Home > Morgonrapport: OMXS30 relativt starkare, men håller stödet till en uppgång?

Morgonrapport: OMXS30 relativt starkare, men håller stödet till en uppgång?

Torsdagen bjuder på en hel del viktig makrostatistik. Här hemma publicerar SCB inflations- och arbetsmarknadsstatistik och i USA vankas detaljhandelsiffror. Dessutom lämnar Schweiz Nationalbank och Norges Bank räntebesked. Financial Times skrev igår att den så kallade ”Four Presidents Report”, som ska dra upp riktlinjer för en centralisering av euroområdets ekonomiska politik inte kommer att presenteras vid EU-toppmötet nästa vecka som planerat och att ECB-chefen Mario Draghi troligen inte kommer ha politiskt stöd för att vidta ”djärva penningpolitiska åtgärder” i början av nästa år. Det behöver inte betyda att ECB inte kommer att agera, men det kan bli svårare för Mario Draghi att övertyga mer skeptiska kollegor. Amerikanska börser tappade igår, med energiaktier i täten och S&P500 börjar närma sig viktiga stödnivåer. På morgonen står dessutom både Japan och Hong Kong på minus. 

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

Efter en riktigt fin öppning igår tog orken i uppgången slut i takt med att oljerelaterade nyheter tog musten ur många aktier. Stängningen blev precis i grönt territorium för OMXS30 när det var rött på de flesta europeiska och amerikanska index. Det svenska storbolagsindexet håller sig till sitt, vid detta laget, mycket väl definierade konsolideringsintervall och framstår som något starkare. Inte mycket är förändrat för OMXS30 och vi kan hänvisa till gårdagens morgonrapport då vi behåller tilltron till stödet 1447 och tror på uppstuds efter dessa nedåtrekyler, upp mot 1475, även om internationella börsers utveckling under natten drar ned tilltron något i skrivande stund. Men, som alltid, fokus på nedsiderisken och uppmärksamhet på oväntade nyheter så ska vi nog klara oss.

Vi har fått ett riktigt praktexempel på hur trender håller i sig längre än vad många tror och att negativa nyheter ofta följs upp av ännu mer negativa nyheter, när prisfallet i olja började accelerera för några veckor sen skrev vi att oljebolagen är de givna förlorarna och att flygbolagen kan fortsätta stiga. Efter att OPEC idag precis som amerikanska energimyndigheten skruvade ner estimerad efterfrågan på olja och dessutom ökade det prognostiserade utbudet fick sig oljan ännu en törn. Vi håller ögonen öppna för en bottenformation i priset men ser ännu inga sådana tendenser.

Enkäten om inflationsförväntningar visade igår en förväntan på 0,6% om ett år, 1,1% om två år och 1,7% om fem år. Mycket av centralbankernas fokus ligger på att använda sina verktyg, inklusive sin PR-maskin, till att lyfta upp just framtida förväntningar hos folket då det många gånger blir en självuppfyllande profetia. Men idag kommer de faktiska siffrorna för november. Oljepriset och därigenom bensinpriset väntas pressa priserna nedåt. Konsensus från SME Direkts enkät ligger på -0,3% jmf med 2013. Riksbankens prognos från oktober pekade på -0,22%. SCB presenterar dessutom arbetslöshet för november och där ligger förväntningar på en nedgång från 8,1% i oktober till 8,0% säsongsrensat, vilket är den siffra marknaden och riksbanken brukar ta fasta på.

Igår meddelades att Anders Borg nomineras till vice styrelseordförande i Kinneviks styrelse samt till sfärbolaget Millicoms styrelse. Därefter meddelades att han även ska börja arbeta operativt inom sfären, nära Christina Stenbeck och med fokus på affärerna i Latinamerika, Afrika och Asien. Millicom som är en teleoperatör med fokus på Afrika, Latin- och Sydamerika har genomgått stora förändringar de senaste åren för att bli ett ’livsstilsföretag’ och inte bara en operatör. För att uppnå detta har de bland annat lanserat mobila betaltjänster, utbildningslösningar och köpt andelar i e-handelsföretag. Aktien har varit skakig de senaste dagarna efter att VD Hans-Holger Albrecht, som länge varit engagerad inom Kinnevik, meddelade att han slutar som VD och det har ännu inte tillkännagivits vem som ska ta över. Kanske ett ingångsläge mitt i oredan?

För övrigt gick även Danske Bank ut igår med att de ska lansera kontaktlösa kortbetalningar med MasterCard till samtliga svenska kunder, som vi igår skrev att ICA presenterat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: arbetslöshet november
I oktober steg arbetslösheten oväntat och antalet sysselsatta ökade inte lika mycket som tidigare. Enligt SCB kunde en förklaring vara en överskattad sysselsättningsuppgång i fjolårets oktoberutfall.

Enligt SME Direkts enkät bland analytiker kommer arbetslösheten att sjunka till 7,4% i november, från 7,5% i oktober.

kl 9.30: SCB: KPI november
Väntas ha sjunkit 0,2% från månaden före och 0,3% från ett år tidigare, enligt SME Direkts analytikerenkät. I oktober steg KPI med 0,1% m/m och sjönk 0,1% y/y. Nedgången jmf året före var mindre än väntade -0,3% och också lägre än Riksbankens egen prognosbana som pekade mot en KPI-inflation på -0,2% i oktober.

kl 9.30: SNB: räntebesked
Commerzbank noterar att SNB reagerade med synbar lättnad efter beskedet att väljarna avvisade ”guldinitiativet” om att åtminstone 20% av SNB:s tillgångar ska vara placerade i guld, lokaliserat i Schweiz. Valutagolvet för euron mot schweizerfrancen, som innebär att SNB intervenerar för att förhindra att euron försvagas under 1:20 mot schweizerfrancen, fortsätter vara en nyckelfaktor för att säkra prisstabiliteten, sade centralbankschefen Thomas Jordan efter omröstningen.

kl 10.00: Norges Bank: räntebesked
Presenterar ny räntebana. Norges statistiska centralbyrå räknar med räntesänkningar framöver pga mer pessimistisk syn på Norges tillväxt. Deras prognos, från den 4 december, är att Norges Bank sänker styrräntorna med 50 punkter under 2015.

Nordea tror också att Norges Bank reviderar ned sin tillväxtprognos vid räntemötet, medan Handelsbanken räknar med att Norges Bank sänker styrräntan till 1,25% redan i dag och signalerar en stark möjlighet för ytterligare sänkningar på grund av svagare data och mörkare utsikter för norsk ekonomi när oljepriser faller.

kl 11.15: ECB: resultat från andra TLTRO (lång villkorad repa)
Enligt Nordea kommer marknaden att vara mycket mer fokuserad på den andra TLTRO:n än på de få datapubliceringarna i veckan.

Credit Suisse tror på en efterfrågan kring 150 mdr EUR efter 82,6 mdr EUR i september, men ”resultatet kommer att bli en besvikelse givet de initialt höga förväntningarna”.

kl 14.30: USA: detaljhandel november
Credit Suisse USA-ekonomer konstaterar att konsumentdata är fokus för veckan då de vill se hur det kraftiga prisfallet för bensin har påverkat konsumenternas köplust och förtroende. Samtidigt som lägre bensinpriser bör ha dämpat försäljningen av bensin, så kan det ha lett till ökad försäljning av andra varor. Credit Suisse-prognosen ligger på +0,5% för detaljhandeln.

Även Commerzbank räknar med en bra försäljning trots rapporter om en svag inledning av julförsäljningen.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde onsdagens handel i positivt territorium, men vände på eftermiddagen nedåt när de amerikanska börserna öppnade med minusnoteringar.

Bland vinnarna för dagen märktes flera banker och telekombolag, medan gruv- och oljebolag mestadels noterades med röda siffror. Priserna på såväl olja som basmetaller fortsatte ned.

Skogssektorn steg sedan nya minskningar av tillverkningskapaciteten för papper aviserats.

I Stockholm stängde OMXS30-index i stort sett oförändrat till nivån 1.452,8. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 12,5 miljarder kronor.

På oljemarknaden fortsatte dramatiken. Oljekartellen Opec skrev ned prognosen för tillväxten av den globala efterfrågan på olja, samtidigt som prognosen för utbudet höjdes. Nordsjöoljan sjönk därefter vidare och handlades under 64 dollar per fat för första gången sedan 2009.

På börsen yttrade detta sig i lägre kurser för flera oljebolag. Lundin Petroleum backade 1,8 procent, Africa Oil 1 procent och Enquest drygt 10 procent. Enquest har därmed förlorat 69 procent hittills i år. Flygbolaget SAS fortsatte dock resan uppåt, för dagen med 3,1 procent.

Även basmetallerna handlades till lägre nivåer. Lundin Mining förlorade 2,1 procent, medan Boliden kom undan med en nedgång på knappt 1 procent.

Massa- och pappersbolagen noterade emellertid högre kurser sedan finländska Metsä Board aviserat en nedläggning av standardpapperstillverkningen vid Husums bruk i Sverige. Därmed försvinner produktion av 600.000 ton papper årligen från den av överutbud plågade marknaden.

Stora Enso steg 0,3 procent och i Finland avancerade konkurrenten UPM-Kymmene 0,5 procent. De mindre specialpapperstillverkarna Munksjö och Arctic Paper handlades båda 2 procent upp.

Holmen, som meddelade att bolaget ska investera sammanlagt 530 miljoner kronor för att öka kartong- och massaproduktionen inom affärsområdet Iggesund Paperboard, steg 0,8 procent.

Uppåt var det också för nätverkstillverkarena Nokia och Ericsson, som steg 1,3 respektive 1 procent. Storbankerna, Swedbank undantaget, adderade alla omkring 0,5 procent.

Ica, som höll kapitalmarknadsdag, steg 2,4 procent. Bolaget är på god väg att leverera enligt de prioriteringar som är uppsatta för 2014 och planen är att fortsätta renodla verksamheten och skapa organisk tillväxt, meddelade ledningen.

Utanför storbolagsindex stod Tradedoubler för en uppgång på knappt 13 procent. Vd, ordförande och styrelseledamot har alla ökat sina innehav i bolaget.

Andra starka kort var polymertillverkaren Hexpol, som steg 2,8 procent till rekordhöga stängningskursen 709 kronor, samt takboxtillverkaren Thule, upp 1,5 procent. Även Hexagon, Husqvarna och Electrolux var ordentligt på plus.

Konfektyrtillverkaren Cloetta avancerade 2,8 procent till 21:90 kronor. Berenberg Bank har inlett bevakning med rekommendationen köp och riktkursen 29:60 kronor.

Tidningen Affärsvärlden ger i veckans nummer köprekommendationer till fordonsunderleverantören Haldex och IT-konsulten Cybercom. Aktierna lyfte 1 respektive 1,5 procent. Haldex handlades under dagen till rekordkursen 97:75 kronor.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Oil Termin
Brent Termin
1452,80
3150,95
9799,73
6500,04
4227,91
2026,14
17533,15
4684,03
17242,26
23232,23
1,2449
9,3677
7,5245
61,36
64,65
0,04%
-0,37%
0,06%
-0,45%
-0,84%
-1,64%
-1,51%
-1,73%
-0,97%
-1,21%
0,03%
-0,03%
-0,07%
0,69%
0,65%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.