunkande oljepriset. De tror också att de för Riksbanken så viktiga 5-åriga förväntningarna sjunker 0,1%-enhet till 1,7%.

kl 8.00: FI: stabilitetsrapport
Hur ser Finansinspektionen på den finansiella stabiliteten? Förra veckan publicerade Riksbanken sin syn: ”Det finansiella systemet bedöms i nuläget fungera väl, men sårbarheter i systemets struktur gör det känsligt för störningar”. Den höga och stigande skuldsättningen hos hushållen är fortsatt riskfaktor, enligt Riksbanken, som vill se fler åtgärder.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Orossignaler från flera kontinenter fick investerare att fly risk på tisdagen och markanta nedgångar noterades på de flesta börserna, så även i Stockholm.

I Asien föll Shanghai-börsen kraftigt i slutet av handeln för att stänga drygt 5 procent lägre. Beskedet från Peking att man inte längre kommer att tillåta värdepapper med låga kreditbetyg som säkerhet för lån, väntas hämma investeringar och därmed tillväxten på kort sikt och tappet i Shanghai Composite var det största sedan 2009.

I Europa rasade Atenbörsen drygt 12 procent efter premiärminister Antonis Samaras tidigarelagt presidentvalet. Om koalitionsregeringens kandidat förlorar kan det bli nyval och enligt opinionsmätningar vinner oppositionspartiet Syriza, som är emot villkoren i det nuvarande stödpaket som Grekland fått från EU.

I USA intensifierade spekulationer om när Fed höjer räntan.

I Stockholm stängde OMXS30-index ned 1,1 procent till nivån 1.452.

Inom OMXS30-index visade flera bolag tydliga nedgångar, Nokia, Astra Zeneca, MTG och SSAB var samtliga ned mellan 2,5 och cirka 3 procent.

Bland bankerna var rörelserna relativt måttliga: SEB A sjönk 0,9 procent och Nordea sjönk 0,8 procent medan SHB A och Swedbank noterade uppgångar, båda steg 0,4 procent.

Oljepriset nosade över nollstrecket ett par gånger under tisdagen men brentoljan handlas fortfarande kring femårslägsta.

Africa Oil och Enquest var förlorare på storbolagslistan, med nedgångar på 8,8 respektive 2,5 procent.

Bolagsnyheter var relativt få under dagen. Clas Ohlson kom med kvartalsrapport på morgonen som bland annat innehöll en bruttomarginal som överraskade på uppsidan. Insjönbolaget fick tummen upp av marknaden som handlade upp aktien drygt 2 procent.

Lucara Diamond sjönk 3,6 procent efter sin nya prognos för 2015, något som dock varken oroar eller förvånar de analytiker som Nyhetsbyrån Direkt varit i kontakt med.

”Guidningen ser konservativ, rentav negativ, ut jämfört med våra prognoser. Vi noterar dock att bolaget skapat sig ett rykte om att lova försiktigt och sedan leverera över förväntningarna”, kommenterar BMO Capital Markets analytiker Ed Sterck.

Även Sobi handles i rött, med en nedgång på 4,7 procent. Vd Geoffrey McDonough har under början av december sålt 350.000 aktier i bolaget – en försäljning som han motiverar med uppkommande skattekrav från amerikanskt håll.

Mekonomen föll 2,8 procent. Enligt Dagens Industri överväger Axel Johnson-gruppen, med styrelseordförande Antonia Ax:son Johnson i spetsen, att sälja sina aktier i bilservicekedjan.

Mot strömmen gick Semafo, upp 7,6 procent, backad av ett starkare guldpris.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Oil Termin
Brent Termin
1452,24
3162,77
9793,71
6529,47
4263,94
2059,82
17801,20
4766,47
17352,86
23523,80
1,2397
9,3115
7,5111
63,06
66,11
-1,07%
-2,62%
-2,21%
-2,14%
-2,55%
-0,02%
-0,29%
0,54%
-2,63%
0,19%
0,15%
-0,06%
-0,22%
-1,19%
-1,09%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.